Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Interview: Detonation
Met Koen
Door Kristof
Geplaatst in oktober 2003

Vele liefhebbers van harde maar toch melodieuze death metal hebben er weer een leuke band bij. Het Nederlandse Detonation debuteerde onlangs op wel erg geslaagde wijze met 'An epic defiance'. Zanger/gitarist Koen is duidelijk een persoon die ervoor gaat. Voor zijn professionele bezigheden kunnen we alleen maar respect hebben en een interview is dus zeker op zijn plaats.

Detonation

Ik stel deze vraag bijna nooit meer, maar omdat jullie zomaar uit het niets komen voor veel metalfans stel ik deze vraag toch nog maar een keertje. Wat is jullie geschiedenis in een notendop?

Detonation In 1997 zijn Thomas(drums), Mike(gitaar) en ik(zang, gitaar) een project begonnen onder de naam "Infernal Dream". In eerste instantie puur voor de lol, en om onze muzikale grens te verkennen. Na een keer of 8 geoefend te hebben, werd het in 1998 tijd om een bassist in dienst te nemen, en niet veel later werd Otto dan ook aan onze line-up toegevoegd. Na enkele nummers geschreven te hebben, besloten we onze naam te veranderen in "Detonation", een naam die veel beter bij onze muziekstijl past. Een paar maanden later werden we gevraagd om 2 nummers aan te leveren voor de "Crushed Skull" compilatie CD. Binnen 5 uur hebben we toen "Life in Hell", en "Slaying the Serpent" opgenomen in een budget studio en opgestuurd naar Skullcrusher records. De reacties naar aanleiding van deze release waren zo positief, dat we besloten om in 1999 ons eerste "echte" werk op te nemen. "Lost Euphoria" werd in 2 dagen opgenomen in studio Sandwijck. Het album bevat 4 nummers en is released door Skullcrusher records in 2000. We hebben er toen zo´n 500 weten te verpatsen/ruilen en dit zorgde voor aardig wat shows door het land. In 2001 hebben we een promo CD met 3 nummers opgenomen om de interesse op te wekken van labels. Helaas kwam hier niet echt iets uit voort, wat er voor zorgde dat we begin 2002 besloten om op korte termijn ons debuut full length album op te gaan nemen. "An Epic Defiance" werd in juli/augustus 2002 opgenomen in studio Excess, Rotterdam. Na de release op 19 oktober 2002(door onszelf) is er een hoop gebeurd; veel optredens gedaan in zowel binnen als buitenland, een deal getekend met Osmose voor 3 albums, erg veel interviews gedaan, en veel positieve reacties gekregen.

Jullie mini cd 'Lost Euphoria' was naar mijn inziens een matig schijfje. Daarom zullen veel mensen verwonderd zijn over dit album. Op welke vlakken hebben jullie naar eigen inzicht het meest progressie in gemaakt?

Destijds waren we erg tevreden met "Lost Euphoria". Pas nadat we het eindresultaat van "An Epic Defiance" voor het eerst hoorden, merkten we pas hoe groot het verschil is tussen beide albums. We zijn eigenlijk op alle vlakken erg vooruit gegaan, en dan vooral in songwriting, techniek en instrumentbeheersing. Ik moet zeggen dat ik zelf nog steeds erg tevreden ben met "Lost Euphoria" omdat het toch onze eerste echte release is, maar ik ben het met je eens dat het niet echt iets is waar de metal scene van ondersteboven kan raken... Een groot verschil is denk ik ook dat we de nummers op 'An epic defiance' ook echt onder loep hebben genomen voordat we ze daadwerkelijk gingen opnemen, met "Lost Euphoria" hebben we dat niet gedaan... We hadden toen 4 nieuwe nummers net af en die wilden we gewoon graag opnemen, in de eerste plaats voor onszelf.

Door welke bands zijn jullie het meest beïnvloed?

Ehm... Dat zijn er echt teveel om op te noemen, we zijn als muzikanten beïnvloed door allerlei soorten bands, van Morbid Angel, Emperor en Death tot Anathema en Metallica. Maar onze muziek stijl is vooral geïnspireerd door bands als Dismember, Edge of Sanity, At the Gates etc. Dit vindt je dan vooral terug in onze melodieuze stukken, alleen proberen we het geheel wat bruter en afwisselender te maken en ons niet te houden aan 1 stijl in het bijzonder.

Jullie brachten dit album eerst in eigen beheer uit. Maar nu ligt dit album plots in de winkels en is het uitgebracht door het vrij bekende Osmose-label. Hoe komen jullie daar zo plots terecht?

Haha, nou zo "plots" is dat allemaal niet gegaan! Zoals ik al zei hebben we 'An epic defiance' in oktober 2002 in eerste instantie zelf uitgebracht. We hebben toen in totaal zo`n 60 labels wereldwijd aangeschreven om een deal los te peuteren. We kregen al snel reacties, waarvan de meeste positieve, alleen het gros daarvan stuurde een standaard brief met daarin woorden zoals;" We like your CD very much, but we do not have any room for new bands at this moment...", klote dus. Het aantal labels die wel echt interesse hadden waren op 2 handen te tellen, maar helaas waren de meeste daarvan wel heel erg underground, en dus met weinig distributie mogelijkheden. Uiteindelijk belde Hervé van Osmose me op een avond, en zei dat hij ons erg graag wilde tekenen voor 3 albums. Uiteraard hebben we hier niet lang over na hoeven denken, en na wat kleine aanpassingen aan het contract hebben we in januari dit jaar bij ze getekend.

