Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Concertreview

Aephanemer en Nephylim
Op 28 april 2023 in Willemeen, Arnhem
Tekst door Jeffrey

Vanavond staat Aephanemer (een portmanteau van éphémère en fanée, uit te spreken als Éfaneemèr) voor het eerst in zijn tienjarige bestaan in een zaal in Nederland voor een clubshow. Wellicht dat dat de reden is dat Willemeen in Arnhem vanavond zo goed gevuld is met fans en geïnteresseerden. De Franse melodeathformatie krijgt support van Nephylim, de winnaar van de Nederlandse Wacken Metal Battle van vorig jaar.

Nephylim krijgt een half uur en warmt daarin het publiek goed op. Dat opwarmen is eigenlijk niet nodig, want het is warm in de zaal. Enfin, de Bossche melodeathgroep laat zich van zijn overtuigende kant horen en zien. Dat doet het kwintet met nummers van de eerste en enige langspeler Severence Of Serenity (2020) en de nieuwe single Withered, waarmee de set opent. De melodieuze death metal van de Zweedse en Finse school wint weliswaar de originaliteitsprijs niet, maar het songmateriaal is fijn om naar te luisteren en de nieuwe single is veelzijdiger dan het wat oudere materiaal. Er is veel beweging op het podium en frontman Tijn Bosters maakt op een leuke manier veelvuldig contact met de bezoekers. Tot een gewenste pit komt het nog niet, maar meerdere bezoekers staan goedkeurend mee te knikken op de prima uitgevoerde songs die met veel energie worden gebracht. Nephylim krijgt terecht veel bijval.

Het is wel even wennen aan de overgang naar Aephanemer. Het geluid staat aan het begin iets zachter en de Franse groep is wat schuchter, zeker in vergelijking met de wat stoerdere heren van Nephylim. Gitarist Martin Hamiche, drummer Mickaël Bonnevialle, gitariste/vocaliste Marion Bascoul en bassiste Lucie Woaye Hune moeten tot de liefste mensen uit de scene behoren. Ze staan wat verlegen op te treden en lijken overdonderd door de hoge opkomst. “We didn’t expect so much people”, zegt Bascoul dan ook op een gegeven moment, voordat ze zich dankbaar toont dat haar band hier vandaag mag spelen.

Hoewel de presentatie wat aan de voorzichtige kant is, krijgt het kwartet al snel de goedkeuring van de toeschouwers. De constant blije gezichten van de bandleden zorgen samen met de folky melodeath voor een positieve sfeer. Waar de Nephylim-frontman het publiek dichterbij het podium probeerde te krijgen (“Ik wil jullie mooie gezichten van dichtbij zien”), hoeven de Fransen geen moeite te doen. Le Radeau De La Méduse zorgt voor een vrolijke stemming en Dissonance Within voor een pit.

Op de vraag wie het meest recente album in bezit heeft, gaan meerdere handen omhoog en hier en daar worden bepaalde teksten meegezongen. Opvallend is dat veruit de meeste nummers niet op dat meest recente album staan, maar op Prokopton (2019). Snowblind is een vroeg hoogtepunt, net als het rockende Path Of The Wolf. De overige nummers worden degelijk uitgevoerd, maar komen wat minder opvallend voorbij. De show van een uur eindigt met de prima epic If I Should Die en het memorabele Bloodline. Er is hoop op meer, maar de geslaagde concertavond is helaas toch echt voorbij. Hoewel diverse verbeterpunten te noemen zijn op het gebied van presentatie, compositie en technische uitvoering, staat Aephanemer garant voor een vermakelijke avond folky melodeath.

Setlist Aephanemer:
1. Prokopton
2. The Sovereign
3. Unstoppable
4. Snowblind
5. Le Radeau De La Méduse
6. Dissonance Within
7. Path Of The Wolf
8. Back Again
9. Memento Mori
10. If I Should Die
11. Bloodline

Setlist Nephylim:
1. Withered
2. Eye Of The Storm
3. Forsaken
4. The Bitter Inheritance
5. Fractured Existence
6. Outro

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.