Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Myrath - Shehili
Jaar van release: 2019
Label: earMUSIC
Myrath - Shehili
Ook Myrath deed dit jaar een gooi naar de prijzen voor de leukste 1 april-grap. De Tunesische groep kondigde aan in 2020 met een nieuw live-concept te komen. Eén met holografische projecties, waardoor het mogelijk zou worden om op 1 april 2020 op meerdere locaties tegelijk op te treden zonder daarbij fysiek aanwezig te zijn.

Een viertal dagen erna verscheen de clip bij Born To Survive. Dat is de eerste reguliere track van het nieuwe album Shehili. Die naam komt van een eeuwenoude wind die door de duinen van de Sahara waait: “The gentle caress of a breeze that whispers legends into your ear and open the doors to dreams…”.

Het nieuwe songmateriaal is iets groovier dan op de voorganger, maar tegelijkertijd zeer melodieus. De verschuiving naar toegankelijker songmateriaal, die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, is doorgezet op de energieke nieuwe plaat, die helder geproduceerd en gemixt is. De baspartijen staan derhalve nauwelijks hoorbaar in de mix.

Zoals we van de Noord-Afrikanen gewend zijn, bevatten de nummers klassieke instrumentatie, prima refreinen en verrijkende percussie. Alle elementen sluiten prima op elkaar aan en versterken elkaar. Het geheel klinkt daardoor als een energieke eenheid. Niet alleen de single Dance doet wat dat betreft zijn naam eer aan, maar ook tijdens het beluisteren van No Holding Back kun je onmogelijk stil blijven zitten. De muziek swingt, stemt vrolijk en brengt verschillende culturen bijeen. De compacte songs liggen direct prettig in het gehoor en meerdere refreinen blijven al snel hangen. Born To Survive en Dance zijn vroege uitschieters.

Het kwintet wisselt slim af in tempo en stijl. Zo hebben sommige songs groovy metal-elementen, maar bevat de rustige middenfase veel elementen uit de symfonische rock, zoals het atmosferische, deels in het Tunesisch gezongen Lili Twil aantoont of het prachtige, op pianopartijen gebouwde Stardust. De nadruk komt de laatste jaren steeds meer op rock te liggen. Er zijn wel stevige riffs hier en daar, maar het draait op Shehili toch vooral om melodie. Verrassingen zijn er ook. In het fantastische Mersal hoor je enerzijds moderne elektronica, anderzijds een solo op een blaasinstrument en in Darkness Arise een orgelsolo.

Shehili is een uitstekend en levendig album dat zeer prettig wegluistert. De muzikanten weten hoe een goed nummer in elkaar moet zitten en op de juiste manier verrijkt wordt, zodat een compositie je niet alleen direct pakt, maar ook na meerdere luisterbeurten boeiend blijft. Het metal-gehalte mag dan niet hoog zijn, maar dit heldere en gepolijste rockalbum straalt veel warmte en positiviteit uit. Na het beluisteren van dit album ga je met opgeheven hoofd en wilskracht uitdagingen aan. Je voelt je vitaler dan een uur ervoor. Succes verzekerd!

Tracklist:
1. Asl (Intro)
2. Born To Survive
3. You’ve Lost Yourself
4. Dance
5. Wicked Dice
6. Monster In My Closet
7. Lili Twil
8. No Holding Back
9. Stardust
10. Mersal
11. Darkness Arise
12. Shehili

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 10 mei 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]