Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Lizzy Borden, Martyr en Emerald
Op 21 december 2008 in Metropool, Hengelo
Een review door Jeroen
Foto's door Jeroen
Lekkere oldschool heavy metal in Hengelo. Daar gaan we graag naar toe, zou je denken. Toch is de zaal maar zeer matig gevuld op deze zondag, wat ongetwijfeld weer te maken heeft met de financiën rond de kerstdagen en het grote aanbod van kleinere en grotere concerten in Nederland. De monsterlijke verschijningen van Lizzy Borden lieten zich er in ieder geval niet door afleiden en ook de twee Nederlandse voorprogramma´s zetten hun beste beentje voort.

Het Nederlandse Emerald mocht openen voor een bijna lege zaal, maar dat was aan de band zelf niet te merken. Deze oudgedienden bestaan alweer sinds de jaren '70 en al die tijd hebben ze vastgehouden aan het spelen van pure heavy metal. Op LP, of cd kan ik nog regelmatig smakelijk lachen om de ultrahoge vocalen van frontman Bert Kivits, maar live valt het me erg mee. Sterker nog, de band levert een vet optreden af. Underground krakers als Iron On Iron en Robin Hood passeren op prima wijze de revue en het valt ook op dat het geluid erg goed is. De vocalen van Bert zijn wellicht niet ieders smaak, maar in combinatie met de ouderwetse metal klinkt het toch wel erg goed. De overige muzikanten zijn ook goed op dreef en het is dan ook jammer dat de band maar 35 minuten speeltijd heeft.

Emerald @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

Robert van Haren weet hoe je een goed feestje bouwt. Gewapend met een aantal flessen met water begint de zanger aan een uitstekende set. Martyr heeft er zichtbaar zin in en dat geldt eigenlijk ook voor het aanwezige publiek. Het varieert van ouwe rotten in spijkerjasjes tot kinderen, maar ze gaan allemaal aardig uit hun dak. Zanger Robert wandelt door de zaal, giet de nodige flessen water over z'n hoofd en staat bovendien erg goed te zingen. De band speelt de lekkere heavy metal ook naar behoren en het is dan ook genieten met nummers als Darkness And Time's Edge, of het stevige I'm The Most Evil. Hier wordt niet vernieuwd, maar er wordt wel een heerlijk ouderwets feestje gebouwd. Het geheel heeft een prettige en ongedwongen sfeer, waardoor het optreden voorbij vliegt. Het zaalgeluid blijkt ook bij Martyr uitstekend te zijn en achteraf kan ik alleen maar zeggen dat ik me prima heb vermaakt. Nu is het wachten op het binnenkort te verschijnen nieuwe materiaal.

Martyr @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

Dan is het tijd voor de shockrockers (ookal spelen ze heavy metal) van Lizzy Borden. Besmeurd met de nodige paint en liters nepbloed, geeft de band een zeer degelijke show weg. Lizzy zelf had voor het optreden nog wat last van een schorre strot, maar op het podium blaast hij iedereen omver, wat een stem! De nadruk ligt enigszins op de laatst verschenen cd Appointment With Death en dat geeft eigenlijk niets. Het is volgens mij namelijk één van de betere albums die de formatie uit Los Angeles heeft opgenomen. Topgitarist Ira Black (speelde ookal met Vicious Rumors) soleert de boel lekker aan elkaar en de nummers volgen elkaar in hoog tempo op. Aan het einde van de set wordt ook het publiek nog even flink ingesmeerd met nepbloed en daarna zit het spektakel er alweer op. Het blijft goed om te zien dat de band een stel goede nummers in huis heeft en dat men het niet alleen maar moet hebben van de (overigens zeer sfeervolle) horrorshowelementen. De gitaarsolo's hoeven van mij persoonlijk dan weer niet, maar dat hoort er gewoon bij. Genieten doen we toch het meest met uitstekend gespeelde nummers als Give 'em The Axe en het furieuze Somethin's Crawlin.

Lizzy Borden @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

Een prima avondje weer in de Metropool, een zaal die overigens bijna z'n langste tijd gehad heeft, want het nieuwe gebouw nadert z'n voltooiing. Volgens enkele medewerkers zal de nieuwe locatie rond de zomermaanden klaar zijn. We kijken er naar uit, maar de intieme gezelligheid van dit oude zaaltje heeft ook zo z'n charme. Een mooi avondje old school metal doet de rest.

Setlist Lizzy Borden:
1. Abnormal
2. Give 'em The Axe
3. Notorious
4. Live Forever
5. Warfare
6. Rod of Iron
7. Outcast
8. Tomorrow Never Comes
9. Under Your Skin
10. Master Of Disguise
11. Come Out At Night
12. There Will Be Blood Tonight
13. American Metal
14. Me Against The World
15. Red Rum
16. We Got The Power
17. Somethin's Crawlin

Lizzy Borden @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008
Lizzy Borden @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

Setlist Martyr:
1. Snow & Fire
2. Darkness At Time's Edge
3. Fear
4. Take Me Home
5. Speed Of Samurai
6. I'm The Most Evil
7. Eaten Alive

Martyr @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

Setlist Emerald:
1. Iron On Iron
2. Johnny's On The Run
3. Sirens
4. Down Town
5. Robin Hood
6. Shadows Of Almighty
7. D-Day

Emerald @ Metropool, Hengelo, 21-12-2008

klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Martyr op 31-12-2008 om 19:06u


Heren, : dank voor de review van de oldschool 80's metal band : MARTYR in Hengelo. Er klopt 1 ding niet nl de link onderin naar de review van een Martyr CD genaamd A Maliciuos Odyssey. Wat het ook is , dat is niet deze originele MARTYR van dit optreden in Hengelo !!! Deze originele MARTYR o komt nl uit de jaren 80 en brengt in Feb 2009 een nieuwe CD uit die zeker geen blackmetal is zoals A MAlicious Odyssey blijkbaar wel is. De nieuwe CD van de originele MARTYR bestaat uit een dubbel digipack van de 80's classic For The Universe en een nieuwe album Fear !! Gewoon pure heavy metal dus!!

    www.martyronline.nl<\ul>