Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Leaves' Eyes, Diabulus In Musica en Melted Space
Op 22 oktober 2015 in De Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Richard Winkel
In mei van dit jaar gaven Atrocity en Leaves' Eyes een aantal optredens in Latijns-Amerika. Van deze tour is een dagboek verschenen en dat lees je binnenkort op deze site. Vorige maand verscheen het zesde album van Leaves' Eyes, getiteld King Of Kings. Ruim een maand later start de Europese toer van de band rond zangeres Liv Kristine. De reis langs de podia doet ook Nederland aan. Op donderdagavond 22 oktober staat de symfonische metalformatie samen met special guests Melted Space en Diabulus In Musica.

Het is vroeg in de avond nog rustig in de zaal als de muzikanten van Melted Space het podium betreden. Allereerst zijn het de instrumentalisten, vervolgens de zangers Black Messiah (grunts) en Florent Charles (cleane vocalen en sporadische grunts) en daarna de zangeressen Clémentine Delauney (Visions Of Atlantis) en Lucie Blatrier. Liefst vier mensen achter de microfoon dus, maar dat is nog niets vergeleken bij de tientallen gastbijdragen op de albums van de symfonische metalband rond Pierre Le Pape (tevens betrokken bij Wormfood). De meest recente full-length heet The Great Lie. Deze derde plaat is nog maar net een week uit en toch zijn het juist daarvan de tracks die vandaag aan bod komen. Het zijn met name Titania, de verhalende uitschieter No Need To Fear en het theatrale Lost Souls From The Other Side die in positieve zin opvallen.

Melted Space @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Met name de vocale bijdrage van de zangeressen is positief. De heren weten op dat gebied wat minder te overtuigen. De droge grunts zijn nog van een aardig niveau, maar de cleane zang is niet altijd zuiver. De bandleden verklaren daarover achteraf dat het geluid op het podium slecht was. Ook de mix in de zaal is niet goed verzorgd en daardoor komt de opera-metal niet optimaal tot zijn recht. Toch is de presentatie van het geheel wel goed en zijn er wat aanwezigen die meeklappen. Het eerste optreden van het octet uit Troyes in Nederland gaat niet de boeken in als een hoogtepunt in de carrière van de muzikanten, maar het is de moeite waard om deze ambitieuze groep in de gaten te houden en The Great Lie eens te beluisteren.

Vervolgens zijn we in afwachting van Diabulus In Musica. Ook in afwachting, zelfs in verwachting, is de frontvrouw van de symfonische metalband uit Baskenland. Zuberoa Aznárez is reeds zes maanden zwanger en kan dus niet voluit gaan op de planken. Desondanks bevalt de show al vroeg bij de inmiddels in ruimere getale aanwezige toeschouwers. Jammer genoeg is er geen bassist aanwezig vanwege problemen met een visum en moet de eigenlijke bassist Odei Ochoa vlak voor de tour de gitaarpartijen instuderen. De baspartijen komen evenals de orkestrale bijdragen en koren derhalve van de tape die meeloopt. Het symfonische element staat op de voorgrond in de mix evenals de prachtige vocalen van Zuberoa. Ze maakt een erg sterke indruk met haar stem, varieert in volume waar erom gevraagd wordt en zingt loepzuiver.

Diabulus In Musica @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Het zijn zowel het catchy Inner Force en de mooie ballad Eternal Breeze, nummers van het vorig jaar verschenen album Argia, die het goed doen bij het publiek, als oudere tracks in de vorm van het stevige Ex Nihilo en het aanstekelijke Sceneries Of Hope. Tijdens de stevige passages staan de drums wat te hard, het gitaargeluid helaas wat aan de zachte kant en ook de grunts van de toetsenist Gorka Elso komen niet sterk naar voren in de totaalsound. Wel weet hij met zijn gepassioneerde presentatie de harten van een aantal toeschouwers te veroveren en datzelfde lukt Aznárez. Ze vertelt ons dat het eerste optreden van Diabulus In Musica buiten hun thuisland ook in De Boerderij was en dat het goed is om hier weer terug te zijn.

De hartverwarmende zangeres, die elk nummer het publiek er goed bij betrekt, vertelt voorafgaand aan Maitagarri trots dat ze in Pamplona normaal gesproken een van het Spaans afwijkende, eeuwenoude taal spreken, een aparte mythologie hebben en een sterke connectie met de natuur. Gorka verslikt zich bij het toespreken van het publiek dan ook nog even in het Engels. Een hilarisch moment waarbij Zuberoa hem geruststelt. Diabulus In Musica wint vandaag de sympathie van de bezoekers met vooral prachtige zang en een aantal mooie songs. Na een speciaal optreden met bijna honderd mensen op de bühne in Pamplona, dat volgende maand gaat plaatsvinden, klimt de Baskische formatie weer in de pen om nieuw materiaal te gaan schrijven voor de opvolger van Argia.

