Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

In Mourning - Afterglow
Jaar van release: 2016
Label: Agonia Records
In Mourning - Afterglow
Aan het einde van het jaar kijken velen terug op het afgelopen jaar. 2016 was een jaar met veel gave releases, té veel om te recenseren, maar we hebben de belangrijkste er grotendeels tussenuit gepakt. Toch is er één die niet besproken is en bij ondergetekende wel in de cd-speler zijn rondjes heeft gedraaid. Dat is Afterglow, de vierde full-length van In Mourning. Hoogste tijd om deze langspeler eens onder de loep te houden.

Net als op The Weight Of Oceans (2012) combineren de Zweden Opethiaanse progmetal, de melancholiek van Insomnium en hoor je invloeden van November's Doom, Ghost Brigade en Swallow The Sun terug. De mannen hebben getracht dicht in de buurt te komen van de live-sound, maar dat pakt slechts gedeeltelijk goed uit. De productie van de vorige plaat heeft meer impact. Daarop is het gitaargeluid scherper en nu klinkt het geheel wat droger en vlakker.

Toch valt er voldoende te genieten. Fire And Ocean is een memorabele en krachtige opener en het bijna tien minuten durende The Grinning Mist heeft een zeer fraai rustig gedeelte met subtiel drumwerk van Daniel Liljekvist (ex-Katatonia). In deze proggy track komt de cleane zang van Tobias Netzell optimaal tot zijn recht. Het mooie Ashen Crown heeft tijdens de eerste helft ijzersterke riffs voordat de melancholische sfeer (met wederom een prachtig rustig gedeelte) de tweede helft karakteriseert.

Wat opvalt, is dat aanvankelijk elk nummer zijn eigen identiteit heeft. Zo is The Grinning Mist dreigend en proggy en kenmerken staccato (djenty) riffs het gave Below Rise To The Above. Afwisseling is er dus voldoende terwijl het tempo gemiddeld lager ligt dan op The Weight Of Oceans. Dat laatste zorgt er samen met de mix voor dat je aandacht vroeg of laat wel wat wegebt. Hoe aangenaam de muziek ook is, je dwaalt op een bepaald moment af. Het vloeiende The Call To Orion zorgt weer voor oplettendheid.

Afterglow is een mooie plaat die nog sterker had kunnen zijn met een dynamischere productie waarbij het gitaarwerk wat nadrukkelijker en levendiger in de mix zou staan. Desondanks staan er veel fraaie nummers op, al ligt het wegvallen van concentratie wel op de loer. Het is een release die vaker beluisterd moet worden om in te zinken. Hij is zeker het checken waard voor fans van zowel bovengenoemde bands als ook Barren Earth, Edge Of Sanity en Omnium Gatherum.

Tracklist:
1. Fire And Ocean
2. The Grinning Mist
3. Ashen Crown
4. Below Rise To The Above
5. The Lighthouse Keeper
6. The Call To Orion
7. Afterglow

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 januari 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]