Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Carpathian Forest
Met Tchort
Door Tjitze
Geplaatst in juli 2006

De Noren van Carpathian Forest doen de laatste tijd aardig van zich spreken doordat ons land regelmatig aangedaan wordt voor een showtje of wat, en niet in de laatste plaats door hun onlangs verschenen album "Fuck You All!!!!" Wat de black metalband ook doet, het publiek is er qua mening op gezonde wijze over verdeeld. Love 'em or hate 'em. Alle reden om spreekbuis en gitarist Tchort wat dingen te vragen en, bovenal, om hem antwoorden te ontfutselen. En zo geschiedde.

Carpathian Forest

Hallo, Tchort, hoe staat het leven?

Het leven is “goed”. Altijd veel te doen en altijd uitdagingen aan te gaan. En op het persoonlijke vlak gaat het geweldig.

Ik ben stom en onwetend. Wat betekent “Tchort”?

”Tchort” is Russisch en betekent “duivel” of “duistere demon”. Ik kwam die naam eens tegen in een oud boek en ik begon ‘m in 1991 of zo te gebruiken.

Je hebt het maar druk. Ongeveer alle activiteiten rondom een band waarin je speelt, worden door jou gedaan. Ik bedoel, het contact met de buitenwereld, zogezegd. Interviews, ander perscontact, pr dus. Noem maar op. Word je daar niet doodziek van?

Soms wel, ja. Want er ligt ook altijd een berg werk aan componeren, oefenen, arrangeren en opnemen van de muziek. De zakelijke kant van het verhaal is niet altijd even leuk, maar het moet ook gebeuren. Geen enkele band zit op een groot label, een “major”, dus ik doe een hoop pr gedoe zelf, om ervoor te zorgen dat de releases gepromoot worden, dat we opvallen. Dat we de mensen bewust maken van het feit dat het nieuwe album er is en dat we geboekt worden voor tours enzovoort.
Ik doe dit soort dingen al een behoorlijke tijd, waardoor het routine wordt, maar ik besteed meer tijd aan de zakelijke kant van het verhaal dan aan de creatieve. En daar maak ik mij zorgen om.

Hoe komt het dan dat je altijd de “man in charge” bent? Kan je geen nee zeggen?

Carpathian Forest - Fuck You All!!!Ik denk dat dat komt door mijn mogelijkheden. De faciliteiten. Ik ben altijd telefonisch te bereiken en via Internet. Ik heb een enorm netwerk van contacten en ik doe de dingen vol hartstocht.
Neem nou eens mijn vriend Nergal van Behemoth. Ze doen niet alleen maar elk jaar een onmenselijke berg optredens, maar hij boekt ze ook nog eens allemaal voor de band. Hij componeert de muziek en schrijft de teksten, verzorgt de website, design, doet de interviews en noem maar op.
Soms, als je niet het geluk hebt dat je de juiste persoon of een team om je heen hebt dat het allemaal voor je doet, moet je zelf de touwtjes in handen nemen.

Maar zijn de muziek en alle bandgerelateerde zaken nou dingen die maken dat je je familie nauwelijks ziet of dat wanneer je een vriend belt en zegt: ‘Hé man, met Tchort’, hij zegt: ‘Met wie?! Wie is dit, verdomme?!’ ?

Hehe. Mijn leven beperkt zich rond de muziek en mijn familie. Daarnaast heb ik niks. Als ik niet aan het touren ben, zit ik thuis. En als ik niet thuis ben, ben ik op tour of op een andere manier aan het werk.

Zou je niet wensen dat er maar één band was om je op te concentreren?

Soms wel, ja. Maar aan de andere kant ervaar ik het spelen van de totaal uiteenlopende stijlen die de bands eropna houden als zeer prettig. Ze rijmen met de verschillende kanten van mijn persoonlijkheid. Ik geniet daarvan. Het maakt musiceren uitdagender en interessanter en het maakt dat ik me niet snel zal vervelen. Uiteenlopende bands, uiteenlopende uitdagingen, ook wat betreft de verschillende individuen in de bands.

Als je zou moeten kiezen, want anders ga je dood, in welke band zou je blijven spelen: Carpathian Forest of Blood Red Throne?

Carpathian Forest. Carpathian Forest is actiever. Dus als ik zou moeten kiezen, zou ik voor de actievere band gaan. Ik geniet van het touren over de hele wereld met de band.

Even over de nieuwe Carpathian Forest; Fuck You All!!!! is per slot van rekening de reden waarom we dit interview doen.
Ben je je bewust van het feit dat dit wel eens het beste album van Carpathian Forest tot nu toe zou kunnen zijn?

Ik hoor dat vaak. En hoewel er “killer” nummers op staan, verrast het me, want FuckYou All!!!! is behoorlijk anders dan de voorgaande albums. Het is agressiever, meer recht voor zijn raap en meer nekwervelfracturerend dan de voorgangers. Maar er gaat een geweldige energie en brutaliteit vanuit, geheel representatief voor het Carpathian Forest van nu. Tegelijkertijd is het een heel eerlijk album. Niet overgeproduceerd, niet gladgestreken, niet getriggerd en niet vol met allerlei sjieke digitale foefjes. De basis, het fundament van Carpathian Forest; de fuck you all houding.

