Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Horisont - Odyssey
Jaar van release: 2015
Label: Rise Above Records
Horisont - Odyssey
Een ‘space saga’. Zo omschrijft Horisont zijn vierde album Odyssey. Hoe je het ook wilt noemen, Odyssey is het meest ambitieuze werk van de Zweden tot nu toe. De vorige platen waren vooral te categoriseren als hardrock of stonerrock. Horisont haalt op deze nieuwste telg echter alles uit de kast. Progrock, AOR, hardrock, heavy metal. Je zou het bijna een geschiedenisles in de hardere rockgenres van de jaren zeventig en tachtig kunnen noemen. Aan het maken van zo’n gewaagd album zit wel een valkuil. Helaas weet Horisont deze niet te omzeilen.

Woorden als ambitieus en gewaagd zijn wel van toepassing wanneer je je album durft te beginnen met een ruim tien minuten durende titeltrack. Enkel hierover zou je al een A4-tje vol kunnen schrijven. In een notendop is het een nummer waar Uriah Heep, Deep Purple en Kansas trots op zouden geweest, als zij het geschreven hadden. Het bevat namelijk enkele indrukwekkende progrock-passages. Ook zijn er typische heavy metal-loopjes te bespeuren. Al met al een zeer geslaagde en mooi opgezette openingstrack.

Horisont wordt vaak vergeleken met haar Zweedse collega’s Graveyard. Als je kijkt naar de ontwikkeling van deze bands, blijft Horisont toch wat achter. Hoewel van stagnatie geen sprake is, mis ik toch echt een eigen draai aan het songmateriaal. Voor de duidelijkheid: de Judas Priest-verering in Bad News en AOR in Red Light luistert erg lekker weg. Ook met Flying en Beyond The Sun laten de Zweden wel degelijk horen dat het goede songwriters zijn. Horisont maakt echter de fout dat het regelmatig te gedetailleerd het geluid van hun helden nabootst.

Ondanks dat het op muzikaal vlak allemaal tot in de puntjes goed is uitgevoerd, kom ik niet voorbij het gevoel dat het allemaal te gekunsteld aandoet. Het ontbreekt de songs aan een eigen identiteit. In elke individuele track hoor je duidelijk een bepaalde band terug en dat is helaas geen Horisont. Dat is jammer, want het sfeervolle Timmarna bewijst dat de Zweden wel degelijk frisse songs kunnen schrijven met een eigen smoel. De band helemaal afschrijven doe ik zeker niet, maar Odyssey is helaas een gemiste kans voor deze Gotenburgers.

Tracklist:
1. Odyssey
2. Break The Limit
3. Blind Leder Blind
4. Bad News
5. Light My Way
6. The Night Stalker
7. Flying
8. Back On The Streets
9. Beyond The Sun
10. Red Light
11. Städer Brinner
12. Timmarna

Score: 69 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 28 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Dave op 29-12-2015 om 23:45u
Score: 88 / 100

Goed album van een super band! Blij dat ik deze heb aangeschaft na ze gezien te hebben.