Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

11-11-2019

Whitesnake - Live At Donington 1990
Jaar van release: 2011
Label: Frontiers Records
Whitesnake - Live At Donington 1990
1987 zette als album de wereld op zijn kop. David Coverdale, en in zijn directe kielzog gitarist John Sykes, verlegden de grenzen van de hardrock door een fenomenaal (maar ook verguisd) album uit te brengen dat vandaag de dag nog steeds de status 'legendarisch' dragen mag. Verguisd, want dit album klonk zeer overgeproduceerd en was zo bombastisch als het maar zijn kon. Het vervolg van Whitesnake (Sykes was al opgestapt voordat het album uitkwam) werd gemarkeerd door twee bijzondere gitaristen, onze eigen Ad van den Berg en Steve Vai. Aangezien Ad kampte met een ernstige polsblessure werd opvolger Slip Of The Tongue, grotendeels door hem meegeschreven, geheel door Vai ingespeeld.

Na de release van dat album werd er flink getourd, en gedurende die tour werd onder andere op 18 augustus 1990 het befaamde Monsters Of Rock festival in Castle Donington aangedaan. In de loop der jaren verschenen heel wat bootlegs van dit optreden, maar Frontiers meende dat het goed was om de beschikbare en kwalitatief voldoende zijnde opnamen van dit optreden (met dank aan de BBC) te gebruiken voor een live album inclusief DVD, het geheel gemixt in Dolby 5.1. Overigens is dit livegebeuren op diverse media en in verschillende verpakkingen verkrijgbaar.

Is het kwalitatief iets bijzonders? Nee, hooguit heeft het een historische en symbolische waarde. Whitesnake ten tijde van Slip Of The Tongue was redelijk bluesy, net als voor de 1987 release. De bluesachtige nummers ontberen, door het spierballenspel van Vai en Van den Berg, het juiste gevoel. Ook is akelig duidelijk dat zelfs al in 1990 de sleet aardig op Coverdale's stembanden waar te nemen was. Aan de sfeer kan het niet liggen, aangezien zo'n 70.000 bezoekers indertijd het optreden bijwoonden. Wat mij betreft kent de dubbel-CD Flying Dutchman Boogie als hoogtepunt omdat Ad daar even zijn ding mag doen. De DVD is van een andere allure, want dat is één grote flashback voor de hardrockers van toen en nu en een prettige aanvulling op wat velen op audio eigenlijk al kenden.

Een mooi document van een band die tegenwoordig kwalitatief veel beter is dan toen, ondanks het gitaristengeweld, en ondanks de verdere teloorgang van Coverdale's stem in het midden- en hogere bereik. Als alle concertbezoekers van de afgelopen drie jaar die samen "Adje, Adje" scandeerden deze cd en DVD kopen heeft Frontiers een kasknaller in handen.

Live At Donington 1990 DVD:
1. Slip Of The Tongue
2. Slide It In
3. Judgement Day
4. Slow An Easy
5. Kitten’s Got Claws
6. Adagio For Strato
7. Flying Dutchman Boogie
8. Is This Love
9. Cheap An’ Nasty
10. Crying In The Rain (featuring Tommy Aldridge drum solo)
11. Fool For Your Loving
12. For The Love Of God
13. The Audience Is Listening
14. Here I Go Again
15. Bad Boys
16. Ain’t No Love In The Heart Of The City
17. Still Of The Night
18. Bonus content: the making of Slip Of The Tongue; slide show

Live At Donington CD 1:
1. Slip Of The Tongue
2. Slide It In
3. Judgement Day
4. Slow An Easy
5. Kitten’s Got Claws
6. Adagio For Strato
7. Flying Dutchman Boogie
8. Is This Love
9. Cheap An’ Nasty
10. Crying In The Rain (featuring Tommy Aldridge drum solo)

Live At Donington 1990 CD 2:
1. Fool For Your Loving
2. For The Love Of God
3. The Audience Is Listening
4. Here I Go Again
5. Bad Boys
6. Ain’t No Love In The Heart Of The City
7. Still Of The Night

Score: 80 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 16 juni 2011

Koop dit album in

Meer Whitesnake:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van peetn op 17-06-2011 om 19:31u

AD. VDB ..............................................

