Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Arkona - Slovo
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records
Arkona - Slovo
Ik heb een zwak voor minderheden in de metalwereld. Het Russische Arkona heeft wat dat betreft direct twee streepjes voor. Ten eerste zie je niet al te vaak een artiest uit dat land in onze contreien opduiken. Bovendien beschikt dit gezelschap met Masha "Scream" Arhipova over een frontvrouw (en songwriter) die niet alleen een mooie normale zangstem heeft, maar ook nog eens kan grunten als de beste. In de door mannen gedomineerde metalscene is een dame met haar muzikale kwaliteiten een unicum. Arkona kan daarom bij mij op voorhand al weinig fout doen.

Als reviewer ben ik echter verplicht om een zekere mate van neutraliteit in acht te nemen. Als het nieuwste werkstuk van Arkona een muzikaal wanproduct zou zijn, dan zou ik dat met pijn in het hart aan jullie melden. Gelukkig hoeft dat niet. Net als de vorige platen is Slovo weer een uiterst gevarieerd, indrukwekkend pagan metalalbum van hoog niveau. Door het gebruik van een kamerorkest en koor is het geluid van Slovo zelfs nog iets afwisselender uitgevallen dan op de voorafgaande langspelers. Alleen het eerste kwartier van deze cd bevat al meer spannende, verslavende melodieën dan je bijvoorbeeld in het complete verzamelde werk van Moonsorrow zult tegenkomen.

Twee minpunten mag ik jullie echter niet onthouden. Om te beginnen bevat dit album slechts mondjesmaat extreme metalpassages. De nadruk ligt op de folkelementen. Mocht je daar allergisch voor zijn, dan kun je deze plaat het beste links laten liggen. Daarnaast vormt de Russische taal een struikelblok. Ik snap natuurlijk wel dat het gebruik van de eigen taal een belangrijk element is van veel folkmuziek, maar het maakt het lastig om de nummers mee te zingen, laat staan om de teksten te doorgronden.

Vooral de aanwezigheid van enkele gesproken passages (in één geval zelfs met een irritante kinderstem) is vrij storend, als je geen flauw benul hebt wat de spreker je probeert te vertellen. Per saldo is Slovo echter een bijzonder onderhoudend en meeslepend werkstuk, dat bij pagan en folkmetalfans ongetwijfeld hoog in het eindejaarslijstje zal eindigen. Het is dat de folkmetalrage inmiddels reeds over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, anders zou ik Masha Arhipova en haar begeleidingsband een grote toekomst voorspellen.

Tracklist:
1. Az’
2. Arkaim
3. Bol’no Mne
4. Leshiy
5. Zakliatie
6. Predok
7. Nikogda
8. Tam Za Tumanami
9. Potomok
10. Slovo
11. Odna
12. Vo Moiom Sadochke…
13. Stenka Na Stenku
14. Zimushka

Score: 85 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 september 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]