Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-11-2019

Babymetal - Babymetal
Jaar van release: 2014
Label: Toy's Factory
Babymetal - Babymetal
In deze review ga ik een groot onrecht even rechtzetten. Eén van de betere metalplaten van 2014 heeft hier bij Metalfan helaas geen review mogen ontvangen. “Wacht eens even…” hoor ik menig truie metalhead nu zeggen en denken, “Je hebt het toch niet over die irritante kutwijven uit Japan die van die fucking K3-metal maken? Dat heeft helemaal niks met metal te maken, dat je daar überhaupt over durft te schrijven…”

Jawel, dames en heren, ik heb het over het Japanse fenomeen Babymetal. Drie uiterst schattige meiskes van zeventien en vijftien jaar oud, die in rode petticoats Pokémonwijsjes en J-popdeuntjes combineren met spijkerharde metal. Dit kan gewoon niet waar zijn; is overduidelijk voor kinderen en truie metalfans moeten ver blijven van dit soort gekkigheid. Deze onwerkelijk klinkende combinatie blijkt in de realiteit echter uitermate leuk te werken. Dit is nou typisch zo’n geval waarbij de mensen niet durven te bekennen dit leuk te vinden. Net zoiets als Nickelback dus.

Echter, waar dat bij Nickelback (uiteraard) terecht is, is dat bij Babymetal eeuwig zonde. Want zeker muzikaal gezien valt er meer dan genoeg te genieten op deze plaat. De band zelf bestaat uit topmuzikanten en zetten een uitermate fatsoenlijk stukje metal neer, soms gecombineerd met harde dance-synthesizers, dan weer met traditionele instrumenten. Su-metal, Moametal en Yuimetal zingen lieftallig over deze teringherrie heen, over alledaagse zaken die je (inderdaad) ook bij K3 tegenkomt. Hoe dan ook, een nummer als Gimme Choko!! krijgt mij bij iedere luisterbeurt aan het swingen met een grote grijns op m’n smoel, waarbij ik mij er absoluut niet voor schaam om luidkeels mee te blèren.

Het venijn en de betere nummers zitten hem voornamelijk op de eerste helft van de plaat, waarbij bovengenoemd Gimme Choko!!, Li Ne! En Benitsuki – Akatsuki tot de hoogtepunten behoren. Ook Do•Ki•Do•Ki*Morning (de eerste single) is het vermelden waard, wat een beetje klinkt als een commercial voor een barbiepop door Slipknot. Het is echter niet allemaal goud wat er blinkt. Zo kunnen de piepstemmetjes van de meiden na een aantal luisterbeurten wel wat op de zenuwen gaan werken en klinken sommige refreintjes wel erg simpel. Dit mag wat mij betreft de pret echter niet drukken.

Ik denk dat het tijd wordt dat alle Babymetalfans opstaan en zich niet langer schamen voor deze cd, die angstvallig in een donker kastje wordt bewaard en alleen het licht ziet als men zeker weet dat andere truie metalheads het vooral niet doorhebben. Begin dit jaar kwam er overigens een liveplaat (Live at Budokan) uit, die ook zeer is aan te raden. Babymetal? Kawaii desu.

Tracklist:
1. Babymetal Death
2. Megitsune
3. Gimme Choko!!
4. Li Ne!
5. Benitsuki –Akatsuki
6. Do•Ki•Do•Ki*Morning
7. Onedari Daisakusen
8. 4 No Uta
9. U.ki.U.ki*Midnight
10. Catch Me If You Can
11. Akumu No Rinbukyoku
12. Headbanger!!
13. Ijime, Dame, Zettai

Score: 80 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 20 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Babymetal - Babymetal
Reactie van Metal Meepy op 20-01-2015 om 08:38u
Score: 80 / 100

Ik vind Babymetal best een leuke toevoeging, en mag het af en toe graag horen. Maar wel met mate, anders gaat het toch tegenstaan. En eigenlijk moet je Babymetal ook vooral _zien_; het hele plaatje geeft het beste effect.

