Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-06-2020

Biohazard, Backfire en No Turning Back
Op 30 november 2008 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Hoera, Biohazard bestaat twintig jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden met een mooie tour. Speciaal voor dit twintigjarig bestaan is de band volledig terug naar de oude line-up en schittert deze als nooit tevoren. Evan Seinfeld, Billy Graziadei, Danny Schuler en Bobby Hambel schitterden op zondag de 30ste november in 'metaltempel' (stiekem poppodium) 013 te Tilburg, waar zij werden begeleid door twee bands van vaderlandse bodem: Backfire en No Turning Back.

Helaas kwamen we net te laat binnen om het volledige optreden van No Turning Back mee te kunnen pikken, waarvoor wij ons excuseren. Wat we wel nog meekregen waren drie nummers die bol stonden van de energie in een zaal die zich al flink aan het vullen was. Het publiek reageerde redelijk enthousiast op de oldschool hardcore die No Turning Back hen voorschotelde, maar moest ook nog een beetje opwarmen voordat Biohazard het podium zou betreden. Voor wie niet genoeg krijgen kon van deze band is er het meest album Stronger dat sinds enkele maanden te koop is.

Wat losser werd het al bij het eveneens Nederlandse Backfire die inmiddels al weer veertien jaar aan hun muzikale weg timmeren. Met een nieuw album In Harm's Way en meer oldschool hardcore hadden deze mannen dertig minuten om het publiek te overtuigen van hun kunnen, en met dat kunnen zat het zeker goed. Hoewel soms wat moeilijk te verstaan, zat de energie er bij de band goed in. Hard, snel en agressief werden de vele nummers in rap tempo ten gehore gebracht. Deze heren uit Limburg konden dan ook rekenen op warme reacties van het aanwezige publiek. In een 013 die steeds voller werd, vormde dit een mooie opwarmer voor de band waar iedereen eigenlijk voor was gekomen, namelijk Biohazard.

Backfire @ 013 Tilburg, 30-11-2008

Het duurde dan ook niet lang voordat dit viertal dat zijn oorsprong in Brooklyn vindt, hun opwachting maakte. De band die enkele jaren geleden er de brui aan gaf, maar begin dit jaar de instrumenten toch weer bij elkaar stak, kon rekenen op een aanwezige schare fans van het eerste uur. Het publiek bestond dan ook voornamelijk uit grote, maar vooral ook erg breedgeschouderde mannen die wel trek hadden in wat Biohazard hen voor ging schotelen. De reacties logen er dan ook niet om. Waar het toch wel wat koel bleef bij het voorgaande, zat de sfeer er bij Biohazard vanaf opener Shades of Grey direct goed in, inclusief pit.

Bassist en zanger Evan Seinfeld zat op zijn praatstoel en probeerde het publiek nog warmer te maken voor hetgeen zij voorgeschoteld zouden krijgen. Dat lukte dan ook aardig met de aankondiging dat de band alleen muziek van de eerste drie albums spelen zou: het titelloze debuut, Urban Discipline en State of the World Address. Die hitte is met het rookverbod wel even wennen, want in plaats van de geur van wiet en sigaretten, zit je nu met 3000 zwetende oksels.

Biohazard @ 013 Tilburg, 30-11-2008

Terug naar het concert, want daar volgden de klassiekers elkaar in rap tempo op en het publiek kon er maar geen genoeg van krijgen. Een flinke pit en een immer toenemend aantal crowdsurfers bewees hoe goed de enorm strakke set van Biohazard de luisteraars beviel. Het aantal personen op het podium leek ook met elke song toe te nemen. Waar het eerst roadies, vriendinnen en personeel betrof, kwam er hoe langer hoe meer fans het podium op om mee te zingen, te springen en meer. Zo ging dat ruim een uur door. Uiteraard ontbrak Wrong Side of the Tracks niet met een redelijk grote circlepit!

Na een korte pauze en de aankondiging dat de oude line-up de studie weer in ging om iets volledig nieuws te creëren, was het tijd voor de drie laatste nummers van die avond. Onder het toeziend oog van pornoactrice Tera Patrick, de vrouw van Evan Seinfeld, wist Biohazard de zaal nog eens op te zwepen met onder andere Punishment. Een geweldig strak optreden waar eigenlijk niets op aan valt te merken. Wellicht wat aan de korte kant, maar de vraag doet zich rijzen hoe lang zo een optreden dan moet duren voordat band en publiek van uitputting er bij neervallen.

Biohazard @ 013 Tilburg, 30-11-2008

klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van tom op 11-12-2008 om 20:37u


ben het helemaal eens met het verslag, biohazard was gewoon brilliant. ik baal er zelf alleen van dat ik de laatste 3 nummers heb moeten missen. maar verder was het echt een top avond

Reactie van arie boomsma op 11-12-2008 om 21:51u


Waarom zijn er geen foto's geplaatst van Tera Patrick??

Reactie van Thijs op 12-12-2008 om 13:28u


Biohazard was weer top! No Turning Back viel zwaar tegen, er zat helemaal geen vaart in de show waardoor het publiek nogal tam reageerde, met als gevolg dat de zanger een beetje gefrustreerd raakte.

Reactie van poepluier op 27-12-2008 om 15:05u


Valt nog mee dat ie zijn snikkel niet ergens in heeft zitten, pas geleden een héél ander optreden van Evan gezien, en dat kon ie zo aan die griet te horen veeeel beter dan zingen.......meest overgewaardeerde band ooit (vooral live nooit niks aan gevonden)