Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Trivium - Vengeance Falls
Jaar van release: 2013
Label: Roadrunner Records
Trivium - Vengeance Falls
In de middeleeuwen betekende Trivium, de drie basisvakken van de zeven vrije kunsten (Grammatica, Dialectica en Retorica). Dit was een onderdeel van een opleiding die niet gericht was op het verkrijgen van inkomen, maar gebaseerd op de wetenschap. Het is dus vrij ambitieus om je bandnaam daar naar te verwijzen, zeker als de groep de drie basisvakken verandert in melodieuze deathmetal, metalcore en thrashmetal. Want Trivium betekent immers dat je dit meester bent. En met meer dan een miljoen verkochte albums op zak, bewijst de band de naam nog niet eens zo lukraak uitgekozen te hebben.

Het gezelschap heeft dan ook hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, en breng met Vengeance Falls alweer het zesde album in tien jaar tijd. En zoals je gewend bent van Trivium klinkt deze plaat ook weer anders dan zijn voorgangers. Zo hebben de deathmetal en metalcore invloeden ditmaal plaatsgemaakt voor een modern thrash geluid waarbij de nadruk ligt op de cleane zang van Matt Heafy. Verwacht dus geen album dat in het verlengde ligt van Shogun of In Waves.

Eerste single en albumopener Brave This Storm geeft dan ook gelijk een goed beeld van de plaat. Gewoon strakke metal, waarbij er lekker op tempo gespeeld wordt, zonder daarbij van koers af te wijken. De typerende screams komen terug in een bijrol en tegen het einde aan wordt er nog een kleine solo toegevoegd. Deze structuur houdt de band dan ook bijna het gehele album vast, het materiaal voelt daardoor vaak wel erg eenzijdig aan.

Het zijn nummers als Strife en No Way To Heal die de plaat tot een een hoger niveau tillen. Vooral eerstgenoemde weet met een subliem intro en catchy refrein telkens weer te overtuigen. Dit kan zo maar eens een vaste waarde worden in de setlist, en best tot een waardige klassieker uitgroeien. Hetzelfde geldt voor No Way To Heal die meer refereert naar het eerdere materiaal van de groep. Er staan dan ook geen slechte tracks op Vengeance Falls, maar wel te weinig die echt weten te overtuigen.

Zo is er niets mis met songs als To Believe en Incineration: The Broken World, maar lijken ze volledig inwisselbaar en missen ze een eigen gezicht. Dat veel nummers niet weten te excelleren is dan ook een beetje de verdienste van Matt Heafy. De man is muzikaal zeer technisch en beschikt over een fijne stem, maar hij weet niet constant je aandacht vast te houden met zijn cleane zang. Het is dan ook een welkome afwisseling als er geschreeuwd wordt, en gelukkig word je op afsluiter Wake (The End Is Nigh) daar nog eventjes op getrakteerd.

Het door David Draiman (Distubed) geproduceerde Vengeance Falls weet dan niet helemaal te overtuigen. Vermakelijk is het zeker wel. Maar met iets meer variatie en hoogtepunten was dit zeker een beter album geworden. Gelukkig hoef je de band niet af te schrijven als je deze plaat niets vindt, want de volgende zal waarschijnlijk weer een hele andere koers aanhouden. Maar van een band die verklaart drie metalgenres meester te zijn,mag je wel iets meer vuurwerk verwachten.

Tracklist:
1. Brave This Storm
2. Vengeance Falls
3. Strife
4. No Way To Heal
5. To Believe
6. At The End Of This War
7. Through Blood And Dirt And Bone
8. Villainy Thrives
9. Incineration: The Broken World
10. Wake (The End Of Nigh)
11. No Hope For The Human Race (Bonustrack)
12. As I Am Exploding (Bonustrack)
13. Skulls...We Are 138 (Bonustrack)

Score: 78 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 16 oktober 2013

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van Wouter Vandeweyer op 16-10-2013 om 18:12u
Score: 95 / 100

Vindt het een super release! Lang geleden dat mijn PC dezelfde CD zoveel maal achter elkaar gespeeld heeft. Ik kan helaas niet veel slecht zeggen van de CD. Er staan een aantal super nummers op met als sublieme uitschieter zeker en vast "through blood and dirt and bone". Dit is zeker een album dat mijn aandacht vasthoudt van minuut 1 tot het einde. Als iets subliem is, mag het wat op elkaar lijken, niet? En het laatste nummer "skulls" is een super leuke cover!!! Een classic, nu al!

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van mimi en piet in de keuken op 16-10-2013 om 18:35u
Score: 100 / 100

dit is wat metal moet zijn !!!! plaat van het jaar !!!! samen met die van korn !!!! motorhead mag stoppen nu !!!

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van clifford15O7 op 16-10-2013 om 18:44u
Score: 96 / 100

TOPALBUM, in één woord gewoon geweldig! lekkere nummers, met toch voldoende afwisseling! Het hele album is gewoon 1 groot hoogtepunt met als absolute uitschieter 'to believe'!

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van fenrir op 16-10-2013 om 20:41u
Score: 89 / 100

goed album maar de zanglijnen lijken toch veel op die van disturbed op bepaalde momenten waardoor ik het op dit moment dit wat te jammer vind.wat wel niet wegneemt dat mede daardoor dit album ook weer iets anders is dan de vorige

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van Een Metalfan op 16-10-2013 om 20:42u
Score: 60 / 100

Eens met de review, maar de score lijkt me daarmee wel veel te hoog. Over de gehele linie waardeer ik dit als oninteressante achtergrondmuziek. Echt slecht is het niet te noemen, maar da's ook het enige dat er positief aan is. Dit staat zeer ver af van 'meesterschap'. Ik vraag me echt af hoeveel (metal)platen de bovenstaande positievelingen dit jaar al gehoord hebben.

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van Bastiaan op 16-10-2013 om 20:55u
Score: 70 / 100

Redelijk eens met de review, al rijmt de score niet helemaal met de tekst. Goed album, maar in weinig opzichten bijzonder. De band heeft beter gepresteerd.

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van ewing1 op 16-10-2013 om 21:27u

Nooit mn ding geweest.Wel nog live gezien in Eindhoven Altstad voor 23 man...het kan gek gaan met een band............

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van appie op 16-10-2013 om 21:52u
Score: 55 / 100

maiden achtige gitaarrifs en dubbele gitaarstukken en dat is naar mijn mening het positiefste wat over deze cd te zeggen valt, de zanglijnen en stukken lijken op een commerciele metallica en vervelen snel, ongevoelige solo's zonder kop en staart en storende metalcore en hardcore punk stukken met dom geschreeuw.
nee laat motorhead nog maar even doorgaan.

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van Een Metalfan op 16-10-2013 om 22:03u
Score: 60 / 100

En hoppa, de balans is zo weer een beetje ten goede hersteld; appie for president!

Trivium - Vengeance Falls
Reactie van appie op 17-10-2013 om 10:59u

nou vooruit dan maar slechter dan rutte zal ik het wel niet doen