Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 mei:
 • Tool en Brass Against
 • 18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
  16 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Shinedown
 • Wasteland Viper
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bob Young (Status Quo) - 77
 • Darrell Sweet (Nazareth)† - 75
 • Diana Serra (Aghora) - 36
 • J. Aslan (The Birthday Massacre) - 45
 • Krist Novoselic (Nirvana) - 57
 • Robert Fripp (King Crimson) - 76
 • Rune Østerhus (Tristania) - 45
 • Sir Christus (Negative) - 43
 • Sonny Sandoval (P.O.D.) - 48
 • Thomas Das Neves (Heavenly) - 40
 • Tony Kakko (Sonata Arctica) - 47

Vandaag overleden:
 • Ronnie James Dio (Rainbow) - 2010
Interview

Katafalk
Met Chris
Door Kristof
Geplaatst in juli 2006

Katafalk’s debuut Storm Of The Horde verbaasde enkele jaren geleden de gehele Nederlandse metalscène. De combinatie van death, thrash, black en heavy metal was keihard maar stiekem ook heerlijk melodieus. Wegens het stopzetten van platenlabel CBI kunnen we nu maar genieten van de nieuwe EP die een meer volwassen geluid herbergt. Gitarist Chris vertelt ons alles over de band en zanger Wokkel schijnt nog eventjes zijn licht over de nieuwe teksten.

Katafalk

Gefeliciteerd met de nieuwe uitstekende EP. Deze vraag ligt voor de hand, maar moet gesteld worden. Waarom duurde het twee jaar voor we eindelijk deze EP kunnen kopen en waarom wordt het via een zelf opgerichte platenmaatschappij verspreid?

Thanks. Toen ons vorige label Cold Blood Industries de pijp aan Maarten gegeven had, moesten we uiteraard op zoek naar een nieuw label. Een volledige plaat hadden we toen nog niet klaar, wel was er interesse van een aantal lieden in de business, o.a. bij Metalblade Europe. We hebben toen deze vier nummers opgenomen maar een passende deal bleef vervolgens uit. De studio waar we opnamen (Soundlodge, in Duitsland) was overigens destijds nog redelijk onbekend maar na ons hebben meer Nederlandse bands de weg er naar toe gevonden, o.a. recentelijk God Dethroned. Het is dan ook een goede studio en onze opnamen aldaar vonden we zelfs beter klinken dan de vorige full-length, dus zonde om niets mee te doen. Voor een label is het niet zo interessant een EP uit te brengen (productiekosten zijn net zo duur als een volledige CD terwijl je 'm voor minder verkoopt). Vandaar dus deze release via onszelf, dat levert ons financieel ook meer op en we zijn niet gebonden aan allerlei contractregeltjes waar we liever niet aan vastzitten. Dat zelf uitbrengen had nogal wat voeten in de aarde maar het resultaat mag er dan ook wezen.

Het debuut 'Storm Of The Horde' sloeg in als een bom. Ik draai het album nog geregeld en sta nog steeds versteld van het niveau dat het haalt voor een debuut plaat. Heeft het album eigenlijk nog wat verkocht en hoe kijk jij terug op dat debuut?

Dat album heeft wel redelijk goed verkocht, 't is dan ook een prima debuutplaat. Schatrijk zijn we er uiteraard niet van geworden, maar 't heeft ons wel aardig wat naamsbekendheid opgeleverd. Tevens hebben we dankzij die plaat op een aantal grote festivals kunnen spelen, zoals Wâldrock en Party San Open Air. De opnamen van dat album verliepen wel behoorlijk hectisch, daar denk ik liever niet aan terug. De latere opnamen (die van de huidige EP dus) waren een stuk meer relaxt.

De snelle drums, het innovatieve gitaarwerk en de scherpende stem zijn gebleven. Maar de songs zijn wel wat langer en bevatten meer groove tegenover het debuut 'Storm Of The Horde'. Was dat een bewuste keuze of een natuurlijk proces?

Death's ContradictionBeide. Het laatste nummer dat we voor 'Storm Of The Horde' schreven (Baptized In Fire), toevallig ook het laatste nummer van die plaat) was ook al wat langer en vlak daarna schreven we War Chant dat op de nieuwe MCD staat. Vroeger hadden we veel korte nummers van tussen de twee en drie minuten maar dan ben je wel heel lang bezig een CD vol te krijgen. De nieuwere nummers hebben daarbij ook meer diepgang en afwisseling.

Omdat er maar vier songs op deze EP staan, kan je vast wel iets vertellen over elke song.

Zanger Wokkel zal deze vragen beantwoorden, aangezien hij alle teksten heeft geschreven.

She's My Darkness. Dit gaat over verslaving. Of dat nu in vrouw, drugs of wat voor vorm dan ook is. Zet op de plaats waar "she" staat de naam van je verslaving en je hebt je eigen persoonlijke invalshoek.

Death's Contradiction. Over de tegenstrijdigheden die ik voel als ik over de dood of sterven nadenk. Ik ben overtuigd van het feit dat het leven stopt en dat er niets meer is. Geen ziel die verder leeft, geen god, geen satan, geen "groter iets". Dood is in mijn verhaal het stuk van je slaap dat je je de volgende dag niet meer kunt herinneren.

God Pollution. Over de vervuiling van het geloof of dat nu over de Christenen, Moslims etc. gaat. Zodra mensen andere mensen gaan wijzen op hun inferieure levenswijze omdat dat niet overeen komt met hun eigen geloof dan kun je spreken van fanatisme en dat is gevaarlijk. Doe wat je moet doen maar laat mij er alsjeblieft buiten. De zin "if god forgives then why is there a hell" stond een keer in graffiti op de muur van een kerk in Deventer. Ik vind dat een mooie zin.

