Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Elvenking - Heathenreel
Jaar van release: 2001
Label: AFM Records
Elvenking - Heathenreel
Heathenreel, het debuutalbum van Elvenking, komt anderhalve jaar na de release van hun demo-cd ''To oak woods bestowed''. TOWB kreeg zeer goede tot uitstekende recensies, en daarom keek iedereen uit naar het debuutalbum van deze Italiaanse power metal groep. Van de 5 nummers tellende demo zijn er 3 overgebleven (inclusief intro) op ''Heathenreel''.

Het album wordt geopend met ''To Oak Woods Bestowed'' een minder dan een minuut durende intro, die in een andere versie verschijnt dan op de demo. Acoustische gitaren zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor fluit en viool, wat het een mooie middeleeuwse sfeer geeft. De intro loopt over in ''Pagan Purity'' een goed nummer met een mooie bridge en goed refrein en een middeleeuwse intermezzo. ''The Dweller of Rhymes'' is het nummer met de meest aggresieve gitaren, wat wordt afgewisseld met acoustische stukjes en mooie solo's. ''The regality dance'' begint verassend, als een ballet. Maar dit is het eerste nummer waarin death zang voorkomt, wat nog maar eens aangeeft dat Elvenking veel verschillende invloeden heeft. ''White willow'' is 1 van de 2 echte nummers die overgenomen zijn van de demo. Op de demo was dit één van de beste nummers, maar de versie op ''Heathenreel'' is wat minder, en zal fans misschien teleurstellen, er is veel sfeer verloren, en het meest opvallende stuk; het acoustisch intermezzo, is aangepast en daardoor niet meer zo mooi als op de demo.

''Skywards'' is de ''ballet'' van het album, bijna geheel acoustisch. Ballet tussen aanhalingstekens omdat ook hier aggresieve death zangstukken in voorkomen. Dan volgt ''Oakenshield'', het bekendste nummer van de groep, ook al eerder verschenen op de demo. ''Oakenshield'' was op TOWB het beste nummer, met allerlei metal invloeden. Het nummer begint met een mooi folkachtig stuk, met op de achtergrond de mooie stem van Pauline Tacey. In het nummer komen veel wisselingen in stijl voor, waaronder weer death zang. Het refrein is krachtig en het beste op het album. Maar weer moet gezegd worden dat de versie op de demo beter klonk, en dat het jammer is dat ze dingen hebben aangepast. Na ''Oakenshield'' volgt het kleine ''Hobs an' feathers''; een folk-metal nummer over kleine wezens die zoeken naar goud. Een leuk vrolijk nummer wat past in Elvenking's stijl.

''Conjuring of the 14th'' is het nummer wat me het minst bevalt. Het is een nummer wat niet in Elvenking's repertoire past, en daardoor misschien een beetje vreemd dat het op deze cd staat. ''Conjuring...'' is een obscuur nummer, met een horror-verhaal, en het doet denken aan acts als King Diamond, maar heeft ook een gedeelte waar het lijkt alsof je een nummer van Dimmu Borgir luistert. ''A dreadful strain'' is een niet al te bijzonder power metal nummer, maar je vergeet dit nummer wanneer je de laatste song hoort: ''Seasonspeech''. Dit is een prachtig nummer wat wordt ingeleid met een viool. Het nummer vertelt een verhaal over de 4 seizoenen, dit wordt prachtig gedaan door 4 zangstemmen te gebruiken. Elvenking zanger Damnagoras is de herfst, gitarist Jarpen is de aggresieve zanger van de winter, Pauline Tacey is de zomer en de lente wordt gezongen door Laura de Luca. De combinatie van de schone stem van Damnagoras en de death zang van Jarpen is prachtig en geeft het nummer ook echt de sfeer van de 4 seizoenen. Ook in dit nummer elektrische en acoustische stukken met elkaar afgewisselt, en dit is wat Elvenking origineel maakt in het metal-circuit.

''Heathenreel'' is een goede debuut-cd, misschien iets tegenvallend, maar dit komt vooral omdat men veel verwachtte van de groep na hun fantastische demo. Mensen die de demo hebben gehoord en hem goed vonden doen er goed aan deze cd te kopen, als je hem kan vinden, wat de groep is nog niet al te bekend. Fans van power metal met klassieke, middeleeuwse of folk invloeden zullen zeker blij zijn met dit album. De jongens van Elvenking zijn nog jong, rond de 20, en daarom hebben ze nog veel tijd zich te verbeteren, een groep voor de toekomst.

Score: 80 / 100

Reviewer: Eric B.
Toegevoegd: 8 september 2001

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van een op 24-09-2001 om 20:22u
Score: 100 / 100

Dit album is gewoon erg goed! Vooral de meer experimentele nummers zijn heel erg goed. Death Metal gecombineerd met Power en Folk Metal. Vet!!!!!!!

Reactie van ilTulipano op 30-09-2001 om 19:27u
Score: 100 / 100

Na meerdere malen dit album te hebben beluisterd krijgt het nu van mij ook inderdaad 5 sterren. Toen ik de review schreef was ik de demo cd gewend, maar nu erken ik dat dit een geweldig album is.

Reactie van ironsoul666 op 12-07-2003 om 14:48u
Score: 100 / 100

dit geef me een geweldige kick nog steeds ik luister de cd nog steeds elke dag ik krijg er nooit genoeg van met al die stemmen door elkaar en de melodie geweldig zo als het nummer seasonspeech 1 van de beste nummers oakenshield echt zeer gave nummer skywards zit 20 sec deathmetal in da vond ik geweldig da had ik nooit gedacht van zo rustig nummer en da gegrunt af en toe geweldig en nog geweldiger is de nieuwe album komt ook eraan 1 van mij fav zo iets heb ik nog nooit gehoord 03/07/2003 - And finally here it is! The complete tracklist of the songs recorded for the new album...the songs are not in a specific order: A Poem for the Firmament Another Haven Disappearing Sands A Fiery Stride Jigsaw Puzzle The Losers' Ball Moonchariot Midnight Circus Pathfinders The Perpetual Knot The Silk Dilemma Waves of Infinite Skies A couple of the songs listed will be used as bonus tracks for the different editions of the album. IRONSOUL (the DARK-ELF)

Reactie van Een Metalfan op 05-02-2006 om 17:43u
Score: 100 / 100

Ik vind het een fantastisch album!! Ik kan er echt altijd naar luisteren, ondertussen ken ik de liedjes al van buiten. Ze hebben er echt iets moois van gemaakt. Door dit album ben ik meer naar metal gaan luisteren en het staat me echt aan!!

Reactie van Jordy op 09-07-2007 om 22:16u
Score: 100 / 100

Echt een geweldig album!!

ben helemaal fan van Elvenking en ondertussen (9 juli 2007) komt hun 5e album al uit! (ALS JE DE DEMO MEETELT) !

kan niet wachten man!

de nummers van Heathenreel zijn alleemaal van topkwaliteit en de Folk/Death metal sveer is geweldig!

Jordy