Enqute

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Interview

Skyfire
Met Joakim Jonsson
Door Patrick T.
Geplaatst in juni 2003

Naar aanleiding van Skyfire's tweede album "Mind_Revolution" en hun recente optreden in Schaaf te Leeuwarden, stelde onze Scandinavische metal-fanaat Summoner de nieuwe drummer Joakim Jonsson een aantal vragen.

Skyfire

Om te beginnen wil ik je feliciteren met jullie tweede album, "Mind_Revolution". Ik heb er erg van genoten, en heb hem beloond met een score van 80/100. Hoe werd het album nationaal en internationaal ontvangen?

Heel erg bedankt! Bijna elke recensie van "Mind_Revolution" was positief, met name de internationale ontvangst was geweldig. Zoals altijd is het moeilijker om groot te worden in eigen land.

Op "Mind_Revolution" worden keyboards veel subtieler gebruikt dan op het debuut. Ondanks dat ik "Timeless Departure" een goed album vind, hebben de synths nogal eens de neiging om de sound te overweldigen. Ik vind de synth-gitaar verhouding van "Mind_Revolution" zonder meer een verbetering. Wat waren jullie redenen om ditmaal voor een zwaarder geluid te gaan?

Skyfire - Mind_RevolutionsIk ben het volledig met je eens over de rol van synths op "Timeless Departure", ze staan veel te hoog in de mix. We hebben daar deze keer goed op gelet en daarom een betere balans tussen de synths en de gitaren gevonden. De gitaren hebben veel meer 'ruimte' op dit album, en de keyboards vervullen meer een sferische functie. Maar natuurlijk blijven er nog een hoop keyboard leadstukken over! Dit instrument is en blijft immers zeer belangrijk voor de Skyfire sound.

De nummers van "Mind_Revolution" zijn daarnaast een stukje duisterder en agressiever dan die van jullie debuutalbum. Er staan bijvoorbeeld geen 'blije' synthpartijen op. Ondanks dat jullie iets van de epische kwaliteit hebben moeten inleveren, sta ik positief tegenover Skyfire's progressie. Beschouwen jullie dit als belangrijk voor de band, en voorzie je op de korte termijn nog veranderingen in de sound?

Ik bracht enkele van mijn invloeden mee naar de band: grind, jazz en progressief. De rest van de band leek dat te bevallen. De nieuwe nummers zijn op een bepaalde manier meer geschikt om live ten gehore te brengen, meer rechttoe rechtaan en agressief, zoals je al aangaf. Dit neemt echter niet weg dat de Skyfire-sound zeer herkenbaar is, inclusief technische stukken.

Jullie nieuwe, diverse aanpak spreekt me zeer aan. Zoals ik al zei vind ik "Timeless Departure" een prima plaat, maar de nummers onderscheiden zich niet echt van de rest. Op "Mind_Revolution" is er meer contrast tussen agressie en melodie, in n tussen de nummers. Was dit een bewuste keuze, nadat jullie het materiaal van "Timeless Departure" zo vaak live gespeeld hadden en daardoor de kracht en gebreken van die nummers goed kenden?

Opvallend genoeg hebben we slechts n optreden gedaan vr de opname van "Mind_Revolution". Op een bepaalde manier was het wel een bewuste keuze, maar het valt vooral toe te schrijven aan spontane ontwikkelingen in de studio. We schreven nog vrij veel materiaal toen we al in de studio waren om op te nemen, en ik droeg daar enkele riffs en ideen bij. Het nieuwe album is geschreven door drie personen, en daar ligt naar mijn idee het verschil.

Hoe wordt een doorsnee Skyfire nummer geschreven? Begin je met een specifieke riff of een gitaar/keyboard melodie?

Meestal schrijven Martin en Andreas thuis enkele riffs, waarna ze bij elkaar komen om hun riffs te combineren. Soms schrijven ze een nummer helemaal met z'n tween. We sturen elkaar mp3's met riffs en structuren, die thuis geluisterd worden. We bespreken het materiaal en verwijderen stukken of voegen stukken toe. Meestal is het materiaal al zo goed dat er nog weinig aan te passen valt. Soms bedenk ik een gaaf drumritme of enkele riffs, die voortkomen uit spontane gevoelens. We hebben een hoop methodes om nummers te schrijven, en ze hebben tot nu toe allemaal gewerkt.

Veel reviewers noemen Skyfire een melodieuze black metal band, terwijl ik altijd van mening ben geweest dat jullie sound meer voet heeft in de melodieuze death metal. Nou wil ik niet al te veel tijd verspillen aan het labelen van muziek, ik wil toch graag jouw mening hierover horen. Met welke van deze twee stijlen, zou jij zeggen, heeft Skyfire meer een muzikale connectie?

Hmmm, dit wordt ons vaak gevraagd. Volgens mij hebben we meer gemeen met de melodieuze death metal scene dan de black metal scene. Ik houd ook niet zo van labelen, iedereen moet dat maar voor zichzelf uitmaken.

Er is recentelijk een EP van Skyfire uitgebracht, die enkele demo nummers en een onuitgebracht nummer bevat. Het is zeer tof of om de demo te horen die de jongens van Thyrfing ertoe bracht om jullie bij Hammerheart aan te bevelen. Was deze EP een idee van jullie, of kwam Hammerheart ermee?

Het idee kwam van Hammerheart. We vonden het allemaal een uitstekend plan. Vooral omdat "Free From Torment" erop is komen te staan, wat de bonustrack is voor de Japanse versie van "Mind_Revolution". Het is een erg goed nummer, en het is mooi dat nu meer mensen het kunnen horen. Wees er snel bij, want "Haunted by Shadows" is slechts in een oplage van 1000 stuks gedrukt!

