Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Xandria, Serenity en Jaded Star
Op 11 februari 2016 in De Flux, Zaandam
Een review door Jeffrey
Foto's door Hugues Timmermans
Niet één, maar twee headliners tijdens de Symphonic Metal Nights-tour die vanavond neerstrijkt in De Flux te Zaandam. Het Oostenrijkse Serenity van Georg Neuhauser en het Duitse Xandria met de Nederlandse zangeres Dianne van Giersbergen staan in de uitverkochte zaal. Het voorprogramma is het Griekse Jaded Star. Een mooie package en zodoende reist Jeffrey naar Noord-Holland en doet verslag.

Vorig jaar verscheen het debuutalbum Memories From The Future van Jaded Star, twee jaar nadat zangeres Maxi Nil en drummer Raphael Saini ontslagen waren bij respectievelijk Visions Of Atlantis en Iced Earth. Helaas is Saini er vandaag niet bij, maar er is een uitstekende vervanger in de persoon van Kostas Matis van Shock Absorber. De Zuid-Europeanen laten een positieve indruk achter. De podiumpresentatie is goed en de melodische metalsongs zijn catchy. Het meest overtuigend zijn Stars, You’ll See, Keep On Fighting en The Mask. De andere tracks doen er echter nauwelijks voor onder. De Grieken zijn momenteel bezig met het schrijven van nieuw materiaal, maar daarvan krijgen we nog geen voorproefje. Alle tracks op de setlist zijn namelijk afkomstig van Memories From The Future. Maxi krijgt de stemming er bij het publiek al aardig in ondanks het feit dat de meeste bezoekers onbekend lijken met de songs. Jaded Star warmt het publiek op en verrast in positieve zin.

Jaded Star @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

De twee headliners wisselen elke avond van volgorde. Vanavond mag Serenity als eerste van de twee het podium betreden. De Oostenrijkse formatie heeft een paar weken geleden Codex Atlanticus uitgebracht en even lijkt het erop alsof de heren deze vijfde full-length in het geheel gaan spelen, getuige de eerste drie nummers. Royal Pain onderbreekt echter de chronologische volgorde. Later in de set komen de andere albums (behalve het debuut) ook nog aan bod. Het zijn echter acht nieuwe tracks die het grootste deel van de set innemen.

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

De enthousiaste frontman wil wel eens weten wie het nieuwe album allemaal heeft gekocht. Uit het gejuich dat opsteekt, blijkt dat veel bezoekers al in bezit zijn van de plaat, die weer pittiger is dan zijn voorgangers. Als hij vervolgens vraagt: “…and who of you downloaded it illegally?”, gaan er toch ook de nodige handen omhoog. Het tekent de ontspannen sfeer van vanavond. De stemming zit er vanaf het begin al goed in. De frontman maakt een relaxte en gemotiveerde indruk en is bovendien prima bij stem. Een compliment moet tevens worden gegeven aan de geluidsman die ervoor zorgt dat alle melodieën goed uit de verf komen en dat de muziek power heeft. Derhalve is het vanavond optimaal genieten qua sound. Datzelfde geldt voor de show, alhoewel het podium wat aan de lage kant is en zodoende voor lang niet alle bezoekers, mede dankzij een uitverkocht huis, de bewegingen goed te volgen zijn. Georg vraagt dan ook: “Are you able to see our drummer?”. De Flux is eigenlijk te klein voor Serenity en de frontman stelt dan ook voor om een e-mail te sturen aan de promotor dat de band volgende keer in een grotere zaal speelt.

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Veel toeschouwers zijn speciaal voor Serenity gekomen. Fans zingen mee, Neuhauser moedigt ze regelmatig aan, de reactie na elk nummer is tot achteraan in de zaal uitbundig en de Oostenrijkers genieten er zichtbaar van. De nieuwe nummers (vooral Follow Me, Iniquity en Spirit In The Flesh) komen uitstekend tot hun recht. Tijdens laatstgenoemde zingt bassist Fabio D’Amore (prachtige naam) verdienstelijk mee. Hij wordt dan ook achteraf nog even in het zonnetje gezet door de frontman. Royal Pain, een duet met Natascha ‘Tasha’ Koch komt wat minder uit de verf vanwege de niet geheel zuivere vocalen van de zangeres, maar ze herstelt zich later uitstekend tijdens The Perfect Woman (toepasselijke titel), Serenade Of Flames en Legacy Of Tudors, waarbij het springen is en Chris Hermsdörfer in de spotlight komt te staan met een van zijn solo’s. Een toegift kan niet uitblijven en die komt er dan ook met Caught In A Myth en Velatum. Helaas is het daarna echt voorbij. Serenity was vandaag prima in vorm en krijgt dan ook terecht veel bijval.

