Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Wodensthrone - Loss
Jaar van release: 2009
Label: Candlelight Records
Wodensthrone - Loss
Het post-blackgeluid lijkt ook in het Verenigd Koninkrijk te zijn aangeslagen. Wodensthrone is met deze eerste gure langspeler één van de weinige bands uit Engeland die zich de sound van groepen als Fen, Negură Bunget en Altar Of Plagues eigen heeft gemaakt. Van mij mogen ze, want Loss is bepaald geen slechte plaat.

Waarom? Om de simpele reden dat Wodensthrone de sound op geheel eigen wijze verrijkt met invloeden uit de traditionele black metal en pagan metal. Verwacht geen overheersende folkmelodieën, maar een kille en ijzingwekkende aaneenschakeling van duistere riffs en rauwe passages. Zo doet het gitaargeluid meermaals denken aan het geniale laatste album van Blut Aus Nord. Wodensthrone weet met de riffs zo'n zelfde soort epische stemming neer te zetten en dat komt de effectiviteit van het songmateriaal alleen maar ten goede. De structuren doen echter ook regelmatig denken aan een meer gevarieerde versie van het latere materiaal van Graveland.

Zalvend, krachtig en hypnotiserend. Dat zijn de trefwoorden die vooral op Loss van toepassing zijn. Nummers als Those That Crush The Roots Of Blood en Upon These Stones creëren een zeer naargeestige sfeer, waarin het desolate door ijzige keyboardlijnen en prachtige tokkels geweldig aanbeden wordt. Fraai is ook de progressieve opbouw van het schitterende Black Moss. Door middel van beenharde blastbeats, ijzingwekkende zang en een zeer treurig doomy (met tokkels opgesierd) middenstuk zet men precies de juiste toon. Door dieper liggende gitaarmelodieën klinkt de compositie tijdens heftige momenten bijna tranentrekkend mooi.

Dankzij het zalvende geluid van de riffs en de interessante details in de muziek, luistert de cd heerlijk weg, vooral met de koptelefoon. Door ruimschoots te experimenteren met dynamiek en de vooruitstrevende opbouw van de composities, overtreft Wodensthrone met gemak de laatste werken van veel stijlgenoten. Natuurlijk zijn er ook genoeg elementen die interessant zijn voor de fans van traditionelere black metal, maar dankzij de vele lagen in de muziek is Loss een album dat zich keer op keer laat beluisteren, zonder dat de verveling maar een moment toeslaat.

Tracklist:
1. Fyrgenstréam
2. Leódum On Lande
3. Heófungtid
4. Those That Crush The Roots Of Blood
5. Black Moss
6. Upon These Stones
7. Pillar Of The Sun
8. That Which Is Now Forgotten – 597

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 20 september 2010

Koop dit album in

Meer Wodensthrone:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Wodensthrone - Loss
Reactie van metalkerel op 20-09-2010 om 19:16u

ik heb een paar nummers gehoord ik vind het niet echt bijzonder

Wodensthrone - Loss
Reactie van Een Metalfan op 24-09-2010 om 21:13u
Score: 85 / 100

Erg goede CD inderdaad, heb hem al een tijdje en draai hem regelmatig.