Enqute

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars Ascetic Reflection
Ashenspire Hostile Architecture
Belphegor The Devils
Blind Channel Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile God's Country
Conjurer Pthos
Derek Sherinian Vortex
Fellowship The Saberlight Chronicles
Grima Frostbitten
Imperial Triumphant Spirit Of Ecstasy
Ithaca They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp 18
Journey Freedom
Karl Sanders Saurian Apocalypse
Krisiun Mortem Solis
Mantar Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste Electrified Brain
Oceans Of Slumber Starlight And Ash
Shinedown Planet Zero
Sinner Brotherhood
Stick To Your Guns Spectre
Traitor Exiled To The Surface
Wake Thought Form Descent
Wormrot Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enqutes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Concertreview

Five Finger Death Punch, Megadeth en Fire From The Gods
Op 20 juni 2022 in RTM Stage, Rotterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Dirk
Een aankondiging die menig wenkbrauw deed fronsen: Megadeth is weer special guest bij de show van Five Finger Death Punch. Schande, volgens menig metalhead, want Megadeth zou moeten headlinen. De realiteit is dat Megadeth een zaal als de nieuwe RTM Stage bij lange na niet vol weet te krijgen, terwijl Five Finger Death Punch dat wl doet.

De zaal is nog verre van vol als Fire From The Gods begint. Misschien komt het omdat op de website van Ahoy vermeld staat dat het concert pas om 8 uur begint, terwijl deze openers toch echt al een uur eerder van start mogen. Sowieso werd deze opener niet op die site genoemd. De Amerikaanse band speelt melodieuze, moderne metal met diverse zangstijlen (clean, agressief, rap) en heeft inmiddels al drie albums uit. Net voordat de pleuris twee jaar geleden uitbrak, was de band aan de eerste Europese tournee bezig en stond toen in de Melkweg te 020. Vandaag dus in rivalenstad Rotterdam. Fire From The Gods moet wel wat moeite doen om het publiek wat mee te krijgen, wat lastig is met de vrij generieke songs. Ze blijven gewoon niet hangen. Uiteindelijk valt de respons nog wel mee, maar dan is de korte show al afgelopen en wordt de zaal al voller voor een legendarische band.

Met die legendarische band bedoel ik natuurlijk Megadeth, al is frontman Dave Mustaine de enige constante factor daarin. De rest van de huidige band is pas (ver) na de hoogtijdagen aangehaakt, al neemt dat niets weg van de kwaliteiten van de muzikanten. Ondanks dat Megadeth om Mustaine draait, is het een genot om gitarist Kiko Loureiro te zien en horen spelen, of Dirk Verbeuren keihard op de drums te horen slaan. De band trapt af met de klassieker Hangar 18, waarmee de sfeer er gelijk goed in zit. Zelf word ik heel blij dat Dread And The Futigive Mind deze tour standaard op set setlist lijkt te staan, want dit geweldige nummer werd eigenlijk alleen twintig jaar terug rond de release gespeeld. Het past echter perfect bij de klassieke songs. Het zwaartepunt ligt vanavond echter bij het laatste album Dystopia, waarvan we drie songs te horen krijgen, beginnende met The Threat Is Real. Er komt wel een nieuw album aan, maar helaas horen we daar vanavond nog niets van.

Megadeth @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Wat we wel horen, zijn onder meer Sweating Bullets, Symphony Of Destruction, Trust, Peace Sells en afsluiter Holy Wars... The Punishment Due. Zulke klassiekers ontbreken natuurlijk niet. Wat wel ontbreekt, zijn songs van de platen die de band tussen 2004 en 2013 uitbracht, al denk ik niet dat menig fan daar heel veel moeite mee heeft dat daar niets van gespeeld wordt. Qua show is er verder weinig bijzonders, maar dat is niet erg. Het is namelijk wel gewoon heel, heel goed. Sterker nog, dit is misschien wel de beste line-up die Megadeth in dertig jaar gehad heeft. Mustaine klinkt goed en heeft er zin in, Kiko is een waanzinnige gitarist die met veel passie staat te spelen, de ritmesectie staat als een huis en zelfs Vic Rattlehead komt nog enkele malen het podium op. Wat wil je nog meer? Nou, een headline-show van Megadeth die langer dan een uur duurt. Dat is eigenlijk de enige klacht.

