Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 mei:
 • Tool en Brass Against
 • 18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
  16 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Shinedown
 • Wasteland Viper
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bob Young (Status Quo) - 77
 • Darrell Sweet (Nazareth)† - 75
 • Diana Serra (Aghora) - 36
 • J. Aslan (The Birthday Massacre) - 45
 • Krist Novoselic (Nirvana) - 57
 • Robert Fripp (King Crimson) - 76
 • Rune Østerhus (Tristania) - 45
 • Sir Christus (Negative) - 43
 • Sonny Sandoval (P.O.D.) - 48
 • Thomas Das Neves (Heavenly) - 40
 • Tony Kakko (Sonata Arctica) - 47

Vandaag overleden:
 • Ronnie James Dio (Rainbow) - 2010
Interview

The Dirty Denims
Met Mirjam Sieben
Door Walter
Geplaatst in juni 2020

Binnenkort verschijnt de derde langspeler Ready, Steady, Go! van het Eindhovense The Dirty Denims, waarvan al eerder een aantal songs op een bijzonder aangename ep zijn verschenen. De hardrock in het straatje van AC/DC, Blondie, Ramones en genregenoten stemt vrolijk. Zangeres Mirjam Sieben beantwoordt een aantal vragen over het nieuwe album, bandshirts en livestreams.

The Dirty Denims

Gefeliciteerd met de langspeler Ready, Steady, Go!. Is het uitbrengen van een album iets minder spannend wanneer je al eerder een deel van dezelfde nummers op ep hebt uitgebracht?

Nee, eigenlijk niet. Het is net zo spannend! Je hebt zo twee speciale momentjes. Het aantal liedjes maakt dan in principe niet uit. En omdat we de nummers ook op twee verschillende momenten hebben opgenomen, zijn de nieuwste nummers voor ons ook gloednieuw. Het blijft dus spannend wat de mensen ervan vinden.

De reacties op de ep met daarop zes songs waren overwegend positief. Waren er ook punten van kritiek?

Heel eerlijk gezegd: nee, haha! We hebben echt alleen maar positieve reacties gekregen, ook op de nieuwe singles.

Ben je in de verleiding gekomen om nog wat aanpassingen te doen aan de albumversies van de songs die ook al op de ep te vinden zijn?

Nee, dat was niet nodig. We waren al erg tevreden. We denken van tevoren al heel goed na over hoe het erop moet komen. Liveversies zullen we waarschijnlijk wel wat gaan aanpassen of uitbouwen.

Wanneer je een album in twee delen uitbrengt, kan het zijn dat de songs van de eerste helft misschien niet zo goed passen of net iets anders klinken dan die van de tweede helft. Hoe zorg je ervoor dat het een geheel is?

We hebben er rekening mee gehouden dat er genoeg diversiteit is op het album. De liedjes voor het album zijn bewust gekozen uit de ideeën die er lagen. Die zijn we verder gaan uitwerken. Toen de ep uitkwam was nog niet al het materiaal voor het album klaar, maar het heeft wat ons betreft super uitgepakt! De nummers zijn uiteindelijk ook samen weer gemasterd om toch een eenduidige sound te krijgen.

Op jullie Facebookpagina delen jullie een aantal persoonlijke anekdotes over Roll The Dice, maar welk nummer van het album is echt jouw favoriet?

The Dirty Denims - Ready Steady Go Voor mij is dat toch wel Creatures Of The Night en ik denk dat dat voor de rest van de band ook geldt. We zijn losgegaan in de studio qua overdubs, het onderwerp - de film Gremlins is tof - en we vertellen in de tekst ook echt een spannend verhaaltje. Het is heel beeldend. Iedere keer dat ik het zing, zie ik het weer voor me en kan ik me erin inleven. Het favoriete moment van de complete plaat zit ook in dit liedje: het tussenstuk met praten, de gil en dan de gehele solo. Als ik het hoor, krijg ik er nog steeds kippenvel van, haha!

Die enorme krijs tijdens dit nummer na de duistere break, waarop de solo volgt, lijkt echt uit je tenen te komen. Heb je er lang op moeten oefenen om hem goed op plaat te krijgen?

Haha, nee! Dat hele gesproken tussenstuk is sowieso pas ontstaan in de studio. We wilden daar eigenlijk vooral veel gekke geluiden laten horen. Ik gil ook niet zoveel in m'n leven, dus toen het idee van de gil kwam, dacht ik: hmm, ik weet niet of ik het kan. Maar ik dacht ook: ik gooi het er gewoon lekker uit! Ik heb dat stuk maar een paar keer opnieuw gedaan en toen hebben we de beste versie gekozen; die waar ik nog wel een stukje 'eyes' zing en het dan zo lekker doorrolt in de aaaaahhhhh! Omdat het niet zo verzonnen is, ben ik er extra trots op en kan ik er zelf ook nu nog steeds van genieten. Klinkt misschien wel heel egocentrisch, maar het is gewoon zo, haha!

