Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Arkona - Yav
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records
Arkona - Yav
Poetin en zijn Russen lijken hard op weg om in Oekraïne nieuw terrein te veroveren. De situatie is er al tijden niet best. Gelukkig komt er ook nog wat positief nieuws uit die contreien: folk/pagan metalband Arkona brengt met Yav namelijk alweer haar zevende album uit via broodheer Napalm Records. De vraag is uiteraard of dit materiaal ook weer kan zorgen voor uitzinnige menigtes op tours als Heidenfest en Paganfest.

Dat deze nieuwe plaat de liefhebber van Arkona wederom zal aanspreken, staat buiten kijf. Op Yav klinken Masha en haar mannen serieuzer dan ooit. De muziek neigt meer naar de black toe en is wederom een stapje voorwaarts zonder het karakteristieke Slavische geluid te verliezen dat bij deze band hoort. Wie Arkona kent, zal snappen wat ik bedoel. Zelf brengen de Russen nog een ode aan hun Servische broeders met het nummer Serbia. Leuk zijn ook de bijdragen van de violisten van het Finse Turisas en het Oekraïense Thunderkraft. Op die manier wordt Yav een aardig (Oost-)Europees onderonsje.

Kort samengevat gebeurt er dus weinig spannends of vernieuwends op deze plaat, maar dat wat we horen is beter en zwaarder dan ooit. De titel Yav is een verwijzing naar een van de drie werelden, namelijk de materiële wereld waarin wij leven. Die wereld wordt een stukje mooier met Yav en het prachtige artwork van Gyula Havancsák waardoor ieder nummer een meesterwerk op zich wordt. Er is dus best kans dat deze Russen met Yav wat nieuwe harten weten te veroveren.

Tracklist:
1. Zarozhdenie
2. Na Strazhe Novyh Let
3. Serbia
4. Zov Pustyh Dereven'
5. Gorod Snov
6. Ved'ma
7. Chado Indigo
8. Jav'
9. V Ob'jat'jah Kramoly

Score: 80 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 8 mei 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Arkona - Yav
Reactie van Triple op 24-11-2014 om 23:15u

95, was ff wennen, misschien wordt het nog wel een 100