Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Russell Allen - Russell Allen's Atomic Soul
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music
Russell Allen - Russell Allen's Atomic Soul
Vaak als leden van progmetal bands een solo album of sideproject uitbrengen, ligt dat meestal in het verlengde van hun hoofdband. Bij Symphony X zanger Russell Allen is dat echter totaal niet het geval. Voor zijn eerste soloalbum, wat onder de naam Russell Allen's Atomic Soul wordt uitgebracht, gaat de man terug naar de tijd dat hij muziek ontdekte.

Terug naar de jaren 70, dus. Verwacht dus geen progmetal, maar niet al te gecompliceerde hardrock, met een scheut blues er in. Uptempo rockers als opener Blackout, het wat Thin Lizzy aanvoelende Voodoo Hand en het grappige Saucey Jack worden afgewisseld met tragere nummers als het middelmatige The Distance en het mooie Gaia. Het dichtst bij een Symphony X nummer komt We Will Fly, wat ook meteen het langste nummer op het album is. Toch klinkt het album vrij consistent, bevat het erg lekkere solo's, en goed geschreven nummers.

Bij Symphony X heeft Allen al bewezen te beschikken over een formidabele stem. Ook die komt op zijn solo album goed naar voren. Het is ook duidelijk dat dit een solo album is van een zanger, want de nadruk ligt duidelijk op de zang. Jammer alleen dat hij iets te rauw klinkt in een nummer als Unjustified (wat overigens wel een lekkere bluesy gitaarsolo bevat), maar in een nummer als Gaia hoor je weer een zuivere, passievolle stem.

Wat het een echt solo album maakt is dat Allen zelf ook vele instrumenten heeft ingespeeld, door ook vele gitaar-, basgitaar- en keyboardpartijen voor zijn rekening te nemen. Ok, zijn Symphony X collega's Michael Pinella (keyboards) en Michael Romeo (gitaar) zijn ook nog op het album te horen, evenals Stratovarius toetsenist Jens Johannson, maar het meerendeel is door Russell zelf gedaan. Ook heeft hij het album geproduceerd. Helaas is de productie iets te goed en glad om het geheel echt een jaren '70 gevoel te geven. Geen probleem, want zo klinken de instrumenten wel wat vetter.

Russell Allen's Atomic Soul is een verfrissend album geworden, waar je lekker op zult cruisen deze zomer. Niet te ingewikkeld, maar gewoon lekker rocken.

Tracklist:
1. Blackout
2. Unjustified
3. Voodoo Hand
4. Angel
5. The Distance
6. Seasons Of Insanity
7. Gaia
8. Loosin' You
9. Saucey Jack
10. We Will Fly
11. Atomic Soul

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 24 april 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 29-04-2005 om 22:49u
Score: 60 / 100

Leuk voor Russell Allen, maar ik vind het echt dertien in een dozijn rock. Zoals dit worden er maandelijks tientallen cd's uitgebracht. En let wel: ik ben een grote fan van Symphony X en andere projecten waar Russell Allen aan meedeed. Dit ontstijgt echter het niveau van een doorsnee bonusdiscje niet. Een zesje voor de moeite.

Reactie van beau op 15-06-2006 om 22:04u
Score: 90 / 100

Ik vind dit een fantastische cd !Ik vond het al een goeie zanger bij Symphony X,maar op deze cd laat hij horen wat hij in huis heeft...wat een kracht...echt werelds!Mijn nummer 1 zanger is Paul Stanley,een ander soort zanger...maar Sir Russel Allen komt zeeeeer dichtbij Paul!Echt klasse Russel,ga zo door!(maar ook bij Symphony X ofcourse!)

Reactie van martin op 24-06-2006 om 22:51u
Score: 100 / 100

Gewoonweg FANTASTISCH!!Deze man is 's werelds beste zanger! Go Russell!!

Reactie van rock concern de rots op 02-09-2008 om 19:01u
Score: 90 / 100

hey

ik heb de cd onlangs ontdekt bij het uitrommelen van onze stock, maar inderdaad een topper. De stem doet me geregeld denken aan de sound van ronnie james dio, enige minpuntje aan de cd is dat je hem na een paar nummers wel hebt gehoord, maar met welke cd hebben we dat tegenwoordig niet hé... luister ook eens naar de band RAIN, heel vergelijkbaar en zeer leuke nummers...

greetz uit antwerpen
michel