Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Thunderstone - Dirt Metal
Jaar van release: 2010
Label: SPV / Steamhammer Records

Thunderstone - Dirt Metal

Toen ik net naar metal luisterde heb ik een bepaalde periode iedere band uit Finland met gitaar- en toetsensolo’s gecheckt om te kijken of er nog bands waren die nog beter waren dan het door mij oh zo geliefde Sonata Arctica. Thunderstone’s gelijknamige debuutalbum is toen vanzelfsprekend ook de revue gepasseerd, maar ik weet nog goed dat het me niet bijster raakte vanwege het absolute gebrek aan enige vorm van originaliteit.

Maar goed, bands en hun geluid blijven evolueren en net als Sonata Arctica heeft Thunderstone de standaard power metal paden van voortrazende drumpartijen en kitscherige gitaar/toetsensolo’s sinds enkele jaren laten varen. Waar Sonata Arctica mij per album steeds minder gaat bekoren, bereikt Thunderstone precies het tegenovergestelde effect: Dirt Metal is een uitstekend album geworden waarbij men een prima balans heeft gevonden tussen melodieuze hardrock, progressive metal en agressieve power metal.

Het grootste pluspunt van het hele album is voornamelijk nieuwkomer Rick Altzi, die mij op het VII album van At Vance al bijzonder verraste met zijn rauwe Jorn Lande/David Coverdale stem. Niet al zijn zanglijnen zijn even interessant, maar hij heeft een behoorlijk bereik en legt een goeie portie emotie in de partijen waardoor een stamper als Blood That I Bleed meteen uitnodigt tot meezingen. Een lied als Star doet dat door verschillende effecten op de zang (en sporadische grunt) een stuk minder, maar de heerlijke thrash metal riff die het nummer begeleid zet de nekspieren bijzonder goed aan tot actie. Afsluiter Suffering Song laat een wat meer progressieve kant horen, waardoor de band extra benadrukt in staat te zijn intelligente power metal liederen te schrijven die het niet hoeven te hebben van jatwerk van collega’s.

Het album heeft een stevige (moderne) productie, waarbij alsnog ruimte is gelaten voor subtiliteiten. Slechte nummers zijn er geenszins te vinden, iets waardoor ik me alsnog afvraag waarom dit album pas op dit moment voor de mensen buiten Finland wordt vrijgegeven. Thunderstone bewijst wat mij betreft met Dirt Metal dat het een band met grootse potentie is die het absoluut buiten het thuisland moet kunnen maken. Liefhebbers van Evergrey en Masterplan moeten dit album absoluut een luisterbeurt geven!

Tracklist:
1. Rebirth
2. I Almighty
3. Dirt Metal
4. Blood That I Bleed
5. Star
6. Ghosts Of Youth
7. Counting Hours
8. Dodge The Bullets
9. Deadlights
10. At The Feet Of Fools
11. Suffering Song

Score: 86 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thunderstone - Dirt Metal
Reactie van da -Z- op 30-05-2010 om 21:11u

Dit is een klasse band, ze hebben nog nooit een slecht album gemaakt. Ik baalde ervan dat Pasi Ratanen vertrok aangezien hij een enorm goede zanger is. Ben benieuwd naar dit album

Thunderstone - Dirt Metal
Reactie van VADERNL op 30-05-2010 om 21:32u
Score: 90 / 100

TOP album.
Ik baalde er van dat de vorige zanger weg ging maar de nieuwe is belist geen achteruitgang gebleken;) De band is zelfs nog beter geworden!!!!

Thunderstone - Dirt Metal
Reactie van Erwin op 31-05-2010 om 18:32u

Mijn band is het helaas niet meer. Ik moest enorm glimlachen toen ik het begin van je review las, want op zoek gaan naar Finse bands die het niveau van Sonata arctica halen... pfff daar heb ik ook aardig wat uurtjes (lees: dagen) aan besteed. De vroegere power metal van Thunderstone was inderdaad niet bijster origineel, maar wel interessant en heerlijk melodieus. Nu ze afscheid hebben genomen van die stijl en hun fantastische zanger (heeft hij al een nieuwe band?), laat ik Thunderstone voor wat het is. Gelukkig kunnen anderen er nog wel enorm van genieten!

Thunderstone - Dirt Metal
Reactie van robin op 31-05-2010 om 18:48u
Score: 85 / 100

is die nu pas verschenen??????heb hem el eerdere maanden geleden in mijn bezit. heb ik misschien de amerikaanse import? Vind het in ieder geval een goeie schijf

Thunderstone - Dirt Metal
Reactie van Een Metalfan op 31-05-2010 om 23:03u

ja robin, voorheen was dit album alleen in het thuisland van Thunderstone uit, nu pas in de rest van Europa.