Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

RAM - Death
Jaar van release: 2012
Label: Metal Blade Records
RAM - Death
De band heet RAM en de nieuwe plaat gaat over de dood. Voor de leek niet echt een omschrijving die de voorpret verhoogt. Welke metalband heeft immers nog geen liedje over de dood geschreven? Uiteraard zit het niet zo simpel in elkaar, want dit is natuurlijk wel RAM, de Zweedse metalband die in 2009 het overheerlijke Lightbringer uitbracht. Een schijf die ondanks de aanwezigheid van het dramatisch slechte Suomussalmi (The Few Of Iron) overtuigde met aantrekkelijke en gedreven heavy metal.

Er mag dan een zogenaamde New Wave Of Traditional Heavy Metal gaande zijn, RAM is eigenlijk de enige band die me tot nu toe heeft weten te prikkelen. De Zweden pikken namelijk exact de juiste ingrediënten voor hun metalen lekkernij. Kruidige riffs en solo's uit de pot van Mercyful Fate, pittige melodieën van Iron Maiden en ferme zanglijnen uit het boekje van King Diamond en Judas Priest. Met wat eigen inbreng weet het vijftal al die elementen samen te smelten tot een smerig, rockend en altijd melodieus geluid. Op Death is dat al niet anders. Gelukkig ditmaal zonder drakerige epic, overigens. Nee, het zijn tien ongecompliceerde doch smaakvol in elkaar gezette nummers die alle lekker wegluisteren.

Ondanks de doodse thematiek is er bepaald geen sprake van treurige tonen. Door fris en energiek spel houdt RAM de vaart er behoorlijk in. Menigmaal doen de riffs denken aan door heavy en speed metal beïnvloede, zwartgallige bands als Nifelheim en Desaster, al heeft dat meer met de vlotte uitvoering te maken dan met de riffstructuren zelf. Die zijn zoals gezegd stukken melodieuzer. RAM jaagt bovendien niet de hele plaat door, maar neemt op gepaste momenten gas terug, zoals in het fraaie Hypnos, waarin zanger Oscar Carlquist een prima prestatie neerzet. Sowieso blijkt opnieuw dat hij een getalenteerde vocalist is die zowel met stevig werk uit de voeten kan als met kalmer materiaal.

Er is simpelweg weinig mis met deze plaat. De band jaagt lekker door, schrijft goede nummers en door de organische productie klinkt alles zeker niet te netjes. Sterker nog, de rauwe sound is een extra component die de energieke uitvoering perfect vooropstelt. Over zaken als originaliteit hoeven we het verder niet hebben, want afgezien van wat duistere invloeden in de gitaarpartijen houdt de band het liever traditioneel en bekend. Toch gaat de plaat ook na meerdere luisterbeurten niet vervelen. Het zijn songs als I Am The End en Under The Scythe die menig metalliefhebber absoluut gaan overtuigen. En origineel of niet origineel, het draait toch altijd om de kwaliteit van de songs.

Tracklist:
1. Death…
2. …Comes From The Mouth Beyond
3. I Am The End
4. Release Me
5. Defiant
6. Frozen
7. Under The Scythe
8. Hypnos
9. Flame Of The Tyrants
10. 1 7 7 1

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 5 februari 2012

RAM - Death
Reactie van Een Metalfan op 06-02-2012 om 14:58u

te saai

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.