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van Old Mhb op 18-06-2011 om 02:17u

Een band (?) die voor mij al jaren past in het straatje van commerciële verraders in de aard van Van Halen, Europe, Journey ... Fuck die Suckers, Live in the hearth of the city staat nochtans regelmatig op.

Ik luister nu:
Gae Bolga - Violent Metalstorm, met dank aan de reviewer van Metalfan.

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van sargent d op 18-06-2011 om 11:08u
Score: 70 / 100

Verraders???? Is er een oorlog gaande dan? Live at donnington is een mooi document van een tijdsperiode waarin bands de grenzen van de technische en productionele mogelijkheden opzochten en waar zogeheten "superbands" als paddestoelen uit de grond schoten zoals Blue Murder, Badlands, Bad English, et cetera. Voor iedereen die 26 augustus 1990 in de Galgenwaard bij het Monsters of Rock concert was is dit een fantastische manier om een trip down memory lane te nemen. Zoek je een goede live registratie van een Whitesnake concert denk danaan de live in the heart of the city dvd uit 2004 of het live album uit de begin jaren 80. Verder een prima recensie!

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van Old Mhb op 18-06-2011 om 11:32u

@Sargent : Iedereen zen meug maar ik vind dit een bende verraders. Je kunt moeilijk ontkennen dat " Is this love " commercieel gezeik is dat past in het straatje van de door mij eerder benoemde schijtluizen. Whitesnake had toendertijd meer dan genoeg talent in huis. Ik vraag me nog steeds af waarom Coverdale zich verlaagd heeft tot dit peil.

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van Hans op 18-06-2011 om 14:26u

@Old Mhb: heel simpel: Coverdale deed exact wat andere zgn. superbands (ik zet Scorpions er ook maar even bij; en wat deden indertijd Status Quo en Slade?) ook deden: hengelen naar commercieel succes. Dat levert namelijk ook een groep nieuwe fans op die door die ballads de hardrockbands ontdekken waardoor de markt in wezen vergroot wordt. Ik vind dat absoluut geen verraad. Nog steeds zijn het hardrockbands die de allermooiste ballads maken, en ik vind het alleen maar mooi dat daardoor breed respect afgedwongen wordt.

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van sargent d op 18-06-2011 om 16:42u

Ik ben het volledig eens met je Hans. En dan hebben we het nog niet over een Turbo lover van Metal icoon Judas Priest of de synthesizers van Iron Maiden eind jaren 80. Net als Coverdale wilden ze de Amerikaanse markt op. En dat is Coverdale uitstekend gelukt. Zozeer zelfs dat hij zijn oude broodheer Deep Purple ver voorbij streefde wat betreft record sales. Ik moet zeggen dat Is this love niet mijn favoriet is. Maar daar staan een Still of the night, Children of the night, Crying in the rain en nog een paar andere krakers tegenover. Om niet te spreken van Wings of the storm en Sailing ships van Slip of the tongue. Met verraad heeft het niets te maken. Je hebt namelijk een keuze; Luisteren of niet. Wie bepaalt wat credible is en wat niet?

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van Johnny op 19-06-2011 om 14:58u

Ik begon Whitesnake te waarderen in 1980 met ready and willing. Slip of the tongue vond ik toen ook heel goed en ook het concert in 1990.
Ik heb de DVD uit 2004 ook gekocht zeer goed, maar voor mij is toch een beetje het Whitesnake tijdperk gesloten en heb ook geen behoefte meer om iets van ze te kopen.
@sargent: ze waren toen Deep Purple wel voorbij gestreefd net als de Scorpions maar 5 jaar later waren deze groepen inghaald door de grunge (niet mijn stijl) terwijl DP redelijk groot is gebleven en blijvende nummers hebben geschreven.
MAAR TOCH RESPECT VOOR DAVID COVERDALE.

Whitesnake - Live At Donington 1990
Reactie van weemoed op 20-06-2011 om 16:08u
Score: 75 / 100

Zoveel is er van Adje niet verschenen op cd, helaas. Toch mooi om terug te horen / zien. Zal ook wel meer nostalgie zijn dan wat anders. Zo goed is de band eigenlijk niet in vorm tijdens dit concert.