Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Concertreview

Helloween en Hammerfall
Op 13 september 2022 in 013, Tilburg
Een review door Rene
Foto's door Marc van Kollenburg
Is het alweer vijf jaar geleden dat Helloween zijn spetterende reünieshow gaf in 013? Het voelt nog als de dag van gisteren. Toch is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat zanger Michael Kiske en gitarist/zanger Kai Hansen zichzelf weer volwaardig Helloweenlid mogen noemen. Vorig jaar verscheen het titelloze album waaruit kon worden opgemaakt dat de zevenkoppige line-up een blijvertje is. Ditmaal dus weer een ‘normaal’ optreden om een album te promoten onder de noemer United Forces, met als zeer speciale gast Hammerfall.

Als heavy- en powermetalfan kun je deze show eigenlijk niet missen. Beide acts zijn legendarisch in hun eigen recht. Op het affiche prijkt Hammerfall dus als ‘special guest’, terwijl ik me niet voor de geest kan halen dat de Zweedse band in zijn carrière ooit in een voorprogramma heeft gestaan. Het blijkt een goede keuze om aan te haken bij Helloween. Er wordt bijna net zo hard gejuicht en gezongen als tijdens het hoofdprogramma. Je zou denken dat Hammerfall hier wel alleen had kunnen staan. Zanger Joacim Can verwoordt het echter perfect: "Without a band like Helloween, there would be no Hammerfall."

Hammerfall @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Hammerfall krijgt een uur en een kwartier aan speeltijd, mag het podium versieren met eigen attributen en maakt gebruik van dezelfde verhogingen als de headliner. Helloween zorgt goed voor zijn supportact. Het videoscherm mag zelfs worden gebruikt voor de afbeelding van Hammerfalls laatste album Hammer Of Dawn. De bandleden zijn maar wat dankbaar voor deze vrijgevigheid en geven daardoor een behoorlijk enthousiast optreden. Frontman Joacim geeft net dat beetje extra en de doorgaans ietwat ingetogen gitarist Pontus Norgren heeft er meer zin in dan ooit. Dat is niet zo bij gitarist Oscar Dronjak, maar alleen vanwege het feit dat hij altijd dolenthousiast zijn metalposes ten toneel stelt. Wel verrast hij door halverwege de set te wisselen van kleding.

Hammerfall @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

De setlist is samengesteld voor een breder publiek en dus komen vooral de hits voorbij. Alleen The Metal Age is van stal gehaald voor de diehard fans. Any Means Necessary, Renegade, Blood Bound… ze gaan erin als zoete koek. Hammer Of Dawn is een doorsnee plaat, maar de drie nieuwe tracks die voorbijkomen, komen live goed tot hun recht. Daarnaast doet de ballad Glory To The Brave het erg goed. Hammerfall krijgt veel bijval en speelt een gewonnen wedstrijd. Wellicht krijgt de band de volgende keer de zaal wel op eigen houtje vol.

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Was de show van 2017 nog uitverkocht, nu moet Helloween het stellen met een volle bak waarbij het balkon is afgesloten. De nieuwigheid van de terugkeer van Kiske en Hansen is er vanaf, maar dat neemt niet weg dat deze line-up meer volk trekt dan voor de reünie. Het is niet meer voor te stellen om de Keeper Of The Seven Keys-songs te horen zonder de originele zanger. Gelukkig is zijn vervanger Andi Derris er ook nog, want hij is duidelijk de gangmaker van het stel. Kiske loopt er soms wat verloren bij. Je hoort hem denken: Laat mij maar lekker zingen. Hoe anders is dat bij Hansen, zichtbaar genietend van het feit dat optreden éindelijk weer kan. Gitarist Michael Weikath is zijn norse zelf, die met lichte tegenzin zijn stagemoves lijkt te doen. Ach, het hoort er allemaal bij.

