Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Firewind - Forged by Fire
Jaar van release: 2005
Label: Century Media Records
Firewind - Forged by Fire
Firewind, de band van ex-Dream Evil gitarist Gus G., is alweer toe aan haar derde album. De link met Dream Evil is wel duidelijk, want Firewind is van soortgelijke aard met nummers die hun wortels vooral hebben in de heavy en power metal. Echter niet alleen qua muziek, maar ook wat betreft de kwalitiet, doet deze Griekse band niet onder voor het bekendere Dream Evil. Dit hebben zij vooral ook te danken aan hun nieuwe zanger Chity Somapala, waar alleen op aan te merken valt, dat hij hier en daar een zwaar accent laat horen. Zeer storend is dit echter niet.

De opener Kill To Live zet meteen de toon voor het hele album. Zeer prominente gitaren met af en toe prachtige melodische solo’s en een robuuste zanger. Moeiteloos lijken de nummers in elkaar over te vloeien met elk een zeer pakkend refrein, die het zeer goed zullen doen tijdens concerten en festivals.

Het aanvankelijk wat logge Perished in Flames is een beetje een buitenstaander op dit album en vormt eigenlijk een breuk met de rest. Pas na enkele minuten komt de ruwe metalactie die we zo even tevoren hoorden weer bovendrijven net op het ogenblik, dat je het wel gehoord lijkt te hebben. Gelukkig maar. Een minpuntje aan het gehele album is, dat de geluidsproductie niet altijd even scherp is, maar dit zal niet tot veel ergernis leiden.

Precies op het juiste moment volgt de tweede en afsluitende rockballad van Forged by Fire: Land of Eternity, die nog het meeste aan enkele hardrock juweeltjes van The Scorpions doet denken door het subtiele gitaarwerk en de tragische dragende stem. Een gegarandeerde meezinger met opgestoken aanstekers tijdens concerten. Een mooi einde voor deze solide metalplaat, want een minder nummer—op het begin van Perished in Flames na—is er op Forged by Fire niet te vinden. Liefhebbers van bands als Dio, Masterplan en Dream Evil kunnen hun geluk op met deze nieuwe van Firewind.

Tracklist:
1. Kill To Live
2. Beware The Beast
3. Tyranny
4. The Forgotten Memory
5. Hate World Hero
6. Escape from Tomorrow
7. Feast of The Savages
8. Burn in Hell
9. Perished in Flames
10. Land of Eternity

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 28 januari 2005

Koop dit album in

Meer Firewind:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van blurb op 29-11-2005 om 17:09u