Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

04-08-2020

Volbeat, Airbourne en Crobot
Op 15 november 2016 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Afgelopen zomer bracht Volbeat de nieuwe langspeler Seal The Deal & Let's Boogie uit en was de band headliner op FortaRock in Nijmegen. Vanavond is Amsterdam de laatste show op de Europese tournee van deze Deense band, waarbij Airbourne en Crobot eerst het publiek mogen opwarmen.

De avond wordt geopend door Crobot. De band vaart mee op de golf van retrorock waar ook onder meer Kadavar, Scorpion Child, Horisont en Blues Pills deel van uitmaken. Crobot doet dat echter niet slecht. De band beschikt over een zeer goede zanger en de mannen weten ook erg aanstekelijke deuntjes te schrijven. Met nummers als Skull of Geronimo en Plague of the Mammoths weten ze het halfuur speeltijd dan ook aangenaam vol te maken.

Crobot @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Airbourne bracht deze zomer nog het nieuwe album Breakin' Outta Hell uit en bij deze laatste show van de tour met Volbeat hebben Joel O'Keeffe en z'n mannen er nog steeds zin in. Net als vele andere bands begint Airbourne ook met de dreigende muziek uit Terminator 2, waarna de band losbarst met lijflied Ready To Rock. Zoals altijd loopt frontman Joel als een maniak van de ene naar de andere kant van het podium als hij niet bij zijn microfoon moet staan, terwijl zijn drummende broer Ryan, bassist Justin Streets en gitarist David Roads het een stuk kalmer aan doen. Naast nieuwe songs als Rivalry en het titelnummer van het nieuwe album komen natuurlijk ook ondermeer Diamond in The Rough, Runnin' Wild en Too Much, Too Young, Too Fast voorbij. Live It Up wordt ingeleid met een luchtalarm en geluiden van bommenwerpers, waarna frontman O'Keeffe op een klein podium bovenop de speakermuur verschijnt. Voor een voorprogramma heeft de band dus wat meer show dan gebruikelijk en ook de lichtshow valt niet tegen. Al met al zorgt Airbourne voor vijftig minuten aan een stuk rock 'n' roll.

Airbourne @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Volbeat begint vanavond met de eerste single van het nieuwe album Seal The Deal & Let's Boogie, genaamd The Devil's Bleeding Crown. Dat zal niet het enige nieuwe nummer vanavond zijn, want ruim de helft van de nieuwe cd wordt gespeeld. Natuurlijk ontbreekt ook het titelnummer niet, maar ook twee van de bonustracks (Slaytan en Black Rose) komen voorbij. Verrassend is de medley aan het begin van de set, waar ook de Dusty Springfield-klassieker I Only Wanna Be With You in voorbijkomt. Al vroeg in de set wordt ook de eigen klassieker Sad Man's Tongue gespeeld, opgevolgd door het nieuwe Let It Burn. Zo wisselt de hele show steeds af tussen oud en nieuw. Gelukkig is frontman Michael Poulson vanavond goed bij stem, ook al is het het einde van de tournee. Met een behoorlijk goed geluid (behalve als je aan de zijkant onder de tribune staat) is het best wel genieten.

Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016
Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Meestal is er in de Ziggo Dome een crowdsurfverbod en staat dat duidelijk aangegeven. Vanavond heb ik de borden niet gezien maar ik ben niet de enige. Poulson roept na Ecotone op tot een crowdsurfwedstrijd. Daar wordt gehoor aan gegeven terwijl de band zware riffs speelt en Poulson zingt over crowdsurfers. De winnaar van de wedstrijd mag uiteindelijk het podium op en krijgt zelfs een gitaar! Maar er is meer te beleven deze avond. Achter de drumkit staat weer een grote helling waar de frontman ook regelmatig heen gaat, zoals we afgelopen zomer ook op FortaRock zagen. Op de schermen worden afwisselend video's en livebeelden getoond, waaronder ook af en toe mensen uit het publiek. Ook is er soms de kop van Iron Maidens mascotte Eddie te zien, al is het mij niet helemaal duidelijk of die ergens in het decor verwerkt zit. Tijdens Boa (JDM) verschijnt wel weer de grote gevleugelde vetkuifschedel achter de band en Goodbye Forever wordt ondersteund door een mini gospelkoor. In de toegift mogen tijdens publieksfavoriet Still Counting nog diverse jongeren het podium op om daar uit hun dak te gaan, maar helaas is dat ook gelijk het einde van de show. Na bijna twee uur zit het erop en kunnen we terugkijken op een lekkere avondje Volbeat.

Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016
Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Setlist Volbeat:
1. The Devil's Bleeding Crown
2. medley Heaven Nor Hell / A Warrior's Call / I Only Wanna Be With You
3. Lola Montez
4. Let It Burn
5. Sad Man's Tongue
6. Hallelujah Goat
7. Slaytan
8. The Gates Of Babylon
9. Dead But Rising
10. 16 Dollars
11. Ecotone
12. For Evigt
13. Pool Of Booze, Booze Booza
14. Boa (JDM)
15. Goodbye Forever
16. Fallen

Toegift:
17. Black Rose
18. Doc Holliday
19. Seal The Deal
20. Still Counting

Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016
Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016
Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016
Volbeat @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Setlist Airbourne:
1. Ready To Rock
2. Too Much, Too Young, Too Fast
3. Rivalry
4. Girls In Black
5. It's All For Rock N' Roll
6. Breakin' Outta Hell
7. Diamond In The Rough
8. Live It Up
9. Runnin' Wild

Airbourne @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Airbourne @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Setlist Crobot:
1. Legend Of The Spaceborne Killer
2. Not For Sale
3. Skull Of Geronimo
4. Right Between The Eyes
5. Plague Of The Mammoths
6. Easy Money
7. Nowhere To Hide
8. Welcome To Fat City

Crobot @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Crobot @ Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

Ziggo Dome, Amsterdam, 15-11-2016

[ Terug naar de Concert Reviews ]