Maar wat heeft de band doen besluiten om de huidige weg in te slaan? Thrash metal wordt erbij gesleept, ineens hoor je stukken die doen denken aan bands als Motörhead, om vervolgens er weer wat black van de dodelijkste soort tegenaan te gooien. Op die manier klinkt Fuck You All!!!! veel gevarieerder dan zijn voorganger, Defending the Throne of Evil.

Klopt. En ik denk dat dat komt doordat Fuck You All!!!! door drie bandleden is geschreven, terwijl Defending… hoofdzakelijk van één hand komt. Nattefrost wilde deze keer een meer thrashy album en we richtten ons op de energie en de agressie die je in onze live optredens ervaart. Daarom hebben we het album met de basis line-up opgenomen: twee gitaren, bas, drums en vocalen. Niets meer.

Misschien wat aardige kul te vertellen omtrent het opnameproces en zo?

Niet veel lolligs. Het was ploeteren om het album op te nemen, het kostte veel tijd en moeite, want we zaten tijdens de opnames midden in een tour. Toen we de zang opnamen werd Nattefrost hartstikke ziek en hij kreeg een ingeklapte long, waardoor hij een tijd in het ziekenhuis heeft moeten doorbrengen.
Het enige aardige moment wat in me opkomt is toen we de cd met de nummers erop naar Nattefrost stuurden. Hij was niet er niet bij toen we de drums, bas, en gitaren opnamen – hooguit een paar dagen toen hij de begeleidende gitaar voor zijn drie nummers opnam. Hij hoorde onze nummers voor het eerst, de nummers die Bloodperverter en ik hadden geschreven. Hij had geen benul welk nummer van wie afkomstig was en ik denk dat dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo is. Hij heeft in het boekje zelfs de verkeerde credits bij een van de nummers gezet. Zoals ik al zei, het hele proces was heel erg anders en erg moeilijk.

Ik hoor wel eens om mij heen: ‘Ik luister niet meer naar Carpathian Forest. Vroeger was de band veel serieuzer met black metal bezig. Tegenwoordig is Carpathian Forest maar een groepje onvolwassen clowns.’ Wat heb je daarop te zeggen?

We zijn wie we zijn en we doen wat we doen.
Mensen schijnen te vergeten dat de oorspronkelijke essentie van black metal shockeren en provoceren is.Het ging om rebellie tegen de heersende normen in muziek en in het dagelijks leven. Tegenwoordig is het zo dat de enige lui die geprovoceerd raken en kwaad worden, black metallui zijn! Achterlijke debielen. Alsof black metal een soort van popmuziek moet worden. Smeer wat paint op je bakkes en klaar. Al het andere moet zo’n beetje op een A4-tje worden vastgelegd. Fuck them!

De titel van het nieuwe album: Fuck You All!!!!
Tegen wie roepen jullie fuck you all? Tegen mij? Tegen de zojuist genoemde lui? (Zegt de titel iets over jullie mening over hedendaagse black metal(fans)?) Tegen iedereen?

Het is allesomvattend. Het is tegen iedereen. We haten onze fans en de mensen met wie we samenwerken niet. We haten de idioten die ik zojuist beschreef, die black metal proberen te standaardiseren en die het een gemeenschappelijk iets om even makkelijk weg te slikken willen maken. Dat was niet de bedoeling van black en we zijn niet van plan om een knieval te maken en te doen of onze neuzen bloeden. Wij zullen de zwarte schapen en de pest zijn. De rotte kies die er maar niet uit wil. De koppijn die maar niet wil overgaan. Fuck you!

Carpathian Forest

Al bezig met een nieuw album, enig idee hoe een en ander gaat worden?

Het artwork voor het volgende album is al klaar en ik denk dat ie Universal Evil zal heten. We hebben al zo’n vier of vijf nummers en we zullen de rest van het jaar gebruiken om aan het materiaal te werken.

Wat is jullie positie? Zo’n beetje elk bandlid is wel betrokken bij andere bands en projecten. Hoe belangrijk is Carpathian Forest in verhouding tot de rest?

Carpathian Forest is belangrijk voor ons. De bandleden verschillen als persoon behoorlijk van elkaar, maar we zijn tevens zeer geestdriftig over wat we doen en over onze muziek. Als je de laatste vijf jaar vergelijkt met de vijf jaren ervoor, zal je constateren dat er een toenemende hoeveelheid tijd wordt besteed aan de band, aan het maken van nieuwe muziek en aan touren. Carpathian Forest is een toenemende bron van haat.

Satan. Satanisme. Wat betekent dat voor de band? Aangezien het een steeds terugkerend gegeven is in jullie teksten.

Ik kan en zal niet over de teksten van Carpathian Forest spreken, aangezien dat geheel Nattefrosts domein is, maar we zijn een anti-religieuze band en we prediken de ondergang van het christendom en de mensheid.

Wat zijn jullie plannen voor de (nabije) toekomst?

De rest van het jaar nemen een tourpauze, om nieuw materiaal te schrijven. Dan komt 2007 en dat jaar zullen we grotendeels gebruiken om weer te touren en duisternis te zaaien. No rest for the wicked!

Oké. De gebruikelijke laatste woorden dan maar.

Hou de site in de gaten voor de laatste ontwikkelingen in het CF-kamp.
Heil!

[ Terug naar de Interviews ]