Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Witchcraft - Nucleus
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Witchcraft - Nucleus
Er is veel te doen geweest rondom Witchcraft. Heel veel zelfs. Na het uitbrengen van Legend in 2012, zagen we de band nog op Dokk’em Open Air, maar na die tour werd het akelig stil. De Facebookpagina van de band leek in handen te zijn van een gek geworden kluizenaar. Slechts sporadisch verschenen er berichten waar geen touw aan vast te knopen was en boze tongen spraken over onhoudbare situaties binnen de band en diens waarschijnlijke einde. Dat duurde tot afgelopen herfst toen de stilte doorbroken werd met het bericht waarin een nieuw album en een nieuwe line up is aangekondigd.

De geruchten bleken er niet ver naast te zitten. Van de oude line up is slechts Magnus Pelander overgebleven. Witchcraft is dan ook zijn kindje, maar zeker het vertrek van oudgediende Ola Henriksson doet pijn. Magnus heeft de gitaar weer ter hand genomen en een nieuwe bassist en drummer aangetrokken. De band die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het opleven van de waardering voor seventies rock (en ijzersterke albums uitbracht) verdient meer dan wat ze tot nu toe gekregen hebben, maar daar is hij zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor.

Witchcraft heeft iets excentrieks en dat maakt dat ik niet goed heb durven uit te kijken naar dit album. De titel en het artwork hinten nou niet bepaald naar muziek waar de invloeden van bands als Pentagram en 13th Floor Elevators van afdruipen. De single verraadde al dat de band het geluid van Legend doorzet. Nucleus gaat dus niet terug naar het oude werk, al moet gezegd worden dat het wel wat losser is geworden. Het is allemaal wat organischer geworden, maar eerlijk gezegd is dat geen heel goede ontwikkeling. Het is geen slecht album geworden, maar ik vrees dat de kleine, maar trouwe fanbase nu langzaamaan zal afhaken.

2016 lijkt met horten en stoten op gang te komen. Net als bijvoorbeeld Hexvessel levert Witchcraft een album af dat niet per se slecht is, maar ronduit vreemd aanvoelt. Zo is de eerste single The Outcast erg mooi en sluit het perfect aan op het vorige album, maar heb je ook een draak van een afsluiter. Breakdown is een compleet misbaksel dat ruim een kwartier lang niet to the point komt. De titeltrack is ook al zo’n epic, maar wordt gered door de weemoedige sfeer. Ik kan me niet ontdoen van de gedachte dat wanneer Breakdown en een andere mindere broeder geskipt zou worden, dit album gewoon op één plak vinyl gedrukt kon worden.

Dan rijst de vraag welke emotie je hier volgt. Enerzijds is het gerechtvaardigd om te zeggen dat de excentrieke Magnus Pelander weer verrassend uit de hoek komt en dat Nucleus daarmee een goede plaat is geworden. Anderzijds hoor je de kwaliteiten wel, maar verwacht ik niet dat er mensen zijn deze plaat beter vinden dan een Firewood of Legend. Ik heb er rekening mee gehouden dat albums van Witchcraft altijd wat tijd nodig nodig hebben. Ik koester de mooie stem van Magnus Pelander, diens innovatieve vermogen en boze teksten, maar verlang tegelijkertijd terug naar de tijd waarin ze met gemak Graveyard overtroffen. Die situatie is wel aardig omgeslagen.

Tracklist:
1. Malstroem
2. Theory Of Consequence
3. The Outcast
4. Nucleus
5. An Exorcism Of Doubts
6. The Obsessed
7. To Transcend Bitterness
8. Helpless
9. Breakdown
10. Chasing Rainbows (bonustrack)

Score: 76 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 13 januari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Witchcraft - Nucleus
Reactie van Bastiaan op 13-01-2016 om 09:38u
Score: 55 / 100

Mooi verwoord. The Outcast is een lekker nummer, Breakdown een misbaksel. Malstroem is ook lekker, maar verder is het veel net-niet. Misschien groeit het album nog, maar vooralsnog vind ik het erg teleurstellend.

Witchcraft - Nucleus
Reactie van Erik op 15-01-2016 om 17:02u
Score: 80 / 100

Ik vind het wel weer een lekkere plaat die wellicht nog wat kan gaan groeien.

Witchcraft - Nucleus
Reactie van Andre op 16-01-2016 om 16:46u
Score: 85 / 100

Ik kan me niet helemaal vinden in de recensie en vind dit album juist een echte topper die wel idd meerdere luisterbeurten nodig heeft.

Witchcraft - Nucleus
Reactie van 666 op 22-01-2016 om 11:57u

Ben benieuwd. Krijg Nucleus vandaag binnen.

Witchcraft - Nucleus
Reactie van Rene op 25-01-2016 om 21:58u
Score: 80 / 100

Ik moet zeggen dat, na een paar keer te hebben gedraaid, ik het ook een lekker album vind. Ook ik kan me dus niet vinden in de recensie, maar dat heb ik wel vaker met metalfan.nl