Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Interview: Robin Beck
Door Hans
Geplaatst in februari 2009

Haar carrière als poprock zangeres omvat reeds 20 jaar, na haar megahit First Time, waarmee de wegen naar muzikale roem open kwamen te liggen voor Robin Beck. Na haar huwelijk met House Of Lords zanger James Christian en de geboorte van haar inmiddels 12-jarige dochter Olivia pakte ze rond 2003 de draad weer op, bracht een drietal albums uit en anno 2009 komt er een opnieuw opgenomen jubileumversie uit van haar eerste succesalbum Trouble Or Nothing waarmee alles was begonnen. Hoog tijd om de dame in kwestie aan een vragenvuur te onderwerpen.

Robin Beck

Hallo Robin hoe gaat het met je?

Hey Hans, goed om je stem te horen! Ja het gaat uitstekend, blij ook dat het album bijna uit komt en ik ben er trots op.

Daar mag je met recht trots op zijn vind ik. Nu begon je carrière eigenlijk met dit album (je tweede) en in het bijzonder met First Time; hoe komt het toch dat de twee daaropvolgende singles in Duitsland en Engeland succesvol waren en hier eigenlijk niet?

Oh is dat zo? Nou ja, ik ben ook voor die twee singles op een behoorlijke promotietournee door Europa geweest, met TV optredens en zo, en ze kregen ook behoorlijk wat airplay op de radio. Het is moeilijk om dat boven water te krijgen maar ik had de indruk dat heel Europa er wel iets mee kon....

Hoe heb je het ervaren om in één klap beroemd te zijn?

Tja dat was eigenlijk heel raar en onwezenlijk. Van het ene op het andere moment wordt je uit je omgeving gehaald en eigenlijk wordt je geleefd vanaf het moment dat de eerste contacten met de diverse media plaatsvinden tot je terugkeert naar huis. En daar tussenin zaten heel veel interviews, optredens, TV programma's en noem het maar op. Ik was er totaal niet op voorbereid maar ik had het ook niet willen missen. Het heeft mijn carrière natuurlijk wel enorm op de rit gezet.

Je hebt ook veel samengewerkt met Desmond Child, die wij allemaal kennen van Aerosmith, Scorpions, Bon Jovi en met Diane Warren [een vooraanstaand poprock liedjesmaker, red.]. Hoe was dat in die tijd?

Desmond was toen erg belangrijk voor me, hij leverde veel songs aan voor mijn albums, woonde heel dicht in de buurt en we werden uiteindelijk heel goede vrienden. Maar zijn ziel en zaligheid zit tegenwoordig bij nieuwe bands, dus we zijn elkaar een beetje uit het oog verloren. Een geniaal songschrijver, ik zou willen dat ík het zo kon ! En Diane Warren...die is echt fenomenaal. Ik trad ooit op tijdens de American Music Awards en hoorde haar daar ook een nummer zingen. Wát een stem! En wat een songs schrijft zij ! Ze is niet voor niets een belangrijk songschrijver geworden voor heel wat bekende (rock)bands.

Ik las dat je ooit ook met Deep Purple hebt samengewerkt...

Mwah... samengewerkt is een groot woord. Producer Neil Kernon vroeg me ooit, toen ik in de studio was, om iets mee in te zingen en dat bleek voor Deep Purple te zijn. Vraag me niet voor welk album want dat zou ik dus écht niet meer weten! Zo heb ik ook ooit iets ingezongen voor een album van Queensryche, maar je hebt er misschien een heel romantisch idee bij, dat je met die gasten optrekt en zo, maar niets is minder waar, je doet je ding in de studio en that's it, je ziet of hoort verder niemand van de band hahaha. Ook voor FM en voor Michael Bolton heb ik regelmatig wat ingezongen, maar dat zie je zelfs in de credits van het album niet terug. Nou ja, je werd er voor betaald en dat was het eigenlijk.

Het openingsnummer Hide Your Heart is door minimaal 4 andere artiesten opgenomen; Kiss, Molly Hatchett, Bonnie Tyler en Ace Frehley. Paul Stanley deed mee op jouw versie. Hoe ging dat?

Robin Beck - Trouble Or NothingPfoe...lang geleden hoor Hans !!! Het nummer is geschreven door Dianne Warren, en ik heb Paul Stanley misschien 15 minuten gezien tijdens het opnemen en het was klaar. Dat ging allemaal zó snel.... Wie dat nummer allemaal hebben opgenomen weet ik echt niet, die informatie kreeg ik allemaal niet. Als jij het zegt zal het zo zijn. Je leeft maar 24 uur per dag en je onthoudt maar zó veel...ik heb veel meer onthouden van het samen eten, repeteren, schrijven, het leven zelf, maar die snelle dingen in het opnameproces weet ik allemaal niet meer.

Na de geboorte van je dochter Olivia was het een tijd lang stil rond jou, en ook rond de House Of Lords. Toeval, of toewijding aan het opvoeden?

Oh, zeker te weten toewijding. Ik vind dat als je iets doet, je het ook goed moet doen. Ook met het krijgen en opvoeden van je kind. Olivia was mijn kunstwerk, en niets was voor mij op dat moment belangrijker dan het moederschap. James was toen veel (zakelijk) bezig in L.A. waar hij een muziekbedrijf heeft opgericht onder de naam "PS I Love You"; het bestaat trouwens nog steeds maar nu als www.giftsongs.com. Toen ging hij meer de kant op van producer en dat doet hij nu nog steeds, naast House Of Lords.

In die tussentijd heb jij toch ook nog wel gewerkt denk ik?

Jazeker, ik heb het een en ander gedaan in de reclamewereld, met spotjes en zo. Maar niet te veel want al mijn aandacht ging naar Olivia.

In 1998 werd je nog even in Italië gesignaleerd, waar je met zanger Pupo een nummer op had genomen..?

Ja..nou...opgenomen gewoon hier hoor, maar we hebben inderdaad een promotietour gedaan, en ik heb Olivia gewoon meegenomen. Wederom een leuke ervaring, en de eerste reis met m'n dochtertje. Dat heeft hier en daar wat hilarische momenten opgeleverd kan ik je vertellen...

En toen pikte je in 2003 je zangcarrière weer op. Dat was voor jou het goede moment?

Ja hoor, Olivia was op een leeftijd dat ik voorzichtig kon gaan loslaten, ze ging naar school en dan wordt het allemaal wat makkelijker. Weet je, ik wil, als ik iets doe, het 100% kunnen doen, en dat kon nu eenmaal niet eerder. Olivia is echt apetrots op me, ze is nu 12 jaar dus ik heb mijn leven weer terug hahaha. Ze zingt zelf ook heel graag. Ze stimuleert mij om de boel weer goed op te pakken, en ze gaat zelfs dit jaar mee op tour met mij en James en de band. Ik zie haar er ook nog wel voor aan dat ze op enig moment met mij op het podium staat !

Op Living On A Dream deed je een duet met James. Krijgen die duetten een vervolg?

Ja dat gaat nog wel gebeuren denk ik maar alleen als het voor ons beiden goed voelt. We zien wel.

Tegenwoordig is het mode om duetten met andere artiesten op te nemen. Gaat dat aan jou voorbij of denk je ook in die richting?

Niet bewust. Het heeft voor mijn gevoel geen zin om dat bijvoorbeeld met Ann Wilson, die ik erg hoog heb zitten, te doen want onze stemmen lijken daarvoor net te veel op elkaar. Als ik moest kiezen met wie ik een duet zou moeten of mogen doen? Hmm...dan zou het Steve Perry, John Waite of Steven Tyler zijn. John Waite heeft voor mij verreweg de meest sexy stem op deze aardbol, een fantastische zanger en een heel goed mens. Ik heb ooit wel eens iets opgenomen met Lisa Dalbello, die ik heel erg respecteer en die eigenlijk wel mijn favoriete zangeres is, maar dat is nooit uitgekomen op cd. Ergens wel jammer vind ik.

Sunblock [het Zweedse popbandje, red.] heeft niet al te lang geleden een remixversie van First Time op single uitgebracht. Was je daarbij betrokken en wat vond je er van?

Ik vond het geweldig! Echt! [na mijn overduidelijke blijk van verbazing, red.]. Ik heb de zang opnieuw opgenomen en dat moest in een wat sneller tempo dan het origineel; jeetje dat was lastig!!! Maar het is uiteindelijk toch iets heel eigens geworden voor Sunblock en ik vond het eigenlijk wel een eer.

Robin Beck

En dan nu de "20 years anniversary" versie van Trouble Or Nothing; dat ging niet makkelijk......

Nee niet echt. Ik wilde voor mijn fans het album eerst opnieuw laten uitbrengen, maar bij Universal deden ze alsof hun neus bloedde. Niemand kende me daar , maar weet je, daar zitten nu allemaal van die jonge gasten die alleen in groot geld denken, dus die gingen niet overstag. Tja wat dan? De licentie krijgen om het zelf te doen bleek megaduur, maar het album was alleen nog maar tweedehands of via importkanalen te krigen. Toen heb ik besloten alles opnieuw op te nemen want dan had ik met Universal niks te maken. En om er wat meer songs op te zetten in de tijd van de cd's moest eigenlijk wel, dus heb ik samen met onze goede en dierbare vriend Tommy Denander het een en ander geschreven en opgenomen. Hij doet de gitaarpartijen op de vier nieuwe songs en Jimi Bell (House Of Lords) op de oude nummers. En ik ben apetrots op het eindresultaat!

En ik denk terecht want het album klinkt als een kanon ! Maar nu, geheel in de geest van "oude nummers", een gewetensvraag.....

Oh jee........

Toen je 10 jaar was schreef je je eerste nummer, The Key To My Heart; zou je overwegen om dat ooit nog eens op cd te zetten?

Oh neeeeeee dat ga ik echt niet doen, het past niet meer bij me....!

Niet ? Hoe gaat het nummer dan? (en jawel, ze zingt het nummer spontaan even voor, door de telefoon, en het klinkt als een vrolijke, uptempo countryrock song!!). Nou, dat klinkt toch echt niet verkeerd. Je zou het wellicht op tour kunnen doen samen met Olivia...dat lijkt me wel wat hebben.....

Oh echt? Hahahaha....wel, ik zal het eens voorstellen aan haar, misschien vindt ze het wel leuk. Hans, ik zal je verrassen als we op tour gaan......

Daar hou ik je aan ! Heel erg bedankt voor je tijd en hopelijk tot snel!

Jij ook bedankt Hans en tot snel !

[ Terug naar de Interviews ]