Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Heaven Ablaze - Enlightened By Darkness
Jaar van release: 2005
Label: Eigen beheer
Heaven Ablaze - Enlightened By Darkness
"De Hemel In Lichterlaaie". Ja, klinkt veelbelovend, niet? Zeker in combinatie met de wetenschap dat de band die zich deze aanspreektitel heeft toegeëigend deathmetal ten gehore brengt én uit Canada stamt. Het behoeft zodoende dus geen uitleg dat de hemelse vlammen vroeg of laat onder de kritische loep belanden.

En ja, kritisch moet de loep nou eenmaal wezen om de parels van het genre nog enigzins in glans en glorie te houden. En in dit geval moest ik helaas concluderen dat deze band haar naam nog niet goed waar heeft weten te maken. Heaven Ablaze blijkt allerminst in staat te zijn mijn nekharen in de fik te steken. Laat staan het onderkomen des Gods.

Goed, goed, we hebben het hier met een beginnend bandje van doen. Ooits eens begonnen als een Slayer/Metallica-coverband, op den duur tot de conclusie komend dat eigen materiaal ook wel eens de moeite waard kan zijn. Na een roerige periode waarin muzikanten kwamen en gingen was de band compleet en is "Enlightened By Darkness" de eerste kennismaking met deze nieuwe en (voorlopig) vaste bezetting.
Nu het op een muzikale beschrijving aankomt moet er vooraf de mededeling gedaan worden dat de stroming waar Heaven Ablaze zich door laat voeren niet goed in uitgelijnde hokjes past. Melodische death komt er het dichtst bij in de buurt maar geeft nog geen goede impressie van de sound. Eigenlijk gooit men van alles op een hoop en experimenteert een eind weg. Zowel met vocalen (clean/grunt/krijs/schor geknor) alswel met de riffs, breaks en ritmes. En hierin streeft de band haar doel aanzienlijk voorbij. Wat een gevarieerde plaat had moeten worden dreigt nu naar een onoverzichtenlijk rommeltje te neigen. Overigens wel eentje waar je op den duur wel aan went, maar bonuspunten blijven uit.

Dat "Enlightened By Darkness" in eigen beheer is opgenomen (als mijn mening u werkelijk roert, de band had er beter aan gedaan hier een kortere demo van te maken ipv meteen een full-length op de markt te knallen) is duidelijk waarneembaar. Het geluid is mat en flauw, de productie rammelt waardoor de bedoelde heavy stukken nauwelijks de spot der glorie op zich getrokken krijgen. De bedoelingen zijn niet onaardig, de intensiteit is aanwezig maar het ontbreekt "Enlightened By Darkness" aan de overtuiging en kracht die de vlammen de pan uit zou moeten lokken.

Qua sfeer doet de muziek mij bij vlagen denken aan de oude Metallica, maar dan ontdaan van haar thrashy jas. Het old-school-gevoel weet Heaven Ablaze wel degelijk te vangen en te koesteren wat opzich best noemenswaardig is. Deze band kiest bewust niet voor de brute aanpak waar veel deathmetalbands hedendaags mee goochelen, maar gaat voor een kwetsbaardere houding die een band als deze overigens flink kan sieren mits de formule klopt. En dát is bij Heaven Ablaze nou net niet helemaal het geval.

''Enlightened By Darkness" is een niet onaardig beginnersalbumpje geworden, meer is het dan ook eigenlijk niet. Leuk om eens gehoord te hebben, al vanwege de mooie melodieën de de gemoedenlijke sfeer, verpletterend is het echter allerminst. Hopenlijk weet de band zich in de toekomst beter te presenteren. Deze mag u, wat mij betreft, laten staan.

Tracklist:
1. The Premonition
2. Victory or Death
3. Enlightened By Darkness
4. Exiled From Heaven
5. Sin After Sin
6. A Plague Called God
7. 1867
8. Conquest For Supremacy
9. Black Choirs Of Melancholy
10. Spheres of Decadence

Score: 60 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 18 mei 2005

Koop dit album in

Meer Heaven Ablaze:

[ Terug naar de Album Reviews ]