Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Interview: Dark Funeral
Met Lord Ahriman
Door Wessel
Geplaatst in mei 2016

Het Zweedse Dark Funeral heeft een geduchte reputatie als hofleverancier van blasfemische, razendsnelle en vooral consistente en sterke black metal. Menig liefhebber van het genre zal dan ook reikhalzend uit hebben gekeken naar nieuw werk. Where Shadows Forever Reign is een album waar de fans lang op hebben moeten wachten en het eerste met de nieuwe vocalist Heljamadr. Met gitarist en bandleider Lord Ahriman sprak ik over Dark Funeral anno 2016.

Dark Funeral

Het vorige Dark Funeral-album, Angelus Exuro Pro Eternus, kwam uit in 2009. Waarom heeft het zo lang geduurd voor er een opvolger verscheen?

Allereerst hebben we veel getoerd. Daarna waren er line up-wisselingen en de daaropvolgende zoektocht naar een nieuwe frontman. Onze originele vocalist Emperor Magnus Caligula ging in 2010 namelijk trouwen en gaf aan het toerleven te willen verruilen voor zijn gezin. In de periode van 2011 tot en met 2012 hebben we gebruik gemaakt van de diensten van de Duitse vocalist Nachtgarm, maar die samenwerking bleek niet oneindig. Daarna heeft Caligula ons op selecte gelegenheden nog uit de brand geholpen, bijvoorbeeld tijdens het speciale optredes ter ere van ons twintigjarig bestaan in 2014.

Hoe hebben jullie uiteindelijk jullie huidige frontman Heljarmadr gevonden?

In mei 2014 gaven we een speciaal jublieumconcert in Stockholm, met naast Caligula op zang gastoptredens van andere ex-leden. Als voorprogramma zochten we geen band uit ons genre die al even lang als wij meedraait, maar juist een jonge, frisse band. Ons oog viel op Grá, een blackmetalband uit Stockholm die sinds 2010 actief is. Na deze avond zocht hun zanger Heljamadr contact met ons. Hij wist dat we zonder vaste zanger zaten en gaf te kennen graag te willen auditeren. In de oefenruimte klikte het meteen. Aldus geschiedde. Hij is een briljante aanwinst voor Dark Funeral!

Wat was je doel met dit nieuwe album? Had je verbeterpunten voor ogen met vorig werk in gedachten?

Ik trad het schrijfproces zeker wel met een bepaalde visie tegemoet. Ik wilde meer sterke ritmes aanbrengen in de muziek, zowel in mijn eigen gitaarspel als in de drums. Er moest meer synchronie en harmonie ontstaan tussen de verschillende onderdelen die onze sound opmaken. Maar uiteindelijk is het schrijven van muziek vooral ook een gevoelskwestie. Ik ben echter blij met de grote stap voorwaarts die we gezet hebben, want ik vind dit zeker ons meest dynamische album tot nog toe!

Het artwork van Where Shadows Forever Reign lijkt erg op dat van jullie debuutalbum Secrets Of The Black Arts uit 1996. Grijpt de muziek ook terug op jullie verleden?

Niet bewust. Ik kijk niet achterom, zowel wat onze muziek als de rest van mijn leven betreft. Ik realiseerde me ook pas dat deze hoes dat idee zou kunnen geven toen mensen mij erop wezen. Ik heb wel al gehoord dat het mensen doet denken aan de old school black metal uit de jaren negentig en dat is natuurlijk mooi!

Hoe verloopt het schrijven van nieuwe muziek eigenlijk bij jullie?

Ik ben de hoofdcomponist en schrijf de partijen voor alle instrumenten, ook de drums. Wel is iedereen op zijn eigen manier bij het schrijfproces betrokken. En de teksten schreef ik samen met Heljamadr.

Wat de teksten betreft hoeven we ons, jullie kennende, waarschijnlijk niet af te vragen waar ze over gaan?

