Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Igorrr - Spirituality And Distortion
Jaar van release: 2020
Label: Metal Blade Records

Igorrr - Spirituality And Distortion

Als er iets is wat je van Igorrr kunt verwachten, dan is het wel het onverwachte. Want net als je denkt te weten wat er gebeurt, gooit hij het roer weer volledig om. Niet op albumniveau, maar gewoon midden in zijn nummers. Lekker zinloos hè, zo'n nietszeggend begin. Toch is het waar! Welke band combineert nou breakcore, klassieke muziek (barok), gabber, trip hop en death metal? Welke band staat bij concerten zowel te headbangen als te balletten...? Precies, dat kan alleen maar Igorrr zijn. Ik bedoel maar. Quod erat demonstrandum, dus.

Het is dan ook niet gek dat Spirituality And Distortion begint met een track die duidelijk gestoeld is op oosterse muziek. Daarnaast bevat het nummer een lekker lompe stoomwalsgroove. Hoewel de oosterse thematiek nooit ver weg is, vliegen de blasts en grinds je zo nu en dan om de oren. Een lekker beginnetje op zijn Igorrrs.

Maar we gaan verder met track 2. Daar treffen we klassieke muziek op zijn Mozarts, inclusief klavecimbel. Nervous Waltz heet het gevaarte. Het blijft uiteraard niet bij dat klassieke driekwarts-gebeuren. Zo wordt wijlen Mozart bijvoorbeeld vergezeld van Dimmu Borgir en Ne Obliviscaris. Want waarom ook niet?!

Dan is het tijd voor wat heftigers. Very Noise klapt er vol op met chaotische breakcore. Ondanks de breakcore is het een opvallend samenhangende track. Voor Igorrr-begrippen dan hè. Het is nog steeds allemaal van de hak op de tak. Op papier slaan de combinaties van stijlen totaal nergens op. Maar in de praktijk blijkt het uitermate goed te werken. Als je het maar aan Igorrr overlaat.

De tracks zitten vernuftig goed in elkaar. Gautier Serre, het alter ego van Igorrr, levert echt een kunstwerk af en deze plaat weerspiegelt dan ook zijn compositoire groei. De interne samenhang en de sterk doorgevoerde thematiek is ontegenzeggelijk bewonderenswaardig.

Maar langzamerhand leidt dat wel tot lichtelijke verwarring. Ik denk niet dat ik ooit voor meer chaos heb betoogd, maar dat zou ik in dit geval toch bijna gaan doen. De nummers zijn intern zo ontzettend samenhangend dat het vervreemdende effect van de voorgaande platen vaak achterwege blijft.

Desalniettemin is het natuurlijk hilarisch om Musette Maximum (musette is een Franse dans uit de 17e en 18e eeuw, die tegenwoordig vaak met accordeon gespeeld wordt) te laten beginnen met vrolijke, Franse accordeon-muziek en daar vervolgens met een drumcomputer overheen te blasten. En titels als Overweight Poesy en Kung Fu Chèvre werken sowieso op de lachspieren.

Samenvattend is Spirituality And Distortion dus een stuk coherenter dan zijn voorgangers. Of dat in het geval van Igorrr een compliment is? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Voor de dagelijkse portie chaos kan de muzikale veelvraat nog steeds bij deze Fransozen terecht. Ook live zal het ongetwijfeld goed zitten. Als uw dans-cv slechts (een subset van) polonaise, headbangen, hakken en twostep bevat, kunt u uw kunsten nog prima te pas, te onpas en te danspas tentoonspreiden. Als er ooit nog concerten komen dan (sic).

Tracklist:
1. Downgrade Desert
2. Nervous Waltz
3. Very Noise
4. Hollow Tree
5. Camel Dancefloor
6. Parpaing
7. Musette Maximum
8. Himalaya Massive Ritual
9. Lost In Introspection
10. Overweight Poesy
11. Paranoid Bulldozer Italiano
12. Barocco Satani
13. Polyphonic Rust
14. Kung-Fu Chèvre

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 30 april 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]