Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Komatsu - Komatsu
Jaar van release: 2011
Label: Eigen beheer

Komatsu - Komatsu

Komatsu, het zal wel Japans zijn of zo, was mijn eerste gedachte. Al informatie verzamelend kom ik erachter dat het een Eindhovense band is wiens naam zoiets als 'kleine dennenboom' betekent. Maar het kan ook verwijzen naar een stad of naar een maker van bouwmachines. Mogelijkheden genoeg dus.

En mogelijkheden is precies wat Komatsu ook in huis heeft. Die moeten ze alleen nog even uit weten te buiten, want het is nu een beetje een allegaartje geworden. Niet dat er geen structuur in zit, maar de heren zijn op hun origineelst in de stoner-/sludgehoek. Echter spreken zij met een nummer als Comin' ook een flink woordje harde bikerrock met een metalrandje. Vooral aan het eind wordt er lekker gescheurd en juist dan komen de kwaliteiten van deze Eindhovenaren naar voren.

Een omgekeerd effect wordt teweeg gebracht door het begin van het hard sludgende Komatsu. Dat verzandt namelijk al gauw in een hardrock-/metalmeezinger met een Motörhead-achtige zang en een dito meeschreeuwuitlokker: "Komatsu"! Dat is zonde, want het is niet nodig, maar ongetwijfeld pakt dit live een stuk beter uit. Dat de heren ook wel eens naar Isis hebben geluisterd wordt bewezen in Believe, maar helaas wordt alweer gauw teruggegrepen op de stoner. Niet doen, niet nodig!

Het advies is dus duidelijk: Komatsu zit op de goede weg, maar heeft nog een scala aan zijpaden om uit te kiezen. Nu is het een kwestie van de juiste afslag nemen, zodat de eerder genomende mogelijkheden optimaal benut kunnen worden. Hou deze Brabanders in de gaten want ze kunnen wel eens uitgroeien tot een van de betere sludgers van Nederland.

Tracklist:
1. The Mountain...
2. Komatsu
3. Believe
4. Gator
5. Comin'
6. Hail To The King

Score: 73 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 11 januari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]