Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Review

Skyfire - Mind_Revolution
Jaar van release: 2003
Label: Hammerheart Records
Skyfire - Mind_Revolution
Het Zweedse Skyfire debuteerde in 2001 met "Timeless Departure", nadat de heren van Thyrfing in 1999 de demo van de band in handen hadden gekregen en die naar hun label Hammerheart stuurden. "Timeless Departure" was een lekker bombastisch album, dat de licht agressieve instelling en sound van melodieuze Death Metal combineerde met epische, ietwat orkestrale keyboardklanken. Niet echt origineel zou je denken, maar dan zie je toch echt over het hoofd dat Skyfire met dat album de combinatie melodieuze Death Metal en synths verder doordreef dan enige band in dat genre ooit gedaan had. Anno 2003 heeft de band de opvolger van dat album af, en het mag de titel "Mind_Revolution" dragen.

Wat me meteen opviel toen ik het album draaide was dat de heren van Skyfire een groot stuk van hun dominante keyboardsound hebben opgeofferd voor een grotere nadruk op gitaren, waardoor "Mind_Revolution" een stuk agressiever klinkt dan het debuutalbum. Natuurlijk spelen synths nog steeds een grote rol, maar het bombastische, epische element ligt er niet zo dik bovenop. Waar de synthklanken van het debuut orkestraal en bombastisch waren, zijn die van "Mind_Revolution" sprookjesachtig, subtiel en af en toe zelfs folky. Je moet hierbij denken aan 'lichte' klanken als benaderingen van piano en fluit, al zijn het ongetwijfeld keyboardklanken en dus niet pogingen akoestische instrumenten te imiteren. Ik zie deze verandering als een gunstige ontwikkeling, aangezien ik "Timeless Departure" hier en daar wat artificieel en te geraffineerd vond. Dit nieuwe album heeft zonder meer een fijnere 'edge', en ik denk dat de vijf heren hiermee een flinke stap richting de perfecte Skyfire-sound hebben genomen.
Skyfire steekt in enkele nummers zeer agressief van wal ("Nightmares Nevermore", "Shapes of Insanity", "Caged"), maar de principiële ster van de Skyfire-sound is de melodie. Waar de nummers van "Timeless Departure" al erg pakkend waren, zijn die van "Mind_Revolution" dat in het kwadraat. De muziek laat een zeer verzorgde indruk achter, en het is duidelijk dat deze songs met veel zorg zijn geschreven en dat er over elke noot diep nagedacht is.
De productie is wederom van de hand van Tommy Tägtren, en het album klinkt daarom productioneel gezien erg als "Timeless Departure". Persoonlijk hoop ik dat de band de volgende keer voor een andere studio kiest, want de Abyss studio staat naast kwaliteit al jaren gelijk aan de verzadigde Zweedse sound, en ook dit album heeft daar een beetje onder te lijden.

Laat ik als laatste nog even een paar van de sterkste nummers behandelen. Het nummer dat het album opent, "Nightmares Nevermore", kent enkele pakkende melodieën, maar ook een agressief, snel ritme en zelfs een blastbeat om de luisteraar zo snel mogelijk met de verbeterde Skyfire-sound bekend te maken. "Haunted by Shadows" is een wat complexere track met een vrij onvoorspelbare structuur. "Dawn Will Break" is een van mijn favoriete nummers. Het kent enkele fantastische, pakkende melodieën, en het samenspel tussen vocalen, synths en gitaren is in dit nummer optimaal. "Uncloud the Sky" is ook zeer aardig. Het is een vrij hectische compositie, met een flinke dosis energie en power. "Shapes of Insanity" is een nummer dat vooral goed werkt vanwege goed gekozen rol van synths, en enkele agressieve blastpassages om er een contrasterend element bij te halen. Het afsluitende titelnummer is er ook één van hoge kwaliteit, met z'n spannende opbouw, mooi gespeelde synths en krachtige drumpartijen.

Ik geloof dat ik hiermee voldoende over "Mind_Revolution" verteld heb. Een clichématige recommandatie lijkt me onnodig, als je mijn gehele relaas hebt gelezen kun je immers zelf wel bepalen of dit album je wat lijkt.

Tracklist:
1. Nightmares Nevermore
2. Haunted by Shadows
3. Colliding in Mind
4. Dawn Will Break
5. Uncloud the Sky
6. Shapes of Insanity
7. Blinded by Euphoria
8. Caged
9. Mind Revolution

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 10 april 2003

Skyfire - Mind_Revolution
Reactie van Een_Metalfan op 11-04-2003 om 19:43u
Score: 75 / 100

Best een lekkere plaat, de progressieve tintjes geeft de band iets verfrissends, jammer genoeg iets aan de korte kant : 'Colliding in Mind' is echt een van mijn favoriete metalnummers op het moment :) -Kelvin van Eijk

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.