Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-01-2021

Interview: Hirax
Met Katon W. De Pena
Door Kristof
Geplaatst in augustus 2004

Onlangs verscheen er een nieuw album van de 80's cult thrash band Hirax. 'The new age of terror' is een sterk en fris album dat liefhebbers van oude thrash zal plezieren. Zanger Katon W. De Pena is een Amerikaans cultfiguur met een zeer hoge heavy metal stem én een zwarte huidskleur. Op een erg enthousiaste en Manowariaanse manier vliegt hij door mijn vragen heen.

Hirax

Hallo. Alles ok?

Ja! Hirax's heavy metal is terug levend!! We maken ons klaar voor een grote Europese tour!

Jullie nieuwe 'come-back' album 'The new age of terror' is erg goed geworden. Wanneer beslisten jullie om dit album te maken?

We hebben dat beslist na ons optreden in 2003 op het Duitse Bang Your Head festival want de respons van het publiek was overweldigend. We wisten dat we een nieuw fantastisch album moesten maken en daarom gingen we terug naar Amerika. Het zijn elf nummers geworden die luid, snel en echt metal zijn!

Staan er enkele toekomstige thrash klassiekers op dit schijfje? Welke nummers hebben het meest potentieel?

Ja, verdomme! Er staan zekere enkele thrash klassiekers op dit album. We hadden dit album anders niet laten uitkomen, en zeker niet op Masoleum records, als we niet geloofden dat we fantastisch nummers hadden geschreven. Ik vind elk nummer goed maar als ik zou moeten kiezen, kies ik voor het titelnummer, het laatste nummer, 'Suffer', 'El Dablo Negro', 'Killswitch' en 'Swords of steel'. Ik kies er zoveel omdat het gewoon een erg sterk album is!

Ik denk dat jullie tegenwoordig een stuk populairder zijn in Europa dan in jullie thuisland Amerika.

Ja, maar dat komt alleen omdat de Europese metalscène groter is! Amerika heeft ook wel een sterke scène maar die is toch wel kleiner. Europa is onze thuis als we niet thuis zijn. We hebben overal 'die hard' liefhebbers. Zuid-Amerika, Japan, Zuid-Oost Azië, Australië, etc. Overal hebben we een fantastisch publiek die ons allemaal erg veel support geven.

Jij bent een cultzanger maar vroeger vond ik je een beetje klinken als een tweederangs Rob Halford maar nu klink je echt stukken beter en heb je je beste werk ooit afgeleverd.

Vooraleerst bedankt! Het is altijd leuk om te horen als mensen je werk appreciëren. Ik ben vereerd. Ik ben ook ouder geworden, en ik heb geleerd om mijn stem te controleren, het is zoals goede wijn die beter wordt naar mate de ouderdom. Je moet weten dat ik tijdens het de eerste Hirax opnamen erg jong was, maar ik schaam me niet voor mijn oud werk, ook al is mijn stem nu inderdaad beter. Ik ga naar de toekomst toe proberen nog betere prestaties af te leveren want iedereen die ons album aanschaft met hun zuurverdiende geld verdient het beste.

Twee weken geleden zag ik prachtige optredens van Testament, Death Angel en Exodus. Drie oude thrashbands die live nog altijd fantastisch zijn. Heb jij ze nog zien optreden de laatste tijd?

Ja, ik heb ze alle drie gezien. Ze zijn ook goede vrienden. We hebben respect voor elkaar en we doen allemaal ons best om onze fans te vermaken. Er zijn gelijkenissen, maar vergis je niet, we zijn allemaal erg verschillend, ook live. We zijn gewoon allemaal 'metalbrothers'.

Maar kunnen we dezelfde live energie verwachten van Hirax live?

Je kan zelfs meer energie live verwachten van Hirax! Maar jij mag de jury zijn. We spelen op het Dokkem Open Air festival op 14 Augustus 2004 en in November keren we terug voor een grote Europese tour. Dus bereid je maar voor op suizende oren, pijnlijke nekken want 'the Hirax Attack is coming!'

Wanneer ik praat over Hirax tegen jongere metal luisterende vrienden, zegt iedereen: 'Wie?' Heb je niet het gevoel dat je op dat vlak terug van nul moet beginnen?

Niet echt, er komen veel jongeren naar onze optredens, maar ook veel oude lullen! Maar het woord wordt verspreid, nu moeten wel blijven toeren. En als de jongeren ons niet kennen, dat zullen ze ons leren kennen!

Laten we het eventjes hebben over het oudere Hirax material. Kan je ons wat vertellen over het het legendarische debuut 'Raging violence' (1985)?

We waren jong. Thrash metal Attack! Het begin van Hirax! De meeste die hards kennen dit album, maar het is tegenwoordig moeilijk te vinden.

De mini-LP 'Heat, fear and power' (1986)?

De zelfde line-up buiten de drummer die we hebben gestolen van DRI, deze drummer bracht nieuwe elementen in het geluid van Hirax maar je kan het vergelijken met ons debuut, alleen een beetje korter, een mini-LP dus. Ook niet meer te verkrijgen.

Die vreemde 'Not dead yet' cd uit 1988?.

Dat album bevat die twee eerdere releases en het is een vreemd Hirax document. Het gaat voor veel geld over de toonbank als je het al kan vinden. Zelfs ik heb maar één exemplaar! Ik wou dat ik er ook meer had.

Ja, allemaal niet meer te verkijgen dus! Wanneer kunnen we de Hirax verzamel albums, opgepoetste demo's, live albums en een re-release van het 'Phantasm' project verwachten?

Ja, dat komt allemaal nog wel eens. Maar nu concentreren we ons op de nieuwe cd 'The new age of Terror' en toeren we over heel de wereld. En dat zal nog een tijdje duren. Maar ik ben er zeker van dat het oude materiaal later allemaal opnieuw uitkomt.

Wat was het hoogtepunt van je carrière bij Hirax?

Er zijn er veel en elke maand komen er leuke dingen bij. Nu ben ik weer erg trots op het album, het voelt als een nieuw begin aan. We bestaan terug! Er komen nog zoveel nieuwe hoogtepunten!

En wat was je slechtste moment met Hirax?

Toen de band er mee op hield. Ik realiseerde niet wat ik had, tot ik de band terug opnieuw oprichtte. Als je fans hebt zoals de onze kan je alleen maar blij zijn. We doen verder dankzij hen, ze beteken alles voor ons.

Laatste vraag Katon. Twee weken geleden zag ik metalbands zoals Suffocation en Killswitch Engage met gekleurde leden. Maar ik zie in Nederland of België nooit zwarte mensen bij concerten. Hoe komt dat denk je? Zal dat ooit veranderen?

Ja, dat zal zeker veranderen. Je moet begrijpen dat de meeste zwarte mensen niet naar echte metal luisteren, en dat is wel droevig. Maar ik draag de toorts voor al die mensen; de weinige maar trotse mensen die zwart en metal zijn! Ik heb met mijn huidskleur nooit echt problemen gehad, het gaat ook wat er in je hart zit, niet welke huidskleur je hebt of hoe lang je haar is. Als meer mensen zich dat realiseren zouden er meer mensen naar optredens komen en zouden ze al onze metalbroers en metalzusters kunnen worden! Ik heb wel al enkele zwarte mensen gezien in landen als Duitsland, Zweden en Amerika, maar geef het gewoon tijd Kristof!

[ Terug naar de Interviews ]