Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Myrath - Legacy
Jaar van release: 2016
Label: Verycords
Myrath - Legacy
Altijd al benieuwd geweest naar de betekenis van de bandnaam Myrath? Kijk naar de albumtitel en je hebt het antwoord. Legacy is opgedragen aan Ahmed Ben Arbia, de overleden vader van oprichter/gitarist Malek. Hij was de manager en “Godfather” van Myrath. Het vierde album is een eerbetoon aan alle slachtoffers over de hele wereld en aan iedereen die tegen alle vormen van geweld en discriminatie vecht.

Met het cinematische intro Jasmin kom je direct in de wereld van de Tunesische formatie. De Arabisch-Afrikaans-aandoende melodieën van de fluitist, violist en zanger Zaher Zorgatti (die feitelijk een mix zijn van vele culturen, waaronder die van Andalusië, de Berbers en de Gnawa) brengen je direct in de kenmerkende sfeer. De mooie vioolpartijen zijn veelvuldig aanwezig op deze nieuweling. De warme traditionele muziek en westerse melodische metal vullen elkaar uitstekend aan. In vergelijking met Tales From The Sands (2011) is het materiaal toegankelijker en minder metal-georiënteerd en dat geldt ook voor de productie. Jens Bogren heeft de kebab metal, zoals hij het noemt, prima gemixt.

Legacy is wederom een stap voorwaarts voor de groep, die vijftien jaar geleden onder de naam X-Tazy begon als coverband met onder andere Symphony X-nummers. Die invloed kun je nog altijd terughoren in de muziek, evenals System Of A Down, Disturbed, Europe en Muse. Het zijn juist de verschillende culturele invloeden die Myrath een verfrissend geluid meegeven. Het fraaie Nobody’s Lives bevat prachtige traditionele zang, waar in de overige nummers veelal westerse zanglijnen de dienst uitmaken.

Het leidt in veel gevallen tot memorabele songs, zoals de fantastische single Believer en Get Your Freedom Back, tracks die een energieke en positieve vibe hebben. Ondanks dat de muziek lekker vlot in het gehoor ligt, zijn er veel fraaie details aanwezig, zoals een bijdrage van een koor, een bassolo, veelvuldige percussie plus orkestrale en cinematische passages die het karakter versterken. Ook de gitaarsolo’s van Malek verdienen een compliment, net als de sterke riffs bij aanvang van The Needle.

Na het overweldigende begin is de middenfase wat minder beklijvend. Zo gaat The Unburnt vrij ongemerkt voorbij. Het tempo gaat naar beneden, de songs zijn ingetogener en de elementen uit de classic en progressieve hoek doen hun intrede in het geslaagde I Want To Die en Duat, dat een sterke climax bevat. Het afsluitende Storm Of Lies grijpt weer terug naar de formule die het begin van de plaat zo memorabel maakt.

Legacy is een mooi, warm en rijk album met toegankelijke tracks. Myrath slaagt erin de verschillende culturen organisch te verwerken in de fraaie composities. Het nieuwste werk is melodischer en minder agressief dan zijn voorganger. Anders, maar zeker niet minder van niveau. De populariteit van de Tunesiërs zal er ongetwijfeld door groeien.

Tracklist:
1. Jasmin
2. Believer
3. Get Your Freedom Back
4. Nobody’s Lives
5. The Needle
6. Through Your Eyes
7. The Unburnt
8. I Want To Die
9. Duat
10. Endure The Silence
11. Storm Of Lies

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 maart 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van da- Z- op 03-03-2016 om 17:46u

Ga deze zeker luisteren. Hun vorige plaat was erg goed

Reactie van pomper op 03-03-2016 om 20:29u
Score: 90 / 100

Geweldige CD, ga hem nog vaak opzetten.
Zag ze in de Boerderij, hele goede band.