Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Komatsu - A New Horizon
Jaar van release: 2018
Label: Argonauta Records

Komatsu - A New Horizon

Komatsu is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de bekendste stonerrockgroepen van Nederland. Ook internationaal timmeren de Eindhovenaren lekker aan de weg. De band tourde twee keer door Brazilië en rondde recentelijk een Europese headlinertour af. Dit succes heeft Komatsu onder andere te danken aan de sterke laatste plaat, Recipe For Murder One (2016). Inmiddels ligt er met A New Horizon alweer nieuw plaatwerk in de (digitale) winkels.

A New Horizon is voor doorgewinterde Komatsu-fans vanaf de eerste minuut een feest der herkenning. De songs balanceren weer op het randje van stoner er sludge. In de titeltrack zingt Maurice Truijens: “Don’t think big, think massive.” Treffender kan een songtekst eigenlijk niet zijn. Komatsu moet het hebben van massieve gitaarriffs, groovende ritmes en een flinke dosis melodie. I Got Drive, Prophecy en 10-4 klinken dan ook vertrouwd in de oren.

Eén van de verbeteringen ten opzichte van de vorige plaat is de productie. Bij Recipe For Murder One is de rauwe sound misschien juist de charme. De songs op A New Horizon lenen zich meer voor een betere productie. Zo krijgen de gitaarpartijen en ritmes dankzij Pieter Kloos extra power en nadruk.

Met Surfing A Landslide levert Komatsu weer een uitstekende instrumentale track. Tijdens het beluisteren krijg je sci-fi-gevoel. De song heeft een heerlijke flow, waarbij er op een smaakvolle manier gebruik gemaakt wordt van synths. Love Screams Cruelty en Infected zijn twee hoogtepunten. Bij eerstgenoemde krijg ik vooral een welkome Killing Joke-vibe. Infected is misschien wel de meest toegankelijkste Komatsu-track tot nu toe. De zanglijnen en het gitaarwerk zijn pakkend en de ritmes klinken bijna swingend.

Het is goed om te horen dat Komatsu zich blijft ontwikkelen. De songs zitten net weer iets beter in elkaar dan op het vorige album. Voorzichtig worden er wat melodische en psychedelische elementen toegelaten in de songs. Zonder aan power in te leveren, want Komatsu klinkt hier nog steeds “massive.”

Tracklist:
1. I Got Drive
2. Prophecy
3. 10-4
4. Surfing A Landslide
5. Love Screams Cruelty
7. Infected
8. A New Horizon
9. Walk A Mile
10. This Ship Has Sailed

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 5 december 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]