Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Wodensthrone - Curse
Jaar van release: 2012
Label: Candlelight Records
Wodensthrone - Curse
Er broedt iets in Groot-Brittannië. Of het te maken heeft met het druilerige, regenachtige klimaat, de wijdse, heuvelachtige landschappen of de rijke geschiedenis, zullen we maar in het midden laten. Feit is wel dat de laatste jaren de ene na de andere fantastische band uit de blackmetalunderground komt opduiken. Fen, Winterfylleth, Altar Of Plagues, en vanuit een iets andere hoek A Forest Of Stars: het zijn allemaal bands die met elkaar gemeen hebben dat ze platgetreden paden vermijden en nieuw elan brengen.

Wodensthrone past zonder enige twijfel in dat rijtje – en ontstijgt zelfs de meeste van deze toch niet bepaald misselijke namen. Het in 2009 verschenen debuutalbum Loss was al een majestueus epos vol enerverende, door duistere folklore beïnvloede black metal, dat door collega Jeroen destijds volkomen terecht werd bejubeld. De eerder dit jaar verschenen opvolger Curse doet daar echter totaal niet voor onder. Wat Wodensthrone hier laat horen, is bijzonder imponerend. Het korte intro The Remaining Few dient ter inleiding tot het magistrale Jormungandr dat met zijn grandioze, epische riffs, vurige drumwerk en adembenemende tempowisselingen direct een van de hoogtepunten van het album oplevert.

Het niveau van de rest van het materiaal blijft echter niet achter. Werkelijk ieder nummer op Curse staat vol met prachtige, meeslepende riffs, opzwepende melodielijnen en dynamische tempowisselingen. Luister maar eens naar First Light, dat halverwege een zeer fraaie, melodieuze, folk-achtige passage bevat, waarna de alles verzengende, snijdende blackmetalriffs op overtuigende wijze weer het voortouw nemen. Maar ook The Great Darkness en Battle Lines zijn kolossen van nummers, die de luisteraar zonder enige moeite weten te overdonderen en mee te zuigen. Bij vlagen doet Curse me denken aan (het beste werk van) Wolves In The Throne Room, maar natuurlijk ligt ook een vergelijking met Winterfylleth voor de hand. Zelfs liefhebbers van Ikuinen Kaamos zullen hiermee uit de voeten kunnen.

Wat verder opvalt, is de geweldige productie die dit schijfje heeft meegekregen. Het gitaargeluid is vol en transparant, de drums klinken episch en doeltreffend en het hele geluid ´ademt´ op een natuurlijke manier. Daardoor klinkt het album heel organisch en vloeiend. Alle invloeden culmineren op de twaalf minuten durende afsluiter The Name Of The Wind in een prachtige, melancholische climax. Hoe vaker ik dit album beluister, hoe meer ik onder de indruk ben van de souplesse waarmee deze band zijn lange, meeslepende nummers weet in te kleden. Curse is dan ook een waar meesterwerkje geworden, dat van begin tot eind boordevol kwaliteit staat.

Tracklist:
1. The Remaining Few
2. Jormungandr
3. First Light
4. The Great Darkness
5. Battle Lines
6. Wyrgþu
7. The Storm
8. The Name Of The Wind

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 november 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Wodensthrone - Curse
Reactie van Erik op 10-11-2012 om 11:16u
Score: 90 / 100

Jaarlijst materiaal!

Wodensthrone - Curse
Reactie van arjans op 10-11-2012 om 16:07u
Score: 93 / 100

Dat zeker.

Maar wat heeft deze recensie lang op zich laten wachten zeg.
Hoe komt dat eigenlijk?

Wodensthrone - Curse
Reactie van Rik op 11-11-2012 om 12:36u
Score: 90 / 100

@Arjans: dat komt omdat hier geen promo van is ontvangen. Ik schrijf regelmatig iets op basis van mijn eigen collectie. Maar het is natuurlijk ondoenlijk om alles direct te kopen wat uitkomt, dus vandaar dat er vaak wel wat maanden overheen gaan. De releases waarvan we wél promo's ontvangen, worden normaliter zo snel mogelijk besproken ;)

Wodensthrone - Curse
Reactie van Een Metalfan op 12-11-2012 om 16:11u

Duidelijke reactie, dank je.

Wodensthrone - Curse
Reactie van Mark op 20-12-2012 om 20:17u
Score: 95 / 100

Wodensthrone doet al enkele jaren mijn hart sneller kloppen. Loss was een geweldige plaat, die ik ervaren heb als een heel erg intieme reis door het onderbewustzijn. Hier bedoel ik mee, dat je continue aandachtig en zelfs enigzins gespannen aan het luisteren bent, omdat je nooit echt weet wat er komen gaat. Menig moment van het album Loss, bezorgde me dan ook echt dat ''Waaauw'' moment!

Op naar het album, waar het hier om gaat. Curse heeft me weer, van begin tot eind weten te boeien, de nummers zijn weer met volle overtuiging gespeeld, en de nummers zijn met kop en staart geschreven. Sterker nog, het kostte me een paar luisterbeurten om alles in me op te nemen (dit is iets goeds), want telkens hoor je net weer andere nuances en lagen.

Ik geef dit album een 95, omdat er altijd n beetje ruimte moet zijn voor groei.