In de bandbiografie noemen jullie specifiek Kiss als een van de invloeden. In eerste instantie denk je bij het zien van de songtitels op het album dan ook dat er met Creatures Of The Night een Kiss-cover op het album staat. Is het een ode aan Kiss of heeft het er helemaal niks mee te maken?

Nadat Jeroen (Teunis, gitaar, red.) het nummer had verzonnen, kwam hij erachter dat een bekend Kiss-album zo heet. Hij wist onbewust wel dat Kiss het album had, maar het was zeker niet bewust. Het kwam gewoon een keer in hem op toen hij bedacht dat hij een liedje over gremlins wilde maken. We vinden Kiss wel super inderdaad, dus als die connectie wordt gemaakt, vinden we het niet erg.

Berust het verhaal van iemand die een opmerking maakt over een bandshirt uit Band Not A Brand op een persoonlijke ervaring of waren de Metallica-shirts bij de H&M een bron van inspiratie?

Vooral wanneer we meisjes met een Def Leppard- of Ramones-shirtje zagen, dachten we: wow, die jonge meiden hebben een goede smaak. Toen we vervolgens het shirt bij H&M zagen hangen, verklaarde dat een hoop. Het hoogtepunt was toen de zus van Jeroen AC/DC- en The Rolling Stones-shirts ging dragen. Hij vroeg aan zijn zus: "Wat is je favoriete nummer?" Ze had daar geen antwoord op. Eigenlijk is zijn zus dus de aanleiding voor het liedje, haha.

De coronacrisis gooit ook roet in het eten als het gaat om jullie releaseparty. Op welke manier gaan jullie het uitkomen van het nieuwe album vieren met de fans?

Iedereen die het album pre-ordered, krijgt tickets voor onze speciale Zoom-meeting op vrijdag 26 juni, waarbij zij niet alleen ons zien, maar wij hen ook!

Jullie hebben al een aantal livestreams gedaan. Is het moeilijk om er vol voor te gaan zonder publiek of komt de energie vanzelf wanneer je aan het spelen bent?

Publiek zweept je altijd op. Of ja, niet altijd, haha, maar vaak wel. Dan ga je lekkerder spelen, waardoor je het zelf leuker vindt. Bij livestreams is het er soms even inkomen, maar we kunnen de energie ook goed uit onszelf en onze muziek halen. De beleving bij jezelf achteraf is alleen dan wel anders. Bij een livestream vind ik het erger als ik een foutje maak dan bij een gewoon optreden, haha!

Er zijn verschillende soorten livestreams. Voor het publiek is het vast belangrijk dat het beeld en geluid goed is en ik vind het zelf ook leuk om achteraf mooi beeldmateriaal te hebben. Maar het allerleukste vind ik toch eigenlijk wel de interactie aangaan. Dat is namelijk de meerwaarde van een livestream ten opzichte van gewone video. Tijdens zo'n stream kun je doen wat je tijdens een optreden niet zou doen: liedje spelen, reageren op reacties, liedje spelen, praatje maken, liedje spelen, reageren, etc. Dat werkt dan juist weer heel goed. Daarbij is de flow van de liedjes wat minder belangrijk. Meerdere nummers achter elkaar spelen hoeft dan niet per se. Juist meer de connectie met de kijkers doet er toe.

Het liefst zou ik goed beeld en geluid én de interactie combineren, maar als dat niet gaat, dan hebben de simpele iPhone-livestreams vanuit de repetitieruimte toch mijn voorkeur. Op 7 juni hebben we zo'n stream gedaan, en ik kreeg daar echt heel veel energie van. Zoveel leuke mensen!

The Dirty Denims. Foto door Willem Wouterse

Jullie hadden aardig wat shows op het programma staan. Zijn jullie al voorzichtig aan het kijken naar nieuwe livemogelijkheden of zorgt de onzekerheid omtrent corona ervoor dat zalen ook afwachtend zijn?

Veel shows die we hadden staan, kunnen we gelukkig naar het najaar of naar 2021 verzetten. Ik ben momenteel niet heel actief met het regelen van optredens, omdat zoveel nog onduidelijk is. Maar als we kansen zien dan grijpen we ze.

Zo geven we op 19 juni weer ons eerste optreden met livepubliek in Café De Cactus in Hengelo. Er mogen maximaal dertig mensen bij aanwezig zijn én het wordt live gestreamd. Mensen kunnen VIP-tickets kopen als ze er in het echt bij willen zijn of andere tickets voor alleen digitaal. Er zijn al meerdere VIP-tickets gekocht. Zelfs door mensen die helemaal vanuit Duitsland komen om erbij te zijn.

We wachten maar gewoon af wat de cafés, zalen en festivals waar onze optredens gepland zijn in het najaar doen. Go with the flow. Natuurlijk hopen we dat de shows doorgaan!

Tot slot: is die ontzettend gave rode auto die gebruikt is voor de promotiefoto's van een van de bandleden?

Haha, nee, helaas! Antal, een van onze volgers, had gereageerd op onze oproep. We zijn hem heel dankbaar dat we daarvoor zijn auto mochten gebruiken!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.