Megadeth @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Net als twee jaar geleden zien we een verschuiving in het publiek nadat Megadeth is afgelopen. De jongere fans komen naar voren terwijl de oudere generatie wat meer naar achter gaat. En net als twee jaar geleden staat Five Finger Death Punch aan de vooravond van een nieuw album, maar brengt het de show mee van de laatste plaat. In dit geval is de podiumaankleding dus die van het in 2020 uitgekomen F8. En ondanks dat de Amerikaanse band al een paar singles heeft uitgebracht van het aankomende album AfterLife, wordt daar vanavond niets van gespeeld. Een gemiste kans, in mijn ogen. Relatief oude en nieuwere songs wisselen elkaar vanavond wel af.

Five Finger Death Punch @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Geopend wordt met het opzwepende Inside Out, dat de toon zet voor vanavond. De eerste paar songs vallen onder de "nieuwere songs", afkomstig van de laatste paar albums, waaronder Wash It All Away en Sham Pain. Wat me weer opvalt, is hoe catchy veel van het materiaal eigenlijk is. Vooral de refreinen worden luidkeels meegezongen. Dat gebeurt ook bij Bad Company, een cover van het lijflied van de gelijknamige band.

Five Finger Death Punch @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Dan wordt het tijd voor materiaal van de eerste paar platen van de Amerikanen. Burn It Down wordt gevolgd door een a capella-stukje van The Offspring's Gone Away, waarna de band via een fragment van A Little Bit Off overgaat in Wrong Side Of Heaven. Tijdens de drumsolo in Burn MF mag drummer Charlie Engen nog laten horen waarom hij de juiste opvolger is van Jeremy Spencer.

Ook vanavond is frontman Ivan Moody weer goed gemutst. In het begin van het optreden is hij nog een beetje hees, maar na een paar songs is er niets meer op zijn stem aan te merken. Sinds hij clean en nuchter is, heeft hij de tijd van zijn leven op het podium. Zijn vele interacties met andere bandleden en het publiek vallen deze keer wel in goede aarde (in tegenstelling tot een bepaald optreden in Tilburg van enkele jaren geleden). Zo haalt hij nog een jonge fan (met zijn vader) het podium op, om vanaf de drumriser een nummer te mogen toekijken.

Five Finger Death Punch @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Qua show is het niet de meest uitbundige van de band. De backdrop is zoals gezegd nog van het laatste album en verder is er wel de nodige pyro, maar daar blijft het dan wel bij. Nog een keer wordt er een andere backdrop opgehangen, wat in schril contrast staat met de diverse keren dat Ivan Moody van shirt wisselt tijdens het optreden. Maar goed, het gaat om de muziek. Die is vanavond erg goed. Net als Megadeth eerder vanavond, is ook Five Finger Death Punch in topvorm. Dat is ook duidelijk te merken tijdens de toegiften, die vanavond bestaan uit Under And Over It en natuurlijk The Bleeding. Voldaan verlaten we daarna de Rotterdamse concertzaal.

Five Finger Death Punch @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Setlist Five Finger Death Punch:
1. Inside Out
2. Trouble
3. Wash It All Away
4. Jekyll And Hyde
5. Sham Pain
6. Bad Company (Bad Company-cover)
7. Burn It Down
8. Gone Away (The Offspring-cover)
9. A Little Bit Off
10. Wrong Side Of Heaven
11. Burn MF
12. Coming Down
13. Lift Me Up

Toegift:
14. Under And Over It
15. The Bleeding

Five Finger Death Punch @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Setlist Megadeth:
1. Hangar 18
2. Dread And The Fugitive Mind
3. The Threat Is Real
4. Angry Again
5. Conquer Or Die!
6. Dystopia
7. Sweating Bullets
8. Trust
9. Symphony Of Destruction
10. Peace Sells

Toegift:
11. Holy Wars... The Punishment Due

Megadeth @ RTM Stage, Rotterdam, 20-6-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Setlist Fire From The Gods:
1. The Voiceless
2. Truth To The Weak (Not Built To Collapse)
3. S.O.S
4. Another Level
5. American Sun
6. In Spite Of Doubt
7. Right Now
8. Excuse Me

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.