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

De promotie van de nieuwe plaat beperkt zich tot het spelen van drie nummers. De set wordt sterk geopend met de lange epic Skyfall. Later volgt een goede uitvoering van Mass Polution, een van de mindere tracks. Best Times is een hoogtepunt van de plaat, maar die komt juist minder sterk over. Wellicht omdat deze vooraf is gegaan aan de overbodige gitaarsolo van Sacha Gernster. Ik had graag nog Fear Of The Fallen en Out For The Glory gehoord, maar helaas zit dat er niet in.

Eigenlijk heeft de band sinds de vorige tournee niks nieuws ingestudeerd. Afgezien van een nieuwe Walls Of Jericho-medley (wat blijft dat vet!) heeft de band het zichzelf makkelijk gemaakt door veel van dezelfde songs in de set te houden. Van het Keeper-tijdperk komen de standaardtracks voorbij, zoals Eagle Fly Free, Dr. Stein, Future World en afsluiter I Want Out. Het Derris-tijdperk komt er bekaaid van af met slechts de publieksfavorieten, zoals Power en Perfect Gentleman. Eerder dit jaar stonden Save Us en Where The Rain Grows nog op de setlist, precies het soort obscure tracks die vandaag missen.

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Iedere track is voorzien van een mooie animatie, hoewel de graphics gedateerd overkomen. Regelmatig zijn de bandleden in beeld, maar die optie mogen ze in de toekomst achterwege laten. Beeld en geluid lopen niet gelijk en de camerapositie is soms erg ongelukkig. Als drummer Dani Löble in beeld is, krijg je zijn drumtech er gratis bij. Tijdens de ballad Forever And One staat de camera het halve nummer gericht op het kruis van Michael Kiske. Dan is er nog de grote, opblaasbare pompoen, die eigenlijk een maat te groot is voor het podium. Helloween heeft hierdoor net zoveel bewegingsruimte als de opener.

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Het concert kent dus veel kanttekeningen. Desalniettemin kunnen we spreken van een geslaagde avond. De band is twee uur lang op dreef en het publiek vreet het op. Wat wil je met zoveel klassiekers, want daar komt men toch voor? Dat de uitgesponnen versies van How Many Tears en Keeper Of The Seven Keys identiek zijn aan de vorige uitvoeringen, waardoor je twijfelt aan de spontaniteit, maakt niet uit. Voor ondergetekende valt de setlist tegen, maar aan de publieksreacties te horen ben ik de enige.

Het is logisch dat het optreden van 2017 niet overtroffen kon worden. Die werd in een roes beleefd en je zag alles door een roze bril. Het was prachtig om de oprechte broederschap tussen Derris en Kiske te zien. Nu ga je meteen van het ergste uit als de zangers elkaar al lange tijd geen schouderklop hebben gegeven of geen oogcontact hebben uitgewisseld. Dat is het lot van het aanschouwen van de beste line-up van de band waarvan je hoopt dat die tot het einde van Helloween standhoudt.

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Setlist Helloween:
1. Skyfall
2. Eagle Fly Free
3. Mass Pollution
4. Future World
5. Power
6. Walls Of Jericho-medley (Metal Invaders / Victim Of Fate / Gorgar / Ride The Sky / Heavy Metal (Is The Law))
7. Forever And One (Neverland)
8. Gitaarsolo Sascha Gerstner
9. Best Time
10. Dr. Stein
11. How Many Tears
12. Perfect Gentleman
13. Keeper Of The Seven Keys
14. I Want Out

Helloween @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Setlist Hammerfall:
1. Brotherhood
2. Any Means Necessary
3. The Metal Age
4. Hammer Of Dawn
5. Blood Bound
6. Renegade
7. Venerate Me
8. Last Man Standing
9. Crimson Thunder-medley (Hero's Return / On The Edge Of Honour / Riders Of The Storm / Crimson Thunder)
10. Let The Hammer Fall
11. Glory To The Brave
12. (We Make) Sweden Rock
13. Hammer High
14. Hearts On Fire

Hammerfall @ 013, Tilburg, 13-9-2022. Foto door Marc van Kollenburg (Loud-Images)

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Pitfest

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.