Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Svarttjern - Towards The Ultimate
Jaar van release: 2011
Label: Agonia Records
Svarttjern - Towards The Ultimate
Hoewel de naam Svarttjern waarschijnlijk niet bij veel mensen een belletje zal doen rinkelen, is frontman HansFyrste wellicht bij enkelen bekend van Ragnarok, waar hij het meest recente album Collectors Of The King opluisterde met zijn vocale diensten. Interessanter is het label waarop Towards The Ultimate, het tweede album van deze Noorse blackmetalband, wordt uitgebracht. Agonia Records is namelijk absoluut niet het eerste het beste label. Met releases van bands als Thunderbolt, Aosoth, Armagedda en Urgehal ligt de lat vrij hoog.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Towards The Ultimate als een prima blackmetalplaat klinkt. Svarttjern klinkt weliswaar nauwelijks vernieuwend, maar de traditionele, krachtige black metal is er geen moment minder overtuigend door. Wat nummers als Hellig Jord, Aroused Self-Extinction en I AM The Path Part II (met zijn heerlijk slepende riffs) aan originaliteit missen, wordt namelijk gecompenseerd door de inzet, agressie en compositorische kwaliteiten van de band. Daardoor is Towards The Ultimate gewoon een erg lekkere plaat geworden om naar te luisteren.

Bij de snellere passages ligt een vergelijking met bands als Dark Funeral, het oudere werk van Marduk en Urgehal op de loer. Een vergelijking met Ragnarok ligt uiteraard ook voor de hand, hoewel de smerige strot van HansFyrste op Towards The Ultimate beter tot zijn recht komt dan op Collectors Of The King. Dat komt ten dele door de productie, waardoor zijn stemgeluid beter in de mix ligt, maar ook omdat hij zijn teksten met meer overtuiging over de luisteraar uitspuwt. Zeer sterke nummers als Unmasked Violation Of Life en de geweldige afsluiter For What Blooms Without Lust zijn daar uitstekende voorbeelden van.

Zo bewijst Agonia Records met Towards The Ultimate wederom een neusje te hebben voor eersteklas traditionele black metal. Hoewel Svarttjern niet buiten de zwart-witkaders van het genre kleurt, is de kwaliteit onmiskenbaar aanwezig. Dat maakt Towards The Ultimate tot een album dat zijn weg naar de juiste doelgroep wel zal weten te vinden.

Tracklist:
1. Breathing Soil
2. Hellig Jord
3. Superior Growth
4. Aroused Self-Extinction
5. I AM The Path Part II
6. Desolate Predictions
7. Unmasked Violation Of Life
8. Through Madness And Sanity I AM
9. For What Blooms Without Lust

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 januari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Svarttjern - Towards The Ultimate
Reactie van iron_dennis op 02-01-2012 om 23:25u

Heb hem nog niet gekocht maar ga dit nu zeker doen!

Svarttjern - Towards The Ultimate
Reactie van Een Metalfan op 03-01-2012 om 11:22u

niet mijn smaak maar heeft toch wel wat