Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Dark Sarah - The Golden Moth
Jaar van release: 2018
Label: Inner Wound Recordings
Dark Sarah - The Golden Moth
Weer een crowdfundingcampagne die geslaagd is. Maar liefst 22.500 euro werd opgehaald om het laatste deel van Dark Sarahís trilogie te kunnen bekostigen. Een deel waarin JP Leppšluoto met zijn theatrale stem veel karakter toevoegt. Na zijn gastrol in Dance With The Dragon op The Puzzle is hij opgenomen in de vaste line-up.

En dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Het versterkt het reeds cinematische gevoel van de symfonische metal. Het contrast van zijn verhalende baritonstem met de melodieuze stem van mezzosopraan Heidi is groot, maar de uitersten gaan goed samen. Ze vormen een treffende weergave van de verschillende karakters in het conceptverhaal. In The Gods Speak komen Marco Hietala en Zuberoa Aznarez (Diabulus In Musica) ook nog aan het woord, net als Netta Skog, die als verteller optreedt.

The Golden Moth is het beste als geheel te beluisteren. We gaan echter niets verklappen van het concept. Als je erin geÔnteresseerd bent, kun je het lezen op de website van de Finse formatie. De nummers sluiten goed op elkaar aan, maar verschillen aanzienlijk qua stijl. Soms waan je je in een Disneyfilm (Wish), dan weer in het territorium van Nightwish (het met oosterse melodieŽn opgesierde Wheel) en het album sluit prachtig af met Golden Moth, een ambient track met een elektronische beat.

Eťn van de belangrijkste personen achter het welslagen van het eindproduct is Mikko P. Mustonen. Hij heeft de plaat geproduceerd, gemixt en is verantwoordelijk voor de orkestraties. Hij levert uitstekend werk. Het geheel is bombastisch, maar ademt voldoende om de luisteraar niet te overvloeden met tť veel klanken. Tevens valt op dat er voor een minder metallic sound is gekozen.

The Golden Moth is een goed gestructureerd en mooi album, dat meerdere catchy tracks herbergt; van het groovy en heavy Tresspasser tot het zwierige My Beautiful Enemy. De plaat is veel diverser dan The Puzzle, waar toch vooral symfonische metaltracks op staan. Het is theatraler dan voorheen en rijp voor een theatervoorstelling, maar dat zal te veel kosten om dat op korte termijn te realiseren. Dark Sarah mag echter beslist trots zijn op deze release. Het open einde verraadt dat er de komende jaren nog meer fraais van het gouden trio Heidi Parviainen en JP Leppšluoto en Mikko P. Mustonen volgt.

Tracklist:
1. Desert Rose
2. Trespasser
3. Wheel
4. My Beautiful Enemy
5. I Once Had Wings
6. Pirates
7. Sky Sailing
8. Wish
9. The Gods Speak (feat. Marco Hietala & Zuberoa Aznarez)
10. Promise
11. Golden Moth
12. The Gate Of Time

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 20 oktober 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]