Enquęte

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsű – Proscriptor McGovern's Apsű
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquętes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wĺhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Árstíđir
Op 2 december 2019 in LUX, Nijmegen
Een review door Jeffrey
Foto's door Peter Pricken (PrickenPics)

Het is vandaag stil in LUX, het theater- en podiumcomplex in Nijmegen. Respectvol stil. Aandachtig luistert men naar de progressieve kamermuziek van Árstíđir. U weet wel, de IJslandse band waarvan het YouTube-filmpje met a capella-zang in het station in Wuppertal de hele wereld over ging en veel mensen met verschillende muzikale interesses raakte. Zo zie je vandaag zowel metalheads als mensen die de pensioengerechtigde leeftijd al een tijdje geleden bereikten, en zowel een groep studenten als fans van Sigur Rós, Sólstafir, Anneke van Giersbergen (met wie de band eerder tourde) en overige geďnteresseerden in een uitverkochte zaal om getuige te zijn van A Special Holiday Event With Árstíđir.

Gitarist/zanger Daníel Auđunsson, (bariton)gitarist/zanger Gunnar Már Jakobsson en toetsenist/zanger Ragnar Ólafsson krijgen vandaag hulp van het strijkersduo Jean-Samuel Bez en Guillaume Lagravičre. Zodra de twee laatstgenoemden het podium betreden, grapt de frontman: "We are an Icelandic band powered by Frenchmen." Samen maken ze prachtige, gevoelige composities die je tot rust brengen, je terugbrengen naar het verleden (muzikaal jaren zestig en zeventig) en nostalgische gevoelens oproepen. Eerder dit jaar won de band een prijs in de categorie "Album van het jaar" tijdens de Independent Music Awards. Nu geven de nederige bandleden niet zoveel om prijzen, totdat ze hoorden dat onder andere Tom Waits en Robert Smith in de jury zaten.

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Van het nieuwe album komen uiteraard de nodige tracks aan bod: Passion, Circus, Mute, Lover, Órói en While This Way, verdeeld over twee sets van drie kwartier. Daarvan maakt Circus veel indruk. Daaraan voorafgaand heeft Himinhvel de concertavond al op een mooie wijze met crescendo geopend. Waar het publiek de adem tijdens de nummers inhoudt en je een speld op de grond kunt horen vallen, klinkt er, nadat de laatste toon is uitgeklonken, een luid applaus ter waardering en is er vervolgens tijd voor ontspanning. Daniel en Gunnar vertellen over de achtergronden van de songs. Zo vertellen ze over het a cappela uitgevoerde Bćn Einstćđingsins dat het een "christmas prayer of a lonely man" is, een gedicht van een kluizenaar, die dertig jaar lang vervreemd was van alles en iedereen. Na zijn dood zijn er gedichten in zijn woning gevonden en is er een documentaire over hem en zijn werk gemaakt.

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Gunnar vertelt dat het voor de bandleden fijn is om de nummers in deze setting op te voeren. Het herinnert ze aan het begin van de band, toen ze bij Daniel thuis op de bank zaten en wijn dronken terwijl ze muziek speelden en zongen. Hij geeft tevens aan dat alle volksliederen in majeur geschreven zijn, maar dat het IJslandse volkslied in mineur is geschreven. Na de bankcrash in hun land is hen gevraagd om een nummer dat hoop uitstraalt te schrijven, "but since we're Icelandic, it still sounds dramatic". Het zit in de genen. Ze laten ook horen hoe de typisch IJslandse manier van melancholie binnen songwriting klinkt. Gunnar grapt daarbij dat de tonaliteit van de hedendaagse muziek al eeuwenoud is, maar dat IJsland als eiland geďsoleerd is gebleven van ontwikkelingen rond de tijd van Mozart en Beethoven. "We didn't get the memo."

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Alle albums komen aan bod en de setlist belicht tevens de muzikale variatie van de discografie. Kill Us is country-achtig, Ages doet aan Simon & Garfunkel denken en Síđasta Kveđjan heeft wel iets van Don't Fear The Reaper van Blue Öyster Cult. In de tweede set komt er meer elektronica bij kijken (klinkend van backing track en bediend door Gunnar), al is Foliay een klassiek stuk, uitgevoerd door het Franse strijkersduo. Het is jammer dat de ritmiek niet live uitgevoerd wordt door een percussionist, want de elektronische beats in het filmische Órói matchen minder fraai met de overige instrumentatie dan in het eerste deel van de set, waarbij een organischer geluid de zaal vulde.

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Toch is ook de stevigere tweede set bijzonder fraai en divers en is er op de achtergrond een geanimeerd mistig bos te zien. Jólin Allsstađar is "one of those ‘happy' christmas songs", het moderne Mute raakt de gevoelige snaar als één van de favoriete nummers van de aanwezigen en het Bee Gees-achtige Lover is opmerkelijk opgewekt. Things You Said is met zijn prachtige apotheose een hoogtepunt en uiteraard ontbreekt Heyr Himna Smiđur niet. Na de reguliere set, die eindigt met Shades, is er nog een toegift. Die bestaat uit het onversterkte(!), door alle vijf muzikanten a capella gezongen kerstmislied Góđa Veislu Gjöra Skal ("which basically means let's have a party") en Nú Gleymist Ég ("because we can't let you go with such a happy song"). Na afloop is er een welverdiende staande ovatie en in de foyer is er nog gelegenheid om de bandleden te spreken.

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Setlist:
Eerste set:
1. Himinhvel
2. Ljóđ Í Sand
3. Passion
4. Circus
5. Bćn Einstćđingsins (A capella)
6. Ages
7. Kill Us
8. Heiđin
9. Síđasta Kveđja

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Tweede set:
10. Foliay (Classical piece)
11. Órói
12. Jólin Allsstađar
13. Heyr Himna Smiđur
14. Mute
15. Lover
16. Things You Said
17. While This Way
18. Shades

Toegift:
20. Góđa Veislu Gjöra Skal
21. Nú Gleymist Ég

Árstíđir @ Lux, Nijmegen, 2-12-2019

Met dank aan Peter Pricken van PrickenPics voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.