Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-03-2020

Mgła - Age Of Excuse
Jaar van release: 2019
Label: Northern Heritage Records
Mgła - Age Of Excuse
De laatste jaren heeft het Poolse Mgła zich weten op te werken tot een van de vaandeldragers van de hedendaagse black metal. De band heeft regelmatig op de podia gestaan, maar het is vooral de kwaliteit van de spaarzame albums die het duo uit Krakau zo’n toonaangevende status heeft opgeleverd. With Hearts Toward None (2012) en Exercises In Futility (2015) zijn niets minder dan absolute mijlpalen in het genre, die per luisterbeurt beter en beter worden. Met name laatstgenoemde full-length mag toch wel met terugwerkende kracht de boeken in als een genreklassieker. Met mijn 85 punten bleek ik destijds een conservatieve inschatting te maken, want de plaat blijkt een zeldzame parel die nog steeds vrijwel wekelijks door mijn oren schalt.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen voor Age Of Excuse, de vierde full-length van de band en het eerste wapenfeit in vier jaar. En gelukkig worden die verwachtingen volledig ingelost, ook al doet een eerste luisterbeurt vermoeden dat het nieuwe album misschien wel iets té nadrukkelijk in het verlengde van zijn voorgangers ligt. Toch is de plaat – hoewel stilistisch onmiskenbaar Mgła – niet zomaar een simpele herhalingsoefening, want de band kiest ervoor om vooral de vele sterke punten verder uit te bouwen. Dat wil zeggen dat ook Age Of Excuse weer vol staat met ijzersterke riffs, dissonante gitaarloopjes en intelligente composities, waarin uitstekend afgewisseld wordt tussen krachtige en slepende ritmes.

Ook in tekstueel opzicht is Mgła een vrij unieke band. In plaats van het zoveelste op goedkoop effectbejag mikkende blackmetalcliché put de band uit nihilisme en existentialisme en is men niet bang om te blijven peuteren waar het schuurt, waardoor de teksten van de band vele malen oncomfortabeler en ongemakkelijker zijn dan die van veel genregenoten. Frontman en componist Mikołaj Żentara (M.) buldert het geheel op formidabele wijze aan elkaar met zijn machtige strot, terwijl meesterdrummer Maciej Kowalski (Darkside) voor de meest onnavolgbare ritmes zorgt. Het is moeilijk te overschatten hoe volstrekt briljant zijn bijdrage is en hoeveel extra diepgang zijn drumwerk de toch al fantastische composities verschaft.

Age Of Excuse is net als zijn voorgangers een album dat ondanks zijn relatief korte lengte meer dan genoeg ideeën bevat. De zes titelloze nummers dienen niet los van elkaar gezien te worden, maar vormen gezamenlijk een eenheid en conceptueel geheel, wat nog eens wordt versterkt door de keuze om geen losse titels toe te kennen aan de individuele nummers. De plaat voelt daardoor aan als één lang nummer, waarin steeds accentverschillen worden gelegd. Zo zorgt het dreigende, slepende Age Of Excuse II voor een hypnotiserend effect, terwijl het rauwe, intense Age Of Excuse III de luisteraar juist bij de strot grijpt middels een genadeloos spervuur aan snijdende, dissonante riffs, in combinatie met de bijtende, met onverholen minachting uitgespuwde vocalen.

Age Of Excuse is zo’n knap album omdat het zowel vanaf de eerste luisterbeurt beklijft, maar desondanks iedere luisterbeurt aan diepgang en rijkdom wint. Wie het album vaker beluistert, zal net als ik diep onder de indruk zijn van het totale bouwwerk. De plaat is volledig in balans: er staat geen enkel half uitgewerkt idee of slechte riff op. Iedere track is een voltreffer. In de paar maanden dat Age Of Excuse heeft kunnen inwerken, heb ik de plaat al tientallen keren gedraaid, om iedere keer weer smachtend naar meer achter te blijven. Wie er nog aan twijfelt, zal er met deze langspeler echt niet meer onderuit kunnen: Mgła is geniaal in alle opzichten!

Tracklist:
1. Age Of Excuse I
2. Age Of Excuse II
3. Age Of Excuse III
4. Age Of Excuse IV
5. Age Of Excuse V
6. Age Of Excuse VI

Score: 92 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 december 2019

[ Terug naar de Album Reviews ]