Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Thunderstone - Apocalypse Again
Jaar van release: 2016
Label: AFM Records
Thunderstone - Apocalypse Again
Toen ik hoorde dat zanger Pasi Rantanen terugkeerde bij Thunderstone, heb ik toch even een intern rondedansje gemaakt. De Fin zorgde er eigenhandig voor dat ik het titelloze debuut van Thunderstone tot de dag van vandaag koester. De band speelde weliswaar typisch Europese power metal, maar door de krachtige strot van Rantanen bleek die muziek wel heel erg goed te behappen.

Fijn dat de man terug is, dus. Want hoewel voorganger Dirt Metal door de bijdrage van Rick Altzi (At Vance, Masterplan) zeker niet slecht bleek, miste ik de typerende stem van Rantanen wel. Op Apocalypse Again schittert de zanger opnieuw. Alleen zijn terugkeer al maakt deze plaat tot één van de beste die Thunderstone tot nu toe uitbracht. De reünie heeft voormalig Antidote-gitarist Nino Laurenne en zijn bandmaten aangezet om met negen meer dan uitstekende songs voor de dag te komen. Heerlijk melodieuze power metal die gedomineerd wordt door strak hakkend ritmegitaarwerk en de uitstekende zang van Rantanen. Het subtiele keyboardtapijt en de uiterst functionele ritmesectie maken het totaalpakket compleet.

Grappig genoeg is er wel een link te leggen met die andere band van oud-zanger Altzi. De sfeer en toonzetting van veel van de songs doen wel een beetje denken aan de eerste twee succesplaten van Masterplan. Thunderstone is wat minder progressief, maar de songs steken net zo knap en vloeiend in elkaar. Bovendien is Rantanen één van de weinige zangers die de concurrentie met Jorn Lande aankan. Hij legt het qua bereik misschien af, maar is voor de rest net zo flexibel als de blonde Noor.

Al die kwaliteiten tezamen leiden tot prachtsongs als Through The Pain, Wounds en Barren Land. Een willekeurige greep, want slechte nummers staan er eigenlijk niet op. De productie is ijzersterk en muzikaal valt er gewoon geen speld tussen te krijgen. Ja, misschien ben ik wel eerder fan dan objectieve recensent bij een band als Thunderstone, maar dat interesseert me niet. Iedereen kan namelijk horen dat deze mannen kwaliteitsmetal afleveren. Van begin tot eind.

Tracklist:
1. Veterans Of The Apocalypse
2. The Path
3. Fire And Ice
4. Through The Pain
5. Walk Away Free
6. Higher
7. Wounds
8. Days Of Our Lives
9. Barren Land

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 12 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]