Ik zou zeggen: net als bij bands als Manowar en GWAR heeft iederen die dit leuk vindt helemaal gelijk. Maar iedereen die het haat natuurlijk ook.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Mathijn op 20-01-2015 om 08:59u

Je moet t omdraaien: kawaii desu.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Tatzel op 20-01-2015 om 09:08u
Score: 80 / 100

omgedraaid, dank je :)

Babymetal - Babymetal
Reactie van Alex op 20-01-2015 om 09:48u
Score: 8 / 100

Ach ik vind Babymetal wel cool, lekker potje metal met grappig zingende meiden en Su-metal kan echt wel zingen hoor al begrijpen we niks van de tekst hihi.
Als ik ernaar luister krijg wordt ik best vrolijk omdat het best aanstekelijk is haha

Babymetal - Babymetal
Reactie van Nicolas op 20-01-2015 om 11:11u

Ik heb echt niks tegen bands als dit hoor, mensen die dit leuk vinden moeten het vooral gaan luisteren, in de metalwereld heb je zoveel verschillende bands, dit kan er ook echt wel bij.
Persoonlijk heb ik er alleen niks mee, met de muziek niet en het image al helemaal niet

Babymetal - Babymetal
Reactie van appie op 20-01-2015 om 11:51u

Al sinds begin jaren 80 ben ik een groot liefhebber van Japanse metal en veel van de grote bands uit die tijd volg ik nog steeds.
Bij Japanse metal is het vooral actie, snelle muziek met flitsende solo's en een taal waar ik geen woord van versta maar die wel klinkt bij hardere muziek.
Als ik zo op youtube rondkijk bij de babymetal clipjes dan wordt bij de meeste nummers het gaspedaal flink ingetrapt, de zang van de meiskes is wel erg zoetsappig en het geheel is voor een wat jeugdiger publiek, maar ik kan het zeker waarderen.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Metalfuel op 20-01-2015 om 12:07u

Ik ben ook een liefhebber van Japanse metal maar ik kan die piepstemmetjes van de dames gewoon niet hebben. De muziek staat als een huis. Voor de mensen die het wel kunnen hebben, veel plezier ermee.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Ruud op 20-01-2015 om 12:16u

Ik vind het echt ongelooflijke teringherrie, maar kan niet ontkennen dat ik er ergens wel om moet lachen.

Babymetal - Babymetal
Reactie van RonyT op 20-01-2015 om 12:22u
Score: 90 / 100

-

Babymetal - Babymetal
Reactie van Anon op 20-01-2015 om 12:27u
Score: 10 / 100

je moet eigenlijkk de budokan CD beluisteren, het liefst van de budoikan BluRay natuurlijk. of nog beter ga ze live zien, heb ik 2 keer gedaan vorig jaar, heb nu 6 shirts en 1 trui, gewoon aandoen, niets is mee :p

Babymetal - Babymetal
Reactie van Anon op 20-01-2015 om 12:28u
Score: 100 / 100

hmm ik bedoel natuurlijk 100/100 net , ipv 10/10 foutje :p

Babymetal - Babymetal
Reactie van Bastiaan op 20-01-2015 om 15:47u

Ik heb niets tegen deze band, maar het is mij veel te hysterisch en de zang en zanglijnen zijn verschrikkelijk.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 20-01-2015 om 17:08u
Score: 56 / 100

-

Babymetal - Babymetal
Reactie van Ulfhéðinn op 20-01-2015 om 18:01u

Dit is de dood van metal.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 20-01-2015 om 18:16u

He Ulfhéðinn, je bent bang van 3 kleine meisjes?

Babymetal - Babymetal
Reactie van Gilles op 20-01-2015 om 18:18u
Score: 100 / 100

Ik heb de vorige 10jaar bijna uitsluitend deathmetal zitten luisteren. Begin 2014 leerde ik Babymetal, ik vond het onmiddellijk heel catchy en goed klinken. Maar toen ik ze eind juni live ben gaan kijken in Keulen, was ik pas helemaal verkocht. Wat een show! De sfeer was echt onbeschrijflijk. Komt er nog bij dat de stem van Su-metal (leadzangeres) ongelooflijk goed klinkt. Je verstaat er haast niets van door het Japans, maar toch raakt ze je puur door het gevoel in haar stem. Kortom, ik krijg er niet genoeg van Babymetal!

Babymetal - Babymetal
Reactie van Mark op 20-01-2015 om 19:23u
Score: 100 / 100

Beste plaat van de afgelopen 10 jaar.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 20-01-2015 om 19:28u

Beste Black Metal plaat in jaren!!