Nou, toevallig hebben we het dit keer over een andere boeg gegooid dan de gebruikelijke blasfemische onderwerpen. Een streven voor Where Shadows Forever Reign was dat de muziek en de teksten meer met elkaar verbonden zouden zijn. Als gevolg daarvan zijn de teksten ditmaal persoonlijker dan voorheen het geval was. Er zit meer gevoel in. De duivelse thematiek is dit maal meer metaforisch van aard. Ik werd hiertoe geïnspireerd doordat ik een zeer duistere periode in mijn leven ervaren heb, welke middels dit album verwerkt en afgesloten wordt.

Dit is de tweede keer dat jullie met producer Daniel Bergstrand in zee gingen, onder andere bekend van zijn werk met Dimmu Borgir, In Flames en Soilwork.

Hij benaderde ons in 2009 om Angelus Exturo Pro Eturnus op te nemen. Hij wilde graag bewijzen dat hij ook met een band overweg kon die een stuk extremer was dan de groepen die hij doorgaans deed. Dat was toen nog heel nieuw en wat onwennig, maar de samenwerking beviel beide partijen goed. Dit keer was het uiteraard al veel vertrouwder en heerste er gelijk een goede sfeer.

Jullie hebben door de jaren heen verschillende coversongs opgenomen, bijvoorbeeld van Slayer (Dead Skin Mask), Sodom (Remember The Fallen) en Bathory (Equimanthorn en Call From The Grave). Staan er nog meer nummers van invloedrijke bands op het verlanglijstje?

Ik heb daar niet oer nagedacht, totdat het me gisteren door een andere journalist werd gevraagd. Als we weer een cover zouden opnemen, zou het iets moeten zijn dat vrij ver van ons geluid verwijderd staat. Het lijkt me een uitdaging om ons zoiets eigen te maken. Judas Priest zou wel in aanmerking komen. Hun materiaal is tijdloos en nog steeds zijn ze geweldig, zowel live als op cd.

Over muziek gesproken… Wat betekent het begrip 'black metal' eigenlijk voor jou?

Ik volg niet echt wat er uitkomt aan nieuwe muziek, dus ik kan weinig zeggen over de huidige staat van het genre. Misschien is dat ook de reden dat wij het nog steeds zo goed doen. Ik laat me niet afleiden door externe invloeden, trends of wat andere bands in ons genre uitvoeren. Ik leef voor Dark Funeral. Totale toewijding: dat betekent black metal voor mij.

Dark Funeral

En hoe ben je ooit met ‘onze’ muziek in aanraking gekomen?

Via de oudere broer van een vriendje, die naar Black Sabbath luisterde. Ik zal toen een jaar of vijf geweest zijn. En mijn ouders luisterden naar Meat Loaf. Maar dat ik uit een muzikale familie kom, heeft ook geholpen. Mijn moeder zingt al haar hele leven in verschillende koren. Ik ben altijd omringd geweest door muziek en theater.

Kun je ons vertellen over het leven op tour? Ik kan me voorstellen dat dat bij vlagen best zwaar is.

Ik probeer in vorm te blijven, onder andere door vaak te hardlopen. Ook drink ik niet. Ik ben al tien jaar lang nuchter. Het was destijds een grote verandering, maar wel een goede. Dit zijn offers die je moet maken, wil je je leven in dienst van de muziek stellen.

Jullie staan aankomende zomer op verschillende festivals. Gaan jullie ook een clubtour doen?

Daar wordt aan gewerkt en we hopen de datums snel bekend te maken!

Nog laatste woorden aan de lezers?

Het is fijn om er weer te zijn. Hopelijk zijn jullie blij met Where Shadows Forever Reign en komen jullie ons bekijken op een van de festivals!

Where Shadows Forever Reign komt uit op 3 juni en Dark Funeral speelt zondag 5 juni op FortaRock in Nijmegen.

[ Terug naar de Interviews ]