Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Thunderstone - The Burning
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Thunderstone - The Burning
Thunderstone vindt zijn oorsprong in het creatieve brein van gitarist Nino Laurenne. Na een demootje met zelfgeschreven songs bedacht de Fin dat het allemaal een stuk beter zou klinken met een volledige band. En voíla, Thunderstone in zijn huidige bezetting is geboren. Enkele maanden en twee demo's later werd de band opgemerkt door Nuclear Blast, die druk bezig was met gezinsuitbreiding. Het tekenen van een contract met deze platengigant gaf de carrière een flinke boost. Een sterk debuutalbum werd op schijf gezet en concertgangers werden verpletterd met een knallende openingsact voor Stratovarius en Symphony X. Na het binnenharken van verschillende "Nieuwkomer van het Jaar" prijzen is de tijd gekomen om te laten zien dat Thunderstone geen eendagsvlieg is. The Burning is here...

Op dit tweede album is een verfrissende pot keyboardgerichte Powermetal te horen, die we niet meer met een zodanig hoge kwaliteit hebben gehoord sinds Ecliptica. Net als dat album biedt The Burning afwisseling troef, zij het iets minder extravagant en gedurfd dan hun landgenoten van Sonata Arctica het plegen te doen. Over blijven 10 uitstekende tracks, die stuk voor stuk een eigen gezicht hebben. Forth Into The Black heeft een heerlijk duister sfeertje, Evil Within is gezegend met adembenemende solo's en Break The Emotions heeft zo'n typische Stratovarius intro. Until We Touch The Burning Sun zal velen verrassen met het stukje pianoballad, dat het nummer toch iets origineels meegeeft.

Persoonlijk vind ik zanger Pasi Rantanen wel iets hebben van Kotipelto, maar dan met meer Jorn Lande-rauwheid en een duidelijke Finse tongval. Iets wat niet stoort overigens. Thunderstone is een van de weinige bands die een ballade kan schrijven die níet na drie keer luisteren geskipt wordt tijdens elke volgende luisterbeurt. Sea Of Sorrow is geënt op oude jaren 80 rocksongs, iets waar je me alleen maar blij kunt maken. Als Thunderstone op het podium net zo enthousiast en fris bezig is als op schijf, is dat in ieder geval veelbelovend. Tot ziens bij Iced Earth en Primal Fear!

Tracklist:
1. Until We Touch The Burning Sun
2. Break The Emotions
3. Mirror Never Lies
4. Tin Star Man
5. Spire
6. Sea Of Sorrow
7. Side By Side
8. Drawn To The Flame
9. Forth Into The Black
10. Evil Within

Score: 80 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 20 januari 2004

Koop dit album in

Meer Thunderstone:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thunderstone - The Burning
Reactie van Een_Metalfan op 25-01-2004 om 20:39u
Score: 75 / 100

"Een sterk debuut-album"? Heb je dat ding unberhaupt wel geluisterd? De eeste cd van Thunderstone was één van de meest overbodige cd's in het genre van de afgelopen jaar. En om te zeggen dat de nieuwe Thunderstone de beste cd in het genre is sinds Ecliptica is onzin. Sindsdien hebben we cd's gehad van onder meer Strato, Savatage, Iced Earth, Blind Guardian, Gamma Ray, Maiden, Masterplan, Circle II Circle, Avantasia en Edguy die vele malen beter zijn dan Sonata Arctica's eersteling.

Thunderstone - The Burning
Reactie van Wolfgard op 27-01-2004 om 13:51u
Score: 76 / 100

ik vond de debuutplaat ook best sterk hoor deze overtreft em wel zeker...

Thunderstone - The Burning
Reactie van Sner op 20-08-2004 om 00:29u

Ik ga beide albums eens ff proberen, maarem ik hoor iemand een grote fout maken, betere albums dan die van Sonata Arctica bestaan er niet...

Thunderstone - The Burning
Reactie van Crinsane op 20-09-2004 om 13:23u
Score: 90 / 100

Het is zeker een sterk album. Alle nummers hebben wel een stuk wat ik egt super vind. En instrumentaal gezien zijn het ook allemaal hoogstandjes. Ik vind het zeker een van de beste albums die ik tot nu toe gehoord heb.