Ik was aanwezig bij jullie tweede Generation Armageddon optreden, in Leeuwarden. Het was jammer dat jullie de onwenselijke taak hadden van het opwarmen van het publiek. De reactie op jullie concert was vrij... minimaal. Jullie deden het echter prima zonder toetsenist, en zanger Henrik Wenngren deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Wat vond jij van de show, en het veel te harde geluid?

Hahaha, ja, de minidisc speler werkte ons erg op de zenuwen die avond! We gebruiken vooraf opgenomen keyboards, maar het apparaat was helemaal kapot op de betreffende avond, waardoor we het zonder synths moesten doen. Maar volgens mij slaagden we er desondanks in om de nummers zeer goed te spelen. Het was niet zo fijn om elke avond op deze manier te spelen, maar algemeen beschouwd was de tour een schitterende ervaring! Het podium in Leeuwarden was uitstekend, maar zoals je al zei was de reactie van het publiek niet wat het had kunnen zijn. Niettemin waren we tevreden over het optreden.

Hoe waren de andere Generation Armageddon shows? Ik weet dat jullie bevriend zijn met Thyrfing, maar hoe gaan jullie bijvoorbeeld om met de jongens van Septic Flesh en Primordial? Feestten jullie veel samen?

SkyfireDe hele tour was geweldig. De mensen, de plaatsen en met name de andere bands. We deelden een tourbus met Thyrfing en Septic Flesh, dus we hebben genoeg kans gehad om hen beter te leren kennen. We hebben een aantal nachten behoorlijk hard gefeest, jazeker! Het zou fantastisch zijn om snel weer te gaan touren. Het is vrij saai om thuis te zijn, ondanks dat we nummers schrijven kan het bijlange niet tippen aan touren!

Ik neem aan dat je wel n of twee verhalen hebt te vertellen over grappige incidenten die tijdens de Generation Armageddon tour plaatsvonden?

Er waren zelfs verscheidene grappige incidenten! Evenals nare incidenten, helaas. Jocke (de drummer van Thyrfing) haalde zich een stevige voedselvergiftiging op de hals, en moest naar huis. Erg jammer. Ik nam zijn functie over tijdens de laatste drie optredens, en Tomas (zanger) leverde ook wat drumwerk. Het was erg tof om een paar nummers met hen te spelen!

Ik heb vernomen dat metal in Noorwegen en Finland bijna in mainstream cirkels opgenomen is. In Noorwegen, bijvoorbeeld, won Satyricon vorig jaar n of andere nationale muziekprijs met "Volcano", en bands als Children of Bodom en Nightwish verkopen stellaire hoeveelheden cd's in Finland. Vormt Zweden een uitzondering op dit schijnbaar Scandinavische verschijnsel, of staan er in jouw land ook metalbands met hun albums in de wekelijkse top 20 van best verkochte cd's?

Ja, een paar bands zijn tot de top 20 doorgedrongen. Ik noem Hammerfall, In Flames, Opeth en The Hellacopters. Ik vind het geweldig dat metal groter is geworden in Zweden, er zijn nu veel meer concerten en het is eenvoudiger om cd's in reguliere platenzaken te vinden.

De afgelopen paar jaar zijn telkens meer Zweedse bands brute US death metal gaan spelen. Ik betreur dat, want in het algemeen vind ik de Zweedse stijl iets onderhoudender en gevarieerder. Kun je me iets vertellen over de huidige stromingen in de underground? Is brute US death nog steeds de trend in Zweden?

Ik houd van zowel de US death metal als de meer traditionele Zweedse sound! Er zijn een hoop US-benvloede bands hier in de underground die een degelijk platencontract verdienen, evenals de meer Zweeds-georienteerde bands. Het internet heeft wat dat betreft een hoop bands de mogelijkheid gegeven om in het buitenland bekendheid te verwerven.

Welke 'kleine' Zweedse bands raad je me aan om te gaan proberen?

Hmmm, uit mijn stad raad ik aan: Athela (doet een beetje denken aan Opeth) en Vicious (blasty death metal met Henrik op zang!), en natuurlijk mijn eigen band Skinfected! Daarnaast raad ik Spawn Of Possession en Visceral Bleeding aan, maar die twee bands zijn vrij bekend.

Uit traditie vraag ik iemand die ik interview welke albums hij de laatste tijd veel beluisterd heeft. Jij bent mijn volgende slachtoffer.

Op het moment luister ik veel naar:
Darkane - alle albums
Dying Fetus - Stop at Nothing
Enslaved - Below the Lights
Nasum - Helvete
Pestilence - alle albums (classic!!!)
Death - alle albums (classic!!!)
Alles met Terry Bozzio

Als laatste vraag ik je of je me al wat kan vertellen over het volgende Skyfire album. Is er al een richting bepaald, of zijn jullie zelfs al begonnen met het schrijven van nieuwe nummers?

We hebben al enkele ideen en riffs, ja. De richting is op het moment erg moeilijk te omschrijven, maar het lijken nu al donders gave Skyfire nummers te worden!

Bedankt voor je medewerking aan dit interview! Ik wens je veel succes met Skyfire, en wacht met hoge verwachting op jullie derde album! Hail!

Heel erg bedankt!
Check out de limited "Haunted by Shadows" Mcd en onze laatste cd "Mind_Revolution". Het kan geen kwaad om een extra versie van "Timeless Departure" te bezitten. Bezoek onze website op http://www.skyfireonline.net voor merchandise en andere toffe zaken! We hopen snel weer in het geweldige Nederland te komen spelen!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.