War Chant. Een echt metal nummer zonder teveel diepgang gewoon het uitrazen van je agressieve natuur. Ik hou ervan om soms gewoon bot te hakken. In het refrein hoor je trouwens steeds meer Wokkels door elkaar heen brullen."

Jullie worden steeds in de thrash/death hoek geduwd, maar persoonlijk hoor ik zeer veel heavy metal invloeden in het gitaarwerk terug. Heb ik het bij het rechte eind?

Klopt, er zitten redelijk veel heavy metal in vloeden in het gitaarwerk. Die invloeden zaten er al vanaf het begin in, alleen hoor je ze niet direct terug in al ons materiaal. Een nummer als God Pollution hebben we er echter flink mee volgepropt! Maar ook het titelnummer Death's Contradiction en Empty Life (van de vorige plaat) hebben van die Maiden-achtige twin leads. Verder hebben onze nummers qua opbouw ook meer weg van traditionele metalbands in plaats van dat we 1000 verschillende riffs op elkaar stapelen. Refreinen zijn stoer en doen het live altijd goed.

Hoeveel nieuwe songs hebben jullie eigenlijk nog geschreven in de tussen tijd? Hoe klinken deze?

Naast de vier nummers van de EP hebben we nog een stuk of zes klaarliggen. Inderdaad, samen genoeg voor een hele plaat. Toch hebben we ervoor gekozen deze EP eerst uit te brengen, dat materiaal lag toch al klaar. Nummers erbij opnemen was geen optie: het geluid krijg je toch niet hetzelfde, dan wordt het net zo'n verzamel cd. Wat betreft de overige nieuwe nummers, die klinken eigenlijk ook weer typisch Katafalk, van alles wat. Van die nummers zullen we d'r sowieso live ook wel eentje in de set proppen.

Wanneer kunnen we weer een volledig album verwachten?

Geen idee, eerst kijken wat deze MCD doet. De eerste recensies zijn prima en de verkoop loopt ook naar wens. Als alles meezit is de kans groot dat er in 2007 weer een nieuwe Katafalk release komt. Of dat een full-length wordt of een weer een mini album valt nog te bezien.

Aan welke Katafalk show heb je de beste herinneringen?

Tsjonge, dat zijn er zoveel: Wâldrock, Party San, Berlijn en een of ander festival vlakbij de Poolse grens waar we als rocksterren werden behandeld (we overnachtten daar in een heus kasteel!) Eigenlijk de meeste optredens in Duitsland en alle optredens met Zweedse bands want dat zijn altijd toffe lui, bijv. Naglfar, Mörk Gryning, Dismember, Lord Belial etc. Verder onze NL mini tourtjes met God Dethroned, Dew-Scented en Vomitory. Maar ook als we sinds lange tijd weer voor ons thuispubliek spelen. In Groningen zelf spelen we namelijk niet al te vaak.

Katafalk

Jij hebt eens in een tv-spotje meegespeeld. Althans dat lees op internet, want ik kijk zelf nooit televisie. Wat was dat juist en waarom hebben ze Katafalk uitgekozen?

Dat spotje (voor internetprovider Chello) is circa 300x uitgezonden op o.a. MTV en TMF en is ook via onze website te downloaden. In die clip sla ik met een gitaar de computer van een of andere nerd aan gort. Was erg leuk om te doen, vooral omdat 't voor de zekerheid nog een paar keer over mocht! Een stuk of acht pc's hebben het loodje gelegd en van de gitaar was op het laatst ook weinig meer over, maar ach, de omroep betaalt wel. Dat ding hangt nu in onze metal stamkroeg 'De Ster' in Groninge.

Katafalk is na auditie uitgekozen, waarschijnlijk omdat bij ons het plaatje compleet was. Ze zochten in eerste instantie "iemand met lang haar" die tevens moest weten hoe je "een gitaar vast moest houden". Dat zat dus wel snor. Niet alleen qua looks en de juiste 'metal' uitstraling, maar tevens konden we ook de muziek aanleveren. Verder ging het spotje over downloaden en ons nummer Cannonfodder(in de clip te horen) was ook daadwerkelijk te downloaden van onze site, alles klopte dus als een bus.

Omdat het eerste spotje zo'n succes was, spelen we overigens tevens in een tweede commercial, dit keer van bol.com. Daarin zie je mij en de andere gitarist Niels in een platenzaak.

Spelen Katafalk leden anno 2006 nog in een andere bands of projecten? En komt daar binnenkort nog iets van uit?

De gebroeders Kah zitten samen met neef Wokkel in Obtuse (experimentele grind), daarvan staat een 3-way split op stapel. Jurjen speelt daar gitaar in plaats van bas, verder zit hij in een funky rockband genaamd Them Apples en heeft hij o.a. een Europese tour met God Dethroned meegedaan als invalbassist. Wokkel zingt nog in Winter Of Sin (black) en daarvan is onlangs de CD Woest van verschenen.

Laatste vraag. Vertel eens iets over Katafalk dat niemand weet?

Strikt genomen zou ik het dan zelf toch ook niet weten? Maar vooruit. De naam Katafalk heb ik al een paar jaar voordat de band überhaupt bestond gewoon uit het woordenboek opgescharreld. "Open lijkkoets" stond erbij en dat klonk wel metal, al kent haast niemand het woord. Toen de paus begraven werd lag die gast ook op zo'n ding. Kennelijk is daar toen flink op ge-Googled want we hadden in een keer een explosie aan hits op onze website, hahaha! Bedankt voor het interview. De Death's Contradiction MCD is voor 9 euro te bestellen via www.katafalk.comM. Via http://myspace.com/katafalk zijn 2 nummers te beluisteren.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.