Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Blind Guardian - Live Beyond The Spheres
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Blind Guardian - Live Beyond The Spheres
Het is alweer veertien jaar geleden dat Blind Guardian een live-album heeft uitgebracht, simpelweg Live getiteld. Sindsdien zijn er drie studioalbums verschenen, met Beyond The Red Mirror uit 2015 als laatste wapenfeit. De Duitsers gingen weer uitgebreid op tournee, waarbij tientallen shows werden opgenomen. Eenmaal thuis werd elk opgenomen nummer beoordeeld op kwaliteit zodat alleen de allerbeste opnames het nieuwe live-album Live Beyond The Spheres hebben gehaald.

Live is Blind Guardian een stuk rauwer en directer dan op de studioalbums. Dat komt natuurlijk vanwege het simpele feit dat gitaristen André Olbrich en Marcus Siepen de vele gitaarlagen met z'n tweeën op het podium niet kunnen reproduceren. De orkestratie komt grotendeels wel overheen met de studioversies. Het publiek helpt mee met de epische koren. En dat werd weer massaal gedaan tijdens de laatste tournee. Het blijft indrukwekkend om te horen hoe de fans zo uit hun dak kunnen gaan. Blind Guardian kan met recht de populairste powermetalband van dit moment genoemd worden.

Drie cd’s zijn er nodig voor alle tweeëntwintig nummers. De vorige live-release bevatte net zoveel songs, maar op Live Beyond The Spheres staan meer lange ‘epics’. Van de laatste twee studioalbums komen drie nummers voorbij en van A Twist In The Myth (2006) slechts één (Fly). Blind Guardian trakteert de fans ook met niet eerder uitgebrachte live-versies van oudjes The Last Candle, And The Story Ends en And Then There Was Silence. Vooral dat laatste nummer is met ruim vijftien minuten de boosdoener van de lange speelduur van Live Beyond The Spheres.

Er komen dus voldoende nummers voorbij die de fans niet eerder op een live-release hebben gehoord. Nummers zoals Mirror, Mirror, The Bard’s Song en Imaginations From The Other Side zijn allang geen onbekenden meer. Helaas verschillen ze wat uitvoering betreft nauwelijks van de versies op de andere live-albums. De muziek van Blind Guardian leent zich blijkbaar niet voor improvisatie. En het moment dat het publiek tijdens Valhalla het refrein blijft zingen als het nummer ten einde is, is ook niet bepaald spontaan meer te noemen.

Op zich mogen deze klassiekers natuurlijk niet ontbreken op een set van Blind Guardian. Het was alleen leuker geweest als je kon horen dat de band ze op een andere manier had benaderd. Het geluid en het muzikantschap, wat beide weer subliem is, is bijna hetzelfde als op Live. Live Beyond The Spheres had wat mij betreft uitgebracht kunnen worden met alleen de live-nummers die we nog niet kenden.

Tracklist:
1. The Ninth Wave
2. Banish From Sanctuary
3. Nightfall
4. Prophecies
5. Tanelorn
6. The Last Candle
7. And Then There Was Silence
8. The Lord Of The Rings
9. Fly
10. Bright Eyes
11. Lost In The Twilight Hall
12. Imaginations From The Other Side
13. Into The Storm
14. Twilight Of The Gods
15. A Past And Future Secret
16. And The Story Ends
17. Sacred Worlds
18. The Bard's Song
19. Valhalla
20. Wheel Of Time
21. Majesty
22. Mirror Mirror

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 14 juli 2017

Koop dit album in

Meer Blind Guardian:

[ Terug naar de Album Reviews ]