Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

RAM - Svbversvm
Jaar van release: 2015
Label: Metal Blade Records
RAM - Svbversvm
Vorig jaar was er een split met Portrait, maar dit jaar keert RAM gelukkig terug met een echt album. En wat voor één! De band uit Göteborg staat eindelijk op als rechtmatige koning van de nieuwe(re) heavy metalbands. Deze mannen maken er vanaf het begin al deel van uit. Ze kunnen spelen, ze hebben ervaring, maar op een of andere manier wisten ze nooit op plaat te excelleren. Er was altijd wel een minpunt te bespeuren, tot Svbversvm op de wereld losgelaten werd.

Ik heb RAM altijd beschouwd als een soort Zweedse Judas Priest. Die omschrijving is wel erg mager. Dat wist ik al lang, maar het lukte me nooit om het verder te specificeren. Luisterend naar Svbversvm valt op hoeveel overeenkomsten er zijn met de US metalbands van eind van de jaren tachtig. Het stoere gitaargeluid doet denken aan Vicious Rumors, maar de connecties met Crimson Glory, Fates Warning en Heir Apparent zijn nooit ver weg. Stuk voor stuk klasse bands en RAM doet er met Svbversvm niet voor onder.

Je kunt het album makkelijk in tweeën verdelen. De eerste helft bestaat uit pakkende en relatief eenvoudige songs. The Usurper nodigt uit tot meezingen en vanwege het slepende karakter is het ballad-achtig. Wie iets fellers wil, kan goed uit de voeten met Enslaver. De hoge kwaliteitsnorm blijft gehandhaafd. Op de tweede helft vind je de songs die vooral om sfeer draaien. Dat is een wat vreemde omschrijving, aangezien we het nu hebben over een heavy metalplaat. Toch is het zo en dat komt door de verhalende manier van zingen en spelen. Er is veel afwisseling te bespeuren, al hebben alle nummers het donkere geluid gemeen. Het geeft de muziek een fijn mysterieus randje.

Svbversvm is een aanrader voor alle liefhebbers van traditionele metal. Het is een album dat enig geduld vereist en daarmee veel te bieden heeft. Het leek erop dat 2015 een doomjaar zou worden, maar na nieuw werk van Magister Templi, Death Dealer en nu ook RAM, wordt de balans rechtgetrokken. Ik had altijd wel wat twijfels rondom deze band uit Göteborg, maar die zijn nu definitief weg. Svbversvm is een heel toffe plaat geworden.

Tracklist:
1. Return Of The Iron Tyrant
2. Eyes Of The Night
3. The Usurper
4. Enslaver
5. Holy Death
6. Terminus
7. The Omega Device
8. Forbidden Zone
9. Temples Of Void
10. Svbversvm

Score: 92 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 27 november 2015

RAM - Svbversvm
Reactie van bakvet op 27-11-2015 om 20:50u

Klinkt veelbelovend Ruud. Vond Forced Entry wel ok, maar de twee erna niet zo en als jij schrijft dat ze het nu wel goed doen dan is mijn nieuwsgierigheid gewekt.

RAM - Svbversvm
Reactie van Chris op 27-11-2015 om 22:54u
Score: 9 / 100

Topplaat! Naast genoemde bands af en toe Wicked Maraya tentijnde van cycles..en een heuse coroner riff in Temples of the Void....feest...

RAM - Svbversvm
Reactie van Ronald op 03-12-2015 om 09:45u
Score: 90 / 100

CD'tje in huis en draait nu achter elkaar tijdens werk (ben blij met mijn werkgever, haha) en ik kan mij goed vinden in de recensie, luistert heerlijk weg.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.