Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Dark Sarah - Grim
Jaar van release: 2020
Label: Napalm Records

Dark Sarah - Grim

Welkom bij een nieuwe aflevering van de fantasymetalband Dark Sarah. Dit keer nodigt de Finse groep je uit om mee te gaan naar de magische stad Grim, waar de inwoners met konijnenhoofden lijden onder de tirannie van het monster Mörk en zijn orb Malevolent. Nog niet bekend met deze symfonische metalgroep, maar hou je wel van een combinatie van filmmuziek en moderne, orkestrale metal? Lees dan verder.

Het collectief rond zangeres Heidi Parviainen (ex-Amberian Dawn) creëert bombastische composities die liefhebbers van Xandria, Delain, Visions Of Atlantis en Nightwish wellicht aan zullen spreken. Fans die al bekend zijn met Dark Sarah kunnen de nieuwe plaat met een gerust hart in huis halen. Hoewel zanger JP Leppäluoto geen onderdeel meer uitmaakt van de vaste line-up is er namelijk niet heel veel veranderd. De muziek klinkt wat moderner dan voorheen vanwege de toevoeging van elektronica en Amaranthe-elementen, met name in The Hex en The Chosen One. Daarnaast valt op dat er voor een minder theatrale benadering is gekozen.

Na een intro, waarin de protagonist Luna voorgesteld wordt en je welkom geheten wordt in de wondere wereld van het album, zijn The Chosen One, Illuminate en Melancholia heel levendige tracks. Hoewel de muziek veelal in dienst staat van de vocalen van Parviainen, zijn met name de orkestraties in laatstgenoemde vermeldenswaardig. Bovendien zijn er wat meer transities dan in het minder bijzondere Illuminate en is het gitaarwerk in de breakdown van de zes en een halve minuut durende track goed uitgelicht. Ook de riffs in The Chosen One zijn lekker energiek. Derhalve een zeer prettige ontvangst in de sprookjeswereld van Dark Sarah.

Met Iceheart dient een rustige fase zich aan. Juist hier komt het cinematische, Disney-achtige karakter van de muziek goed naar voren. Het heeft wel iets van Frozen van Madonna. Zeer geslaagd is de oosterse melodie die op een authentiek strijkinstrument wordt gespeeld. Het fraai opgebouwde La Folie Verte gaat nog een stapje verder met zijn musical-achtige benadering. De overgang naar de metalsectie in deze sprookjesachtige, theatrale compositie verloopt net als de andere overgangen in de andere songs soepel. Na dit rustige deel volgen vooral stevigere tracks. In meerdere daarvan, zoals All Ears! en The Devil’s Peak, is het baswerk van Rude Rothstén uitstekend uitgelicht. Bas zit er ook in de synthpopafsluiter The Dark Throne, maar daar is het juist een synthesizerbas.

Parviainen is de grote ster van het album. Met haar betoverende stem betrekt ze de luisteraar bij het verhaal. Ze schittert niet alleen op de rustige momenten, maar houdt zich uitstekend staande tussen de bombastische instrumentatie. In elk nummer komt ze wel met een beklijvend refrein. Sommige fans zullen wellicht de dynamiek missen van The Golden Moth (2018), waarop de Finse frontvrouw en JP Leppäluoto elkaar prima aanvullen. De zanger is overigens nog wel als gast te horen in The Wolf And The Maiden. Het gemis van de wisselwerking wordt opgevangen doordat elke track op Grim weer anders klinkt. Bovendien varieert de eenenveertigjarige zangeres goed tussen verhalende, melodieuze en operazang.

Tot en met The Wolf And The Maiden is deze vierde full-length zeer sterk. Hoogtepunten zijn The Chosen One, The Wolf And The Maiden, Melancholia en La Folie Verte. Slechts Illuminate mist iets speciaals. De tweede helft van de plaat is vooral degelijk. Hoewel er geslaagde bijdragen op orgel, synthesizer en gitaar in de songs verwerkt zijn, is het songmateriaal wat minder bijzonder en blijven de nummers wat minder goed hangen. Jasse Jatala verrast nog wel met zijn rauwe vocalen in de ambitieuze, bombastische en knap gecomponeerde epic Mörk.

Daarmee komt er een sterk einde aan een geslaagd nieuw album van Dark Sarah, dat wellicht even wennen is na The Golden Moth vanwege het ontbreken van meerdere duetten en de minder theatrale opzet, maar met zijn afwisseling ruim voldoende te bieden heeft. Spreekt het verhaal je aan? Dan kun je ook nog het horrorfantasieverhaal Grim Poems aanschaffen.

Tracklist:
1. My Name Is Luna
2. The Chosen One
3. Illuminate
4. Melancholia
5. Iceheart
6. La Folie Verte
7. The Wolf And The Maiden (feat. JP Leppäluoto)
8. The Hex
9. All Ears!
10. The Devil's Peak
11. Mörk (feat. Jasse Jatala)
12. The Dark Throne

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 juli 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]