Inmiddels is iedereen binnen en melden de toeschouwers zich dichter bij het podium, want de hoofdact van vandaag staat op het punt van beginnen. Leaves' Eyes speelt zoals verwacht een aantal nummers van het nieuwe album King Of Kings. Het zijn er maar liefst zeven. Ze komen allemaal perfect uit de verf, te beginnen bij Halvdan The Black. Waar er nog kritiek op de productie van het album was, is het geluid vandaag echt fantastisch. Een compliment voor de geluidsman is beslist op zijn plaats. Een mooie organische mix van power en melodie vult de hele zaal en zodoende kunnen de fans optimaal genieten van begin tot eind.

Leaves' Eyes @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Ook de bandleden voelen zich thuis in Zoetermeer. “Het voelt als thuiskomen”, zegt zanger Alexander Krull, “want we hebben meerdere Nederlanders mee op tour, zoals onze geluidsman uit Gouda (Liv spijkert hem nog even de correcte uitspraak van de g bij, ze kan echt goed Nederlands spreken), Jochem, drummer Joris Nijenhuis en bassist Gijs Coolen.” De frontman heeft er vandaag veel zin in. Hij werpt zich met zijn imposante voorkomen op als motivator en moedigt de hele avond het publiek aan om mee te zingen, te springen (tijdens My Destiny) te klappen en actief te doen. “Ook al is het een donderdagavond, doe maar net alsof het weekend is”. Zijn grunts zijn sterk en datzelfde geldt voor zijn enthousiaste stageperformance.

Tijdens de songs zonder extreme vocalen verlaat Alex even het podium om ruimte te maken voor Liv Kristine. Net als haar wederhelft maakt ze goed contact met het publiek en ze is uitstekend bij stem, getuige de zuivere hoge uithalen aan het einde van Sacred Vow en Symphony Of The Night. De aanstekelijke nummers nodigen uit tot meezingen en dat zie je her en der de fans dan ook doen. Met name bij de hits zoals Elegy, My Destiny, Farewell Proud Men en Hell To The Heavens, maar de nieuwe nummers krijgen ook terecht de goedkeuring van het publiek. De setlist bevat een mooie mix van klassiekers en recent materiaal, waarbij het niveau constant hoog ligt en er geen enkel teken van zwakte getoond wordt.

Leaves' Eyes @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Dat is mede te danken aan de professionele muzikale omlijsting en de goede prestaties van de geluidsman. De bassist en gitaristen zijn wat statisch, al wisselen ze om de ongeveer vier nummers van positie en kijken ze ook wel de zaal in. Het contact tussen Liv en Gijs tijdens Into Your Light valt in positieve zin op en de gitaristen komen in de spotlight te staan voor een solo tijdens de toegift in de vorm van Elegy. En over light gesproken, de lichtshow is goed verzorgd, vooral tijdens Hell To The Heavens, een van de hoogtepunten op de setlist, samen met Edge Of Steel, The Waking Eye, King Of Kings en Elegy.

Na de toegift lijkt de show voorbij, maar de internationale formatie (vier nationaliteiten) komt nog een keer terug. Alexander heeft zich inmiddels omgekleed en verschijnt als Viking ten tonele, compleet met kledij, helm en zwaard, voor een sterke uitvoering van Blazing Waters. Daarna is het echt voorbij en maakt het zestal een diepe buiging tijdens de outro Mot Fjerne Land. De fans applaudisseren en juichen. Ze hebben een ijzersterk en enthousiast optreden gezien van Leaves' Eyes, om het in de woorden van Alex te zeggen: “Wunderbar!” We verwelkomen de symfonische metalband dan ook graag nog een keer in ons land. Zeer voldaan en tevreden keert het publiek huiswaarts.

Leaves' Eyes @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Setlist Leaves' Eyes:
1. Halvdan The Black
2. Sacred Vow
3. Farewell Proud Men
4. The Waking Eye
5. Symphony Of The Night
6. Melusine
7. Edge Of Steel
8. Into Your Light
9. Galswintha
10. My Destiny
11. Swords In Rock
12. Hell To The Heavens
13. King Of Kings

Toegift:
14. Elegy

Toegift 2:
15. Blazing Waters
16. Mot Fjerne Land (Outro)

Leaves' Eyes @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Setlist Diabulus In Musica:
1. Et Resurrexit (Libera Me) – Intro
2. Hidden Reality
3. Lies In Your Eyes
4. Inner Force
5. Eternal Breeze
6. Ex Nihilo
7. Maitagarri
8. Sceneries Of Hope
9. Spoilt Vampire
10. Horizons - Outro

Diabulus In Musica @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Setlist Melted Space:
1. Return To The Land Of The Forgotten
2. Terrible Fight
3. Titania
4. No Need To Fear
5. Hopeless Crime
6. ...Para Bellum
7. Lost Souls From The Other Side

Melted Space @ Boerderij, Zoetermeer, 22-10-2015

Met dank aan Richard Winkel voor de foto's. Meer van zijn werk vind je op www.richardwinkel.com.

Pitfest

Reactie van MetalWim op 29-10-2015 om 20:20u


Mooi verslag!

Reactie van Progressive Jeff op 29-10-2015 om 22:07u


@ MetalWim: Thanx :)

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.