Jullie namen deze cd dus al een jaar geleden op in de Excess studios te Rotterdam. Kan je even terug in je geheugen graven en zeggen hoe het opname proces verliep?

DetonationWe hebben het album in totaal 14 dagen opgenomen, gemixed en gemastered, in augustus/september vorig jaar. We hebben er bewust voor gekozen om ons te splitsen in 2 groepen; Thomas en Otto zijn eerst een aantal dagen bezig geweest om drums en bas-gitaar op te nemen, waarna vervolgens een week later Mike en ik naar de studio zijn gegaan om alle gitaarpartijen in te spelen. De vocalen heb ik in 2 middagen er op geknald tussen de gitaarsessies in. Eigenlijk is alles heel soepel verlopen zonder echte problemen, afgezien van het feit dat er op een bepaald moment een drumtrack van "Deserving Death" spoorloos was, die heeft Thomas dan ook opnieuw moeten inspelen. Het mixen hebben we met z´n allen gedaan, uiteraard met hulp van producer Hans Pieters. Excess is ons zeer goed bevallen en het resultaat is meer dan bevredigend, dus naar alle waarschijnlijkheid dat het volgende album weer daar wordt opgenomen.

Het album bevat veel melodie. Ben je niet bang dat het conservatieve death metal publiek jullie zal afdoen als 'commercieel'?

Ben er niet bang voor, maar ik zou het wel jammer vinden. Echt commercieel klinken we toch niet zou ik zeggen, al is het waar dat we veel melodie in onze muziek hebben, maar de boventoon wordt toch wel gevoerd door snelheid en agressie. Als er mensen zijn die ons commercieel vinden klinken vind ik dat prima, al ben ik het er totaal niet mee eens.

Deze plaat zal uiteraard live moeten aan de man worden gebracht. Nu behoren jullie tot de Osmose stal, zal dat gevolgen hebben voor de hoeveelheid en de grote van de optredens?

De tijd zal het leren. Feit is wel dat we meer bekendheid hebben gekregen en dit zal automatisch leiden tot meer optredens en ook in grotere zalen. We hebben wel voor de 2e keer dit jaar een tour door Engeland in de planning staan. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen we 9 shows doen van 31 oktober tm 9 november, maar dit staat los van onze deal met Osmose. We zijn zelf nogal actief als het gaat om shows regelen, al zal het zeker wel helpen dat 'An epic defiance' in Engeland ook in de winkels verkrijgbaar is.

Met welke band zouden jullie graag eens op tournee gaan?

Het zou te gek zijn om met "label mates" zoals Enslaved op tour te gaan, lijkt me ook beter wat organisatie betreft omdat het dan via hetzelfde label geregeld wordt. We hebben niet echt de ambitie om met een "grote" band op tour te gaan, omdat dat gewoon niet realistisch is. We richten ons nu vooral op het clubcircuit en kijken wel wat daar uit voort komt. Maar als we een aanbieding krijgen zullen we ´m zeker niet afslaan natuurlijk!

Wat vinden jullie van de volgende platen die een beetje in jullie stijl liggen: Arch Enemy - Anthems of rebellion? Callenish circle - My passion//Your pain?

De nieuwe Arch Enemy heb ik net een paar weken in huis, en ik moet zeggen dat ik ´m niet onaardig vind, al heb ik wel altijd met Arch Enemy dat ik op een gegeven moment een album zat ben, omdat de meeste riffs gewoon te simpel en saai zijn... Doodzonde als je weet hoe goed de gebroeders Amott eigenlijk zijn! "Burning Bridges" blijft voor mij persoonlijk toch hèt album. Van Callenish Circle´s nieuwe album heb ik pas 2 nummers gehoord en die waren best vet, zeker voor Nederlandse begrippen! Ga de rest binnenkort zeker beluisteren.

Merken jullie dat er veel is verandert sinds jullie hebben getekend bij Osmose?

Absoluut! Sinds de CD uit is via het label hebben we vreselijk veel interviews aangeboden gekregen, en erg veel reviews. Het is in ieder geval een stuk drukker geworden voor ons, maar ook een stuk interessanter omdat we gewoon veel meer bezig zijn met de band dan voorheen! Het grootste verschil is natuurlijk dat onze CD nu in de winkel verkrijgbaar is, we hebben nu echt het gevoel dat we een serieuze band zijn, en we zijn ook erg gemotiveerd om ons zo goed mogelijk te ontwikkelen tot professionele band.

Beetje vroeg misschien, maar kan je al iets zeggen over de opvolger van dit album?

Jazeker! We zijn volop bezig met het schrijven van nieuwe nummers, en hebben er op dit moment 5 klaar liggen. Verder zijn er nog een heleboel ideeën voor andere nummers, maar we zijn erg voorzichtig met het selecteren van onze riffs dit keer... Het volgende album moet gewoon in alle opzichten beter zijn als An epic defiance, en zoals het er nu uitziet gaat dat ook zeker gebeuren! De nummers klinken een stuk heftiger en gevarieerder dan de nummers op AED, en zijn ook in technisch opzicht een verbetering. We kijken er dan ook erg naar uit om weer de studio in te gaan om het daadwerkelijk op te nemen! Waarschijnlijk ergens begin volgend jaar...

Ik ben zeker erg benieuwd naar dat nieuwe album. En ik kan iedereen zeker aanraden om deze band eens te 'checken'!

[ Terug naar de Interviews ]