Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Humanity's Last Breath - Abyssal
Jaar van release: 2019
Label: Unique Leader Records

Humanity's Last Breath - Abyssal

Een bandnaam als Humanity's Last Breath voorspelt natuurlijk weinig vrolijke noten en ik kan u verzekeren dat u deze op Abyssal ook niet gaat vinden. Als u zich de afgelopen jaren ook maar enigszins bezig heeft gehouden met de hardere releases uit Scandinavië, wist u dat natuurlijk al langer. De band heeft inmiddels een behoorlijke reputatie. Met name de liveshows hebben ervoor gezorgd dat de heren anno 2019 een van de vaandeldragers van de hardere prog zijn geworden. Niet in de laatste plaats door de toevoeging van de geweldige lichtshow de laatste jaren. Houdt u dus wel van een 'kick in the nuts' in uw dagelijkse progdosis? Pak dan chips en nootjes en ga stevig zitten, want de muzieknoten zullen u om de oren vliegen. Zit u goed? Oké, daar gaan we.

We trappen af met het 'vrolijk' getitelde Bursting Bowel Of Tellus. Dat voorspelt natuurlijk ook al niet veel goeds en, u raadt het al, die voorspelling komt inderdaad uit. De track opent met een marcherende snaredrum die begeleid wordt door een Gojira-riff. Al gauw wordt deze voorzien van het betere blastbeatwerk en de smerigdiepe putgrunt van Filip Danielsson. Als dat dan vervolgens aangevuld wordt met soundeffecten en enkele hoge sweeps, krijgt het geheel een duister en onheilspellend karakter. Het klinkt als de soundtrack bij het brute monster uit een sci-fi-horrorfilm à la HR Giger die een dansje doet met Alfred Hitchcock onder toezicht van de goedkeurende David Lynch als Stanley Kubricks hoofd wordt afgebeten.

Waar de doorsnee horrorfilm echter doorgaans een open einde heeft (vanwege de sequel-optie indien het een kassucces wordt), is er zoals gezegd geen enkele positieve noot op Abyssal te bekennen. Maar daar zat u waarschijnlijk toch al niet op te wachten. U krijgt echter een enkeltje afgrond voor de kiezen. Zit u nog goed? Pas op, want u dient ook enige obstakels te vermijden. Deze plaat is geen rücksichtlos, oogkleppen op, straightforward beukwerk. Er gebeurt van alles. Humanity's Last Breath sloopt geraffineerd. Op een notentapijt van brute, bombastische riffs en rammende, rollende drums is het Filip die feilloos fileert. Hij heeft een perfect uitgekiend aantal noten op zijn zang en houdt het overzicht.

Hoewel duizelingwekkende snelheden worden gehaald die doen denken aan Cryptopsy en zelfs een enkele keer Rings Of Saturn, wordt er ook regelmatig gas teruggenomen. Zonder dat dat ad hoc overkomt. Snelheid is optioneel. Met name Filip lijkt zich goed te kunnen beheersen. Bij vlagen doet hij denken aan het ultiem lompe Mortician. Maar dan beter. Dat maakt het des te onheilspellender. Compositioneel toont de band dan ook zijn groei.

Een perfect gemikte klap met een betonschaar tegen uw kokosnoot. Oeh, net mis! Wel opletten hè?! Humanity's Last Breath heeft geen enkele moraal, geen greintje sympathie, het ontbreekt totaal aan emotie. Het betere psychopatenwerk, zullen we maar zeggen. Effectief en efficiënt wordt alles aan gruzelementen geslagen, vermorzeld en verbrijzeld. Heeft u na 45 minuten nog niet genoeg genoten, dan is er geen nood aan de man. Na afsluiter Dödgud (Zweeds voor God van de dood) wordt het geheel, zoals we intussen van Humanity's Last Breath gewend zijn, nog eens instrumentaal overgedaan. Hopelijk zit u nog steeds in uw stoel. Het was me het ritje wel!

Dan wil ik het als voetnoot nog even hebben over de productiviteit van de band, want daarop scoren deze kille notenkrakers wel extreem laag. Sinds de oprichting in 2009 is dit pas het tweede album. Dat is toch ook niet meer van deze tijd?! Wat losse tracks en ep'tjes doen daar niet veel aan af. Het lijkt Tool wel. Dat zorgt ervoor dat de fans, ofwel: de lotgenoten in de Humanity's Last Breath-cultus, reikhalzend uitkijken naar deze release. Het was blijkbaar een harde noot om te kraken, maar eindelijk is 'ie er dan. Stuur uw niet-metalminnende huisgenoten of echtgenoot de deur uit en slinger deze schijf aan op standje burenruzie. U zult genieten, maar zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.

Tracklist:
1. Bursting Bowel Of Tellus
2. Bone Dust
3. Fradga
4. Abyssal Mouth
5. Pulsating Black
6. För Sorg
7. Like Flies
8. Sterile
9. Being
10. Vånda
11. Rampant
12. Dödgud
13. Bursting Bowel Of Tellus (Instrumental)
14. Bone Dust (Instrumental)
15. Fradga (Instrumental)
16. Abyssal Mouth (Instrumental)
17. Pulsating Black (Instrumental)
18. För Sorg (Instrumental)
19. Like Flies (Instrumental)
20. Sterile (Instrumental)
21. Being (Instrumental)
22. Vånda (Instrumental)
23. Rampant (Instrumental)
24. Dödgud (Instrumental)

Score: 83 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 31 augustus 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.