Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Witchcraft - Legend
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Witchcraft - Legend
Vijf lange jaren zijn verstreken sinds het fenomenale The Alchemist. Witchcraft heeft natuurlijk nog wel flink wat optredens gedaan erna, maar de laatste jaren was het angstvallig stil rondom deze Zweedse psychedelische doomhelden. Zo stil dat ik langzaamaan de hoop begon op te geven dat we ooit nog iets van ze zouden horen. Je kunt dan wel nagaan hoe gelukkig ik was met het bericht dat er op 21 september dan eindelijk weer een nieuw album zou verschijnen. De promotiefoto toonde direct nieuwe gezichten, waarmee in elk geval duidelijk is dat de line up een flinke wijziging kent. Magnus Pelander en Ola Henriksson zijn gebleven. De andere helft is vervangen.

Wat de eerste single It’s Not Because Of You al deed vermoeden, is ook uitgekomen. Witchcraft klinkt opmerkelijk modern en hard vergeleken met de drie voorgaande platen. Natuurlijk is dat ook wel te verwachten wanneer een band even uit de running is geweest. De belangrijkste waarschuwing voor het beluisteren van Legend is dan ook dat je geen tweede Firewood of The Alchemist moet verwachten. Dat is heel simpel. Gelukkig is bandleider Magnus Pelander overgebleven. Witchcraft heeft zonder zijn kenmerkende stem geen bestaansrecht. Het zingen is hij niet verleerd. Sterker nog, hij heeft zijn gitaar afgestaan aan Tom Jondelius en Silomon en richt zich nu volledig op de zang.

Het is lastig om te zeggen of Legend nu echt een vooruitgang is ten opzichte van de vorige platen. Ik ben nog altijd groot fan van het warme geluid van The Alchemist en de mysterieuze teksten ervan. Legend daarentegen zal ongetwijfeld een groter publiek aanspreken en dat succes gun ik Witchcraft van harte. De teksten zijn opvallend donkerder geworden. De titels alleen al zijn een stuk politieker. De oude Witchcraft zou nooit zingen over An Alternative to Freedom, Democracy of Dystopia. Het zijn allemaal prima songs overigens. Democracy is zelfs een van mijn favorieten. Wie dan toch nog wat oude Witchcraft wil horen, zal in de nopjes zijn met de laatste twee tracks. Let dan vooral eens op Dead Ends, dat veel aan The Doors doet denken. Zij bewaarden immers ook op hun beste albums een lange, psychedelische epic voor het einde. Zelfs Magnus zingt ook een beetje op een manier die typerend was voor Jim Morrison.

Met een hardere en meer directe plaat zal witchcraft ongetwijfeld meer zieltjes winnen, maar de oude fans zullen moeten wennen aan de modernere aanpak. Behoor je net als ik tot die laatste groep, zorg er dan wel voor dat je ze echt een kans geeft. Ik ben redelijk lang teleurgesteld geweest, maar in Legend valt een hoop leuks te ontdekken.

Tracklist:
1. Deconstruction
2. Flag Of Fate
3. It's Not Because Of You
4. An Alternative To Freedom
5. Ghosts House
6. White Light Suicide
7. Democracy
8. Dystopia
9. Dead End

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 21 september 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Witchcraft - Legend
Reactie van Een Metalfan op 21-09-2012 om 15:12u

ow nu ben ik wel heel benieuwd naar deze plaat hoor!

Witchcraft - Legend
Reactie van Tim op 30-09-2012 om 21:14u
Score: 7 / 100

Heel anders, maar zeker niet slechter

Witchcraft - Legend
Reactie van cor op 05-10-2012 om 11:43u
Score: 85 / 100

Heerlijke muziek een beetje zeventige jaren hardrock.Volgens mij weer helemaal terug en het verveeld nooit :)

Witchcraft - Legend
Reactie van Ron van der Jagt op 18-09-2013 om 20:11u
Score: 95 / 100

Wat een vette plaat! Supper productie, lekker lompe maar puntige rifs, goed drumwerk en een lekker stevige bas erachter. En natuurlijk goed gezongen. Alle nummers zijn goed. Een soort black Sabbath meets Tool. Graag meer van dit.