Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Baroeg Open Air 2016
Op 10 september 2016 in Zuiderpark, Rotterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Zaterdag 10 september was een mooie dag. Zoals op eerdere edities zijn de weergoden en muziekgoden ook dit jaar Baroeg Open Air goed gezind. De zon schijnt, de temperatuur is met zo'n 25 graden uitstekend voor een festival en de bands hebben er zin in. Het is drukker dan voorgaande jaren, wat goed te merken is op het veld. Met zo'n negenduizend bezoekers is dit de best bezochte Baroeg Open Air tot dusver.

Extremities opent dit jaar diverse festivals en ook vandaag op Baroeg Open Air mag de band het evenement aftrappen. Ondanks het vroege tijdstip zijn er toch al wat mensen aanwezig in de tent, die kunnen genieten van een zeer aardig half uurtje metal van Nederlandse bodem. Het duurt namelijk niet lang voordat de eerste hoofdjes op en neer schudden bij deze band.

Extremities @ Baroeg Open Air 2016

Spasmodique mag dan al een grote staat van dienst hebben, de band heeft vandaag de eer om het hoofdpodium te mogen openen. Terwijl Extremities nog speelt op de Talent-stage vult de newwave van deze Rotterdamse band de tent van de mainstage. Dat doet de band best aardig want het rockt aan alle kanten. Het is alleen jammer dat er op dat moment nog niet al teveel publiek in de tent is. Vanaf het grasveld is het echter ook best te volgen.

Spasmodique @ Baroeg Open Air 2016

Bij de naam Order Of The Emperor had ik extreme metal verwacht, maar in de praktijk blijkt dat dus wat minder extreem te zijn dan gedacht. De band begint op de Talent-stage zodra de klanken van Spasmodique het hoofdpodium verlaten hebben. De jonge knapen brengen op 1 oktober hun debuutalbum uit, waarvan we vandaag dus enkele tracks te horen krijgen. De band brengt weet jaren 80-heavy metal te combineren met de vocalen van Soundgarden en slaagt hier best aardig in. Al met al is dit een leuke ontdekking, precies waar de Talent-stage voor bedoeld is.

Order Of The Emperor @ Baroeg Open Air 2016

Bruutste band van de dag is Bodyfarm. "Helemaal uit Amersfoort," aldus presentator Deef. De tent begint al wat voller te raken en al snel wordt duidelijk dat Bodyfarm in de smaak valt bij het Baroegpubliek. Vanaf opener The Dark Age tot afsluiter Unbroken is het genieten van pretentieloze death metal van eigen bodem. Ondanks dat het nog niet vol staat, weet Bodyfarm er wel al de eerste wall of death van de dag uit te slepen.

Bodyfarm @ Baroeg Open Air 2016

The Deaf uit Den Haag is "de andere band" van Spike van Di-rect, waarin hij tenminste nog een beetje los kan gaan. Dat doet de band dus ook aardig. Zowel op het podium als in het publiek ontstaat al snel een feestje, want de nummers zijn best aanstekelijk. Spike zal nooit mijn favoriete muzikant worden, maar eerlijk is eerlijk, gitaarspelen kan hij toch best wel. Opvallend is wel dat de band erg vroeg al moet optreden, maar dat komt doordat de bandleider 's avonds met zijn bekendere band aan de andere kant van het land moest optreden.

The Deaf @ Baroeg Open Air 2016

Met Angel Witch gaan we terug naar de jaren 80. De mannen mogen dan wel wat ouder zijn dan de vorige twee bands op het podium, ze rocken net zo hard. Natuurlijk komt het merendeel van de songs van de eerste albums af, maar vandaag horen we ook nog een nummer van het comeback-album As Above, So Below uit 2012. Of iemand dat echt opvalt weet ik niet, want het is niet radicaal anders dan de nummers waar de band bekend om staat. De band is in ieder geval een hoogtepuntje op het festival en er wordt volop geheadbangd.

Angel Witch @ Baroeg Open Air 2016

"Wat van ver komt, is lekker," zo luidt een oud-Hollandsch spreekwoord. In het geval van Arkona klopt dat ook. De Russische dame en heren spreken dan wel geen woord Engels (laat staan Nederlands), het is wel een van de meest opzwepende shows op het hoofdpodium. De folkmetal van Arkona gaat er goed in en de band blijkt best wat fans in het publiek te hebben. Frontvrouw Masha, ook al oogt ze zo lief, blijkt een geweldige keel op te kunnen zetten en weet het publiek uitstekend te bespelen.

Arkona @ Baroeg Open Air 2016

Samen met Bodyfarm is Discharge wel de hardste band van het festival, al is het wel op een totaal andere manier. De band jaagt er in 40 minuten meer nummers doorheen dan de voorgaande bands bij elkaar, zo lijkt het. In hoog tempo volgt de ene na de song uit de lange loopbaan van Discharge, waarbij frontman Jeff Janiak amper stil lijkt te staan.

Discharge @ Baroeg Open Air 2016

De wenkbrauwen fronsten wat toen Caliban eerder dit jaar werd aangekondigd als headliner van Baroeg Open Air. Na gevestigde bands als Bolt Thrower, Venom (Inc) en Moonspell is een nieuwere band als Caliban natuurlijk een gok. Niet iedereen kan wat met het modernere geluid van deze Duitse band, maar het pakt goed uit. De band weet de tent vol te houden en er wordt flink gemosht. Ook een wall of death ontbreekt vanavond niet. Caliban heeft er duidelijk zin in en zanger Andreas Dörner stuitert over het podium. Al met al sluit Caliban de mainstage erg lekker af.

Caliban @ Baroeg Open Air 2016

Wall of death @ Baroeg Open Air 2016

[ Terug naar de Concert Reviews ]