Babymetal - Babymetal
Reactie van Viridian op 21-01-2015 om 16:03u
Score: 90 / 100

Heel komische act. Welkome aanvulling op eeuwige donkere wat in metal schijnt te moeten overheersen.

Babymetal - Babymetal
Reactie van De pomper op 21-01-2015 om 19:19u
Score: 3 / 100

Leuk... voor pedo's.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 21-01-2015 om 19:42u
Score: 56 / 100

Het heeft wel wat met metal te maken, maar dat maakt het niet per se goed...

Babymetal - Babymetal
Reactie van Hans op 21-01-2015 om 22:47u
Score: 90 / 100

Ik denk dat een groot deel van de weerstand te maken heeft met een stuk onbekendheid. Muzikaal staat het inderdaad als een huis. Retestrak. Die piepstemmetjes nemen we er maar bij. Ik verstond Loudness en Earthshaker 30 jaar geleden ook niet maar ook die bands stonden als een huis. De taal...ach....lekker belangrijk. Dan maar K3 in metaluitvoering...zijn er tenminste mensen die weten hoe een K3 HOORT te klinken.
Dat van het Budokan album wist ik niet....ik ga op zoek!
Thanks former colleague :-)

Babymetal - Babymetal
Reactie van Grafhoer op 22-01-2015 om 15:10u

Zo jammer dat al die gimmick bands het zo goed doen. Ga toch weg met die onzin.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Old Mhb op 22-01-2015 om 15:33u

Het is gewoon de omgekeerde wereld vergeleken bij vroeger . Metal was voor en door mannen met leren vesten en riemen met veel pinnen op en nog een hoop kettingen er aan waar je nu al rugpijn van krijgt door er naar te kijken. Nu weten we dat Rob Halford homo is en word er metal gemaakt die gezongen word door kleine meisjes. Persoonlijk hoopte ik in de jaren 80 dat er ooit es opera op een metalplaat gezongen zou worden. Ik dacht destijds dat het er nooit van zou komen en nu ben ik een grote fan van Therion. Ik word oud en velen van mijn leeftijd zullen wel begrijpen wat ik bedoel. Ik heb niks tegen homo's hoor, maar indertijd zou je wel een toek op je bakkes gekregen hebben als je beweerde dat Rob homo was.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Krieco op 23-01-2015 om 11:19u

Leuk voor even, zoals bv. een Steel Panther. Maar toch geen band waar je fan van wordt.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Stefan op 24-01-2015 om 18:48u
Score: 10 / 100

Nou ik vind er werkelijk waar geen tering aan.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Tim op 24-01-2015 om 19:19u

Tja, het werkt op de lachspieren, jonge meisjes in petticoats en harde metal. Geef mij toch maar Loudness.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 24-01-2015 om 20:32u
Score: 56 / 100

Om op te vallen moet je iets aparts doen en niet louter en alleen een goede muzikant zijn. Zingende nonnen, lelijk bevonden worden en toch blijken te kunnen zingen (joh!), bebaarde travestieten etc. meer als ooit te voren belangrijk. In de metal heb je het ook, nu dus Baby Metal. Apart? Ja. Heavy? Ja. Echt goed? Nee.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Hans op 25-01-2015 om 11:49u

Chris Boltendahl van Grave Digger kan ook voor geen meter zingen maar toch heeft de band een grote schare fans.... dus er is ook ruimte voor Babymetal, lijkt me.

Babymetal - Babymetal
Reactie van Rens op 26-01-2015 om 14:00u

Nickelback ff afzeiken, lekker hoor Tatzel....

Nickelback trekt een commercieel publiek aan, dat wel ja. Maar als je eens goed luisterd naar de hardere nummer ga je wel aan het headbangen. Want er zitten ramharde nummers bij die zij tot nog toe gemaakt hebben.

Maar die laatste plaat, No Fixed Address. AFGRIJSELIJK!!

Babymetal - Babymetal
Reactie van Een Metalfan op 26-01-2015 om 21:11u
Score: 56 / 100

Chris Boltendahl is dan ook de reden dat je de band haat of goed vind. Hij heeft tenminste nog iets van een barbaarse schreeuw zanger. Maar ja als Mickey Mouse je meer bevalt, luister Babymetal :)