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

De meeste bezoekers lijken voor Serenity gekomen te zijn, maar ook Xandria krijgt de handen op elkaar met het zelden gespeelde Little Red Relish en “hou die handen maar omhoog” Unembraced. Laatstgenoemde is afkomstig van de ep Fire & Ashes (2015) en bevat een stampende beat, die live prima aanslaat. Vervolgens komt de ene na de andere hit voorbij en is er vanaf publieksfavoriet Nightfall geen houden meer aan. Het tempo zit er goed in, maar tussendoor is er ook ruimte voor (ingestudeerde) grappige momenten. Zo is er een battle welk bandlid de meeste bijval krijgt. Die wedstrijd wint Dianne natuurlijk, waarop de verliezer zucht met de mededeling “Same shit, different day.” Op de vraag wie er voor het eerst bij een heavymetalconcert aanwezig is, antwoordt in het midden van de zaal een tweetal jonge meiden bevestigend. Het is mooi om te zien dat naast fans die al vaak aanwezig zijn geweest, ook de jonge generatie zijn weg weet te vinden naar optredens. Jong en oud zingt en klapt mee met klassiekers als Blood On My Hands en Forevermore en springt mee tijdens Dreamkeeper.

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Een verrassing is er in de vorm van het voorafgaand aan de tour nooit gespeelde, folky Call Of The Wind, dat prima past tussen alle tracks die regelmatig de setlist sieren. Buitengewoon mooi is het rustpunt The Undiscovered Land. Dianne, het hele optreden getooid met doodkopskroon, vertelt dat Xandria eind vorig jaar door India heeft getourd. “Het is mooi om andere culturen te ontdekken, maar er waren ook dingen waardoor ik blij ben om weer thuis te zijn en nu te touren in Parijs, Londen en…. Zaandam.” Meestal is zij het middelpunt van de belangstelling, maar de heren laten ook van zich horen en gitarist Philip Restermeier treedt op de voorgrond op een verhoging voor een van zijn solo’s. Waar de heren in het begin van het optreden nog een afwachtende houding aannemen, tonen ze gaandeweg het optreden steeds meer spelplezier en ontspanning.

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Dat heeft zijn positieve uitwerking vervolgens op het publiek dat tijdens de eerste twee nummers ook afwacht, maar daarna goed loskomt. De lachende gezichten spreken boekdelen en Dianne pakt de selfiestick erbij om de taferelen in De Flux vast te leggen voor het nageslacht. Met toegift Valentine (het is over drie dagen zover) komt er een einde aan een fantastische avond met drie goede bands, een gezellige sfeer, een goed geluid, vriendelijke prijzen aan de bar (anderhalve euro voor een sapje) en behulpzaam personeel. Na afloop is er nog ruim de gelegenheid de bandleden te spreken, die zich allen positief uitspreken over dit bijeenzijn.

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Met dank aan Hugues Timmermans voor de foto's.

Setlist Xandria:
1. Little Red Relish
2. Unembraced
3. Nightfall
4. Blood On My Hands
5. Forevermore
6. Call Of The Wind
7. Dreamkeeper
8. The Undiscovered Land
9. Stardust
10. Ravenheart
11. Voyage Of The Fallen
12. Cursed

Toegift:
13. Valentine

Setlist Serenity:
1. Codex Atlanticus
2. Follow Me
3. Sprouts Of Terror
4. Royal Pain
5. Iniquity
6. My Final Chapter
7. The Perfect Woman
8. Heavenly Mission
9. Spirit In The Flesh
10. Legacy Of Tudors
11. Serenade Of Flames

Toegift:
12. Caught In A Myth
13. Velatum

Setlist Jaded Star:
1. Intro + The Mask
2. Stars
3. You'll See
4. Into The End Of Time
5. Healing The Inner Child
6. Keep On Fighting
7. Wake Up

Jaded Star

Jaded Star @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Jaded Star @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Jaded Star @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Serenity

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Serenity @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Xandria

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Xandria @ De Flux, Zaandam, 11 februari 2016

Pitfest

Reactie van Peter Gerritsen op 21-02-2016 om 21:09u


Het was zeker een hele gelaagde avond

Reactie van MJ op 22-02-2016 om 07:39u


Minpunten van de avond:
- Veel oudere geile mannetjes met de fototoestel in de aanslag die elk detail van de frontwoman vastlegde. Volgens mij liggen ze nog te rukken op die foto''s!
- Een viertal vies uitziende jonge potjes die op hun manier heel stoer waren en elkaar stonden te tongen.
- Een bezoeker die geen controle had over zijn sluitspier, had volgens mij in z''n broek gescheten.
- Een saaie zaal met totaal geen leuke en gezellige sfeer!
- Hele koffiegesprekken tijdens de optredens, rot op naar buiten of geniet van de muziek!

Reactie van pomper op 24-02-2016 om 19:00u


Mj jijhebt een SCHIJT